dfGallery: un flash minunat şi gratuit


Ştiţi flashul oferit de SlideShowPro.net? E super! Dar costă: 25usd (şi mai mult cu extra-componente). Dar staţi… vă amintiţi de DezinerFolio despre care scriam exact o săptămână? Încheiam articolul cu sinceră recunoştinţă şi iată că DezinerFolio loveşte din nou! Săptămâna aceasta a lansat un flash propriu, gratuit, care se apropie destul de mult de SlideShowPro. În chiar ziua lansării (joi) autorul a operat imediat nişte buguri observate de comunitate, ceea ce este excelent. Mai sunt unele mici lucruri de perfecţionat, dar eu sunt absolut încântat de produsul lui. Şi nu spun prea uşor "absolut încântat".

Este o problemă. În clipa în care vă scriu acest material, DezinerFolio.com este ba sus, ba jos, explicabil probabil printr-un trafic peste puterile serverului. Din acest motiv am publicat arhiva cu flashul aici, dar dacă situl merge vă invit să o descărcaţi de la autor (în primul rând pentru că s-ar putea ca între timp să fi apărut o altă versiune, mai ales dacă citiţi acest material la multe zile după ce l-am scris). De aici sau de la autor aveţi deci arhiva. Mai rămâne să o descărcaţi local şi neapărat să deschideţi fişierul Word cu documentaţia. În principiu sunt două lucruri pe care trebuie să le faceţi:

1. într-o pagină nouă sau existentă să includeţi codul pentru flash (furnizat în documentaţie)
2. să configuraţi fişierul XML

Să vedem ce ştie dfGallery. În primul rând se poate alimenta cu fotografii:

– din surse locale (adică fotografii proprii, existente în anumite directoare)
– din surse online precum Flickr, Picasa sau Fotki (şi acestea se vor înmulţi în timp)

Sursele trebuie indicate în fişierul XML. Nu am intenţia să înlocuiesc documentaţia pe care trebuie să o citiţi pentru a putea folosi flashul. Voi spune doar că acest flash poate să arate o galerie sau mai multe (apăsaţi primul buton din lista de butoane din banda de jos). Puteţi practic să expuneţi cu flash fotografii din orice surse într-un singur loc. Evident că între fotografii se poate naviga înainte înapoi, se afişează descrierile lor, dacă există (dacă nu se pune numele fişierului), şi iarăşi evident fotografiile pot rula şi automat într-un slideshow. Dar, D-A-R, ceea ce mi se pare extraordinar la acest flash este că… rulează superb şi în mod fullscreen (pe tot ecranul). Daţi doar click dreapta pe flash şi alegeţi Display in FullScreen mode.

img238

După cum spuneam, pe ici pe colo s-ar mai putea îmbunătăţi şi cred că autorul o va şi face. Păstrându-l gratuit? Să sperăm că da. În cele ce urmează vă ofer un exemplu în care am luat trei galerii Picasa (acolo configurările sunt ceva mai speciale, conform documentaţiei). Nu uitaţi să vedeţi şi în modul fullscreen aceste imagini.

 

Dacă vreţi să vedeţi flashul nu pe tot ecranul ci pe toată fereastra navigatorului, daţi click aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

15 comentarii

 1. clayd spune:

  Nu am reusit.. poate niste explicatii mai exemplificate…

 2. radu.capan spune:

  Va rog sa imi scrieti prin formularul de contact problema cu care va confruntati, eventual un link daca aveti online publicat ceva. Nu am intrat in detalii ci m-am marginit la anuntarea solutiei dat fiind ca are o documentatie destul de buna. Desigur, probleme pot fi.

 3. jürgen.toth spune:

  Am vazut exemplele si m-au impresionat. Totusi gasesc ca e mult de munca pentru a implementa albumele din site-urile externe, mai ales Picasaweb. Astept ca scriptul sa se dezvolte si sa se simplifice in acelasi timp.

 4. radu.capan spune:

  Pentru PicasaWeb trebuie:
  1. sterse liniile de cod pentru poze locale si Flickr.
  2. copiate feedurile RSS si taiate cateva caractere
  3. puse in fisierul XML
  Trei pasi. Chiar merge si nu e greu. Albumele de mai sus sunt dintr-un cont de test de pe Picasa. Poti „privi” in sursa. Daca sunt probleme pot incerca sa te ajut. Contacteaza-ma in privat. Flashul va evolua ca optiuni, dar nu are ce sa se mai simplifice (prea mult) ca si cod.

 5. jürgen.toth spune:

  O aplicatie flash asemanatoare, la fel de impresionanta, este oferita la urmatoarea adresa web: http://www.ws-slideshow.com/

 6. daviodan spune:

  Va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu integrarea pozelor dintr-un cont flickr (http://www.flickr.com/photos/9901938@N03/) in dfGallery. Am adaugat in fisierul XML url mai sus mentionat dar fara efect. Multumesc anticipat pentru raspuns.

 7. radu.capan spune:

  Ar fi de folos 2 linkuri: al paginii web unde e inserat dfGallery si nu merge; al fisierului XML problematic.

 8. mihai robert spune:

  Eu nu stiu care este problema, ce nu este bine. Am downloadat ultima versiune si imi apare doar loading. M’am uitat in gallery.xml si totul este completat (direct de la ei) ca un test dar mie nu mi se incarca deloc. Ce nu fac bine?

 9. sorin spune:

  Nu merge. Ramane blocat in „Loading”.

 10. radu.capan spune:

  Intre „nu merge” (produs defect) si „nu imi merge” (la mine nu merge) e o diferenta mare. Flashul e bun si bine setat merge. In curand va apare o noua versiune.

 11. sorin spune:

  Daca radu.capan este atat de destept, de ce nu ne explica tuturor tembelilor care intram pe sit-ul asta de 2 bani, care e diferenta intre “nu merge” (produs defect) si “nu imi merge” (la mine nu merge). Poate in felul asta isi indeplineste si scopul pentru care a fost creata caricatura asta de site.

 12. radu.capan spune:

  Comentariul e jignitor pentru toti, dar l-am validat totusi. Ca sa raspund problemei: ceva nu faceti bine in setari si de aceea nu va merge flash-ul. Vi se pare prea generic raspunsul? E pe masura detaliilor date de Dvs. Cu alti comentatori anteriori Dvs am ajutat la corectarea erorilor (erau de regula in XML), dar pentru Dvs nu voi face acest efort, dat fiind limbajul folosit. Va doresc totusi succes!

 13. sorin spune:

  Pentru radu.capan. Multumesc pentru raspuns. Dupa cum ma asteptam, acest forum nu ajuta cu nimic. De altfel din numarul extrem de redus de comentarii se vede cat de util este. Se apropie de zero. Succes. Am gasit raspunsul la intrebarea mea pe alt forum.

 14. radu.capan spune:

  Totul e bine cand se termina cu bine.

 15. Richard spune:

  Salutare, am o problema cu uploadul pozelor in versiunea 2 a DF, mai exact, desi adaug campuri pe care le completez si pun calea catre forografi, nu incarca ecat prima fotografie. Merci.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *