Zoho Notebook: un complex notes online


Am scris despre Zoho Notebook la 31 ianuarie, spunând că va apare în curând. Iată că de 1-2 săptămâni este o realitate care nu dezamăgeşte. Într-un mod fericit, Zoho Notebook reuneşte aplicaţiile deja existente tip Office pentru calcul tabelar şi pentru editare de texte. Dacă aveţi nevoie de un sistem simplu pentru notiţe online, atunci folosiţi Google Notebook. Dacă însă doriţi facilităţi avansate atunci s-ar putea ca Zoho Notebook să fie opţiunea ideală.

img222

Este un notes cu oricâte pagini (de fapt puteţi avea mai multe notesuri, fiecare cu mai multe pagini). Puteţi adăuga o pagină goală, o pagină tip calcul tabelar, o pagină cu editorul de texte, sau o pagină web. Pe o pagină goală puteţi adăuga text, imagini, fişiere audio şi video, cod HTML, adrese web, feed-uri RSS, fişiere, secţiuni cu calcul tabelar sau rich-text. Să ne închipuim nişte scenarii. Doresc să mă documentez despre o anumită temă. Pot crea rapid un notes şi adăuga o pagină goală în care colecţionez fragmente de texte ce au relevanţă pentru subiect, pagini web (ca url-uri sau ca pagini în notes). Un plugin Firefox face foarte uşoară colectarea informaţiilor (selectare, click drepata şi Add to Zoho Notebook). Desigur, aproape orice în această webaplicaţie poate fi tras cu mouse-ul, redimensionat, chiar şi editat. Dacă sunteţi într-o şedinţă s-ar putea să vă fie de folos Zoho Notebook. Cu un microfon puteţi insera în pagină o înregistrare audio (cu un webcam puteţi insera o înregistrare video). Puteţi pune fişierele care să zicem constituie punctul de plecare pentru proiectul primit. Şi dacă mai amintim că un astfel de notes poate fi arătat altora sau editat în comun cu alţii atunci imaginea se întregeşte: avem un instrument nu doar personal ci şi de echipă!

După cum deja a devenit evident, Zoho Notebook este un colector de elemente foarte variate (nu am mai întâlnit un sistem similar, majoritatea limitându-se la text eventual şi imagini). Cum astăzi informaţia pe internet cunoaşte tot mai multe formate, era normal să apară şi un astfel de instrument generic. Interfaţa este intuitivă (m-am întrebat cum pot schimba numele unei pagini; în cele din urmă am dat dublu click pe nume şi a devenit câmp editabil) ceea ce îl face atractiv şi pentru novici. Şi dacă acesta este începutul mă întreb cum va arăta mai încolo! Dacă Google nu ar fi avut deja dezvoltate două aplicaţii tip Office (a treia fiind pe drum), aş fi văzut ca evidentă achiziţionarea produselor Zoho. Aşa însă Zoho va avea probabil o cale independentă (sau îl va cumpăra Yahoo?), care îi doresc să meargă departe, departe, departe… spre binele nostru 🙂 .

img221

Pagina de mai sus se găseşte făcută publică, deci online, aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. moroshan spune:

    Eu nu sunt expert IT, de aceea lansez o rugaminte: in varianta EXPLORER pot sa utilizez acest fff util instrument? Multumesc…

  2. moroshan spune:

    Deci, domnule Capan, pot!? Multumesc!!!

  3. radu.capan spune:

    Este o webaplicatie deci se poate folosi doar cu ajutorul unui navigator (Firefox, Opera, Internet Explorer, Chrome) si doar conectat la internet. Probabil intr-un viitor va fi disponibila si ca webaplicatie care sa mearga offline, apropiindu-se mai mult de un program obisnuit. Dar mai e pana atunci.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *