„Carnavalul Plugin-urilor” WordPress


Luna trecută, în blogosfera de limba germană a avut loc un "Blog-Karneval", un "Carnaval al Blogurilor". Ce să înţelegem prin aceasta? Un bloger (de obicei unul mai vechi în domeniu, cu multă experienţă) pune o întrebare pe anumită temă (în cazul de faţă este vorba de un "Plugin-Karneval" cu întrebarea "Care plugin-uri WordPress îţi sunt cele mai dragi?" – în sensul de folositoare, des utilizate) şi invită cititorii blogului să îi trimită răspunsurile într-un anumit interval de timp dinainte stabilit (de ex. două săptămâni). Organizatorul sortează apoi sistematic răspunsurile, le prezintă şi le comentează, câteodată poate oferi chiar şi premii.

img172

Asemenea "Carnavaluri ale Blogurilor" tematice pot fi foarte folositoare începătorilor şi celor mai puţin iniţiaţi în crearea unor site-uri cu ajutorul unor CMS-uri ca WordPress. Între timp sunt sute de plugin-uri disponibile şi alegerea celor mai potrivite propriilor nevoi poate fi o muncă foarte intensivă şi devoratoare de timp. Iniţiativele de genul amintit mai sus (numele de "Parade ale Blogurilor" ar fi poate mai potrivit) dobândesc şi satisfac astfel şi un rol de "tutorial", de a da din experienţa iniţiaţilor celor doritori de cunoaştere.

Multe plugin-uri prezentate au fost deja prezentate pe CNet.ro. Mi-am oprit atenţia asupra unora mai puţin cunoscute, dar care pot fi utile într-o formă oarecare, prin actualitate sau prin funcţionalitate (lucrează în umbră fără setări complicate).

Preview frame

Este unul dintre plugin-urile cele mai actuale. A fost scris şi creat special pentru ultima versiune WordPress 2.2. Aceasta nu mai oferă secţiunea obişnuită de previzualizare a articolelor (după salvarea textului) sau a paginilor scrise şi salvate, ci doar un buton "View" între titlu şi bara de instrumente, dreapta. Plugin-ul oferă posibilitatea reintroducerii acelui serviciu iniţial de previzualizare. Descărcaţi pluginul de aici (nu vă speriaţi de fereastra cu cererea de plata/donaţie, treceţi peste ea), încărcaţi-l în directorul wp-content/plugins şi activaţi pluginul.

Zap_NewWindow

De obicei într-un blog link-urile spre site-urile externe se deschid în aceeaşi fereastră a browser-ului, astfel s-ar putea ca vizitatorul să uite de pe care pagină a plecat. Pentru a preîntâmpina această primejdie şi pentru a nu trebui să aplicaţi manual fiecărui link opţiunea target="blank", puteţi apela la următorul plugin. Salvaţi fişierul text, daţi-i terminaţia .php, încărcaţi-l în directorul wp-content/plugins şi activaţi-l. De acum toate link-urile externe se vor deschide în ferestre, respectiv tab-uri noi.

WP-Infomail

Acest plugin decărcabil aici (link-ul direct spre plugin este foarte vizibil, chiar dacă site-ul este în limba poloneză (?)) permite crearea unui meniu de administrare (cu trei submeniuri "Write email", "Add email" şi "Email manage") pentru adrese email şi de scriere de mesaje prin email. Paşii de instalare sunt simpli: descărcare, încărcare în directorul wp-content/plugins, activare. Folosirea este foarte intuitivă.

img174

Math Comment Spam Protection Plugin

Numele plugin-ului spune totul. Misiunea sa este să împiedice recepţionarea de mesaje spam generate automat de către roboţi. La completarea unui formular pentru comentarii, vizitatorul este obligat să rezolve o problemă matematică (vezi captura de mai jos, traducere personală). Despre efectivitatea unor astfel de măsuri se poate discuta, însă în orice caz sunt recomandabile, mai ales că paşii necesari instalării nu sunt greu de urmat:

1. Descărcaţi plugin-ul de aici şi dezarhivaţi-l.

2. Încărcaţi fişierul în directorul wp-content/plugins şi activaţi plugin-ul.

3. Mergeţi la Opţiuni (Options)/Math Comment Spam şi eventual editaţi câmpurile utile (de ex. traducerile pentru mesajele de eroare), apoi salvaţi.

4. În fişierul comments.php al temei folosite, cel mai bine imediat sub câmpul "Website", introduceţi următorul cod:

<?php

/****** Math Comment Spam Protection Plugin ******/

if ( function_exists(’math_comment_spam_protection’) ) {

$mcsp_info = math_comment_spam_protection();

?> <p><input type="text" name="mcspvalue" id="mcspvalue" value="" size="22" tabindex="4" />

<label for="mcspvalue"><small>Protectie spam: Suma dintre <?php echo $mcsp_info[’operand1’] . ’ + ’ . $mcsp_info[’operand2’] . ’ ?’ ?></small></label>

<input type="hidden" name="mcspinfo" value="<?php echo $mcsp_info[’result’]; ?>" />

</p>

<?php } // if function_exists... ?>

5. Salvaţi şi vizitatţi blog-ul Dvs. Succes!

img173

Wayback

Acest plugin se adresează celor care administrează un blog de mai mulţi ani. Este oferită facilitatea afişării în sidebar a link-urilor spre articole publicate cu o anumită perioadă de timp în urmă, de ex. un an, potrivita pentru firi nostalgice sau practic, pentru a da posibilitatea vizitatorilor să cunoască mai multe din preocupările vechi şi constante ale bloger-ului. Deschideţi browser-ul aici, salvaţi pagina, daţi-i terminaţia .php, încărcaţi fişierul în directorul wp-content/plugins, activaţi plugin-ul. Apoi copiaţi în fişierul sidebar.php din directorul temei folosite următorul cod (diferă de la temă la temă):

<li><h2><?php _e(’This Week Last Year’); ?></h2>
<?php cg_wayback(); ?>
</li>

Cu opţiunea cg_wayback ( $start_ago, $end_ago ) puteţi seta perioada de timp, din care articolele să fie publicate. În varianta iniţială sunt redate zilele 368 până 362.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *