Notepad++, cu adevărat plus plus


Ne oprim astăzi asupra unui program puternic, dar peste care putem trece uşor cu vederea. Sper însă ca materialul de faţă să vă atragă atenţia asupra lui şi să îl încercaţi. Este vorba de Notepad++, un program care – evident – este un Notepad mult îmbunătăţit. Am spus mult? Vroiam să spun mult, mult, mult, mult, mult, mult… îmbunătăţit. Cui îi este de folos? Plaja este largă. Orice utilizator ai fi, deschizi fişiere TXT. Notepad++ ar putea să ţi se pară atrăgător prin facilităţile suplimentare (ex: deschiderea mai multor fişiere în taburi).

img206

Dar dacă cumva eşti programator sau webmaster – şi nu foloseşti încă Notepad++ – atunci acordă-i o şansă. Fiecare avem o aplicaţie favorită pentru programare sau pentru editarea paginilor web, de regulă o aplicaţie masivă (DreamWeaver?). De multe ori avem însă nevoie doar să schimbăm o linie de cod, un cuvânt într-o pagină HTML, un parametru într-o funcţie PHP… De ce să lansăm un program complex, ce papă memorie multă, în locul unuia care se lansează rapid… şi în plus face multe! După ce am optat iniţial pentru HTML-Kit, am ales Notepad++ pentru deschiderea fişierelor în FireFTP (excelentă soluţie! editezi fişierele de pe server în câteva secunde). De atunci m-am îndrăgostit de Notepad++, descoperindu-i tot mai multe avantaje. Nu îl comparaţi cu programe dedicate pentru programare sau editare web. Gândiţi-vă la el ca la un Notepad şi faceţi atunci "wow" de exemplu când vedeţi că la deschiderea unui fişier PHP identifică în dreapta funcţiile, permiţând navigarea rapid la ele.

img209

Evident codul este "colorat" pentru a identifica mai uşor diversele lui părţi. Are şi o funcţie de auto-completare (mai rar aşa ceva inclusiv în soluţii profesionale) pentru diferite limbaje. Am lucrat mai mult cu PHP în Notepad++ şi de exemplu mi-a plăcut că cu ALT+F1, fiind într-un cuvânt cheie, încarcă definiţiile de pe PHP.net. Cu ALT+F2 face căutare pe Google pentru respectivul cuvânt. Mi-ar fi imposibil să vorbesc despre toate facilităţile. Meniul este complex, din fericire disponibil şi în română, iar dacă doriţi să îl vedeţi înainte de instalare atunci mergeţi la această pagină cu multe, multe capturi din program.

img210

Dacă programul vă reţine atenţia, vizitaţi situl producătorului (disponibil în diverse limbi). Pe scurt cu aceste facilităţi se laudă programul:

– evidenţiere sintaxă pentru diverse limbaje (C++, HTML, ASP, PHP, Perl, Pascal…)
– poate tipări codul colorat cu evidenţierile tocmai amintite
– se pot defini noi sintaxe cu evidenţieri proprii
– permite auto-completarea pentru limbajele mai cunoscute
– se pot încărca simultan mai multe fişiere
– sau vedea acelaşi fişier (zone diferite din el) în două ferestre diferite alăturate
– admite expresii regulate pentru căutări şi înlocuiri
– suport pentru drag & drop
– disponibil în mai multe limbi, inclusiv româna
– se pot defini semne de carte (de exemplu în cod, pentru a găsi mai rapid o anumită parte a lui)
– se pot înregistra macrouri (adică secvenţe de paşi din taste şi mouse)

Eu îl folosesc intens în legătură cu WordPress deoarece este singurul program pe care îl am instalat pe calculator şi care permite editarea fişierelor în codarea UTF-8 (dacă o fac în Notepad s-au dus caracterele speciale). Macrouri, expresii regulate, autocompletare… Program ce se încarcă rapid… Foarte practic… Ce aş putea să spun mai mult, când acest program se recomandă singur atât de bine?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. bw spune:

  Da aveti dreptate, am ramas uimit de notepad , totusi se putea si mai bine, de exemplu nu prea am gasit ceva de genu project view sau macar directorul de lucru (tree) de asta as avea nevoie :|, in rest e ok.
  Inca o chestie, nu am vazut o formatare a codului automata.
  Vai, scriu dupa un an :)).

 2. Laurentiu spune:

  Salut,

  Foarte bun articolul! Chiar daca articolul este despre Notepad++ mi-a prins foarte bine informatia despre FireFTP. 🙂
  Cat despre Notepad++, e clar… este obligatoriu sa-l ai chiar daca esti novice ca programator. Ce imi place de asemenea, la acest program, este ca are si Plugin Manager, functie ce verifica plugin-urile de pe site si care-ti permite instalarea acestora.

  Intrebare, se poate adauga cumva un compilator (C sau C++) pentru Notepad++ ?

  Succes,

  Laurentiu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *