Safari sub Windows?


De aseară răspunsul este: DA. Apple muşcă acum şi din piaţa (imensă a) utilizatorilor de Windows oferind navigatorul despre care până acum majoritatea doar au auzit dar nu l-au văzut niciodată în acţiune. Iar reclama trece de la expresii de aşteptat (gen: "cel mai rapid şi cel mai uşor de folosit navigator") la cifre incitante, care aşteaptă totuşi o confirmare imparţială: "încarcă paginile HTML de 2 ori mai rapid decât IE 2 şi de 1,6 ori mai rapid decât FF 7"; "execută codurile JavaScript de 2,8 ori mai rapid decât IE 7 şi de 1,6 ori mai rapid decât FF 2". Dacă doriţi să vedeţi prezentarea produsului mergeţi aici. Dacă doriţi să îl descărcaţi mergeţi aici.

img255

Am urmărit cum aseară a explodat vestea apariţiei navigatorului Apple sub Windows. Multe bloguri (Read/Write Web: "I haven’t had a chance to try it yet (downloaded it as I wrote this), but another quality, cross-platform browser is certainly a welcome announcement") s-au grăbit să scrie despre el înainte de a-l testa. Recenziile mai târzii au revelat însă mai bine adevărul despre această surpriză: plăcută dar… imatură. Deşi este greu de stabilit procentul, mulţi utilizatori au avut probleme cu acest program care pare încă instabil sub Windows. O primă problemă vine din cauza fonturilor. Digital Inspiration a venit rapid cu o soluţie: dacă meniurile fie nu se văd fie se văd prost, mergeţi în directorul Safari’Safari.resources şi ştergeţi fişierele ttf sau redenumiţi extensia lor. Şi această soluţie nu funcţionează pentru toţi, dar e un început. Aplicaţia este însă instabilă în diverse alte locuri, ceea ce înseamnă că există şansa să meargă bine, după cum la fel există şansa să "crape" rapid.

Şi atunci? Cred că Safari va prezenta interes: 1) pentru cei dornici să încerce ceva nou; dar mai ales 2) pentru webdeveloperi care acum vor putea să îşi vadă siturile şi "cum ar arăta sub Mac". Iată de exemplu cum arată situl nostru văzut cu Safari.

img256

Ceva spectaculos la acest navigator? După cum ne-am aştepta permite navigarea cu taburi, oferă semne de carte, citeşte fluxurile RSS şi alte lucruri deja… banale. Ca şi "găselniţe" aş putea aminti faptul că încărcarea paginii este prezentată vizual prin "albăstrirea" barei de adrese; sau că orice câmp textarea poate fi redimensionat (există o extensie Firefox ce face ceva similar); sau că dacă într-o anumită pagină am venit dintr-o căutare, avem mereu o icoană portocalie în câmpul de căutare (dreapta-sus) care ne întoarce la aceasta. Lucruri mici care personal nu mă impresionează. Argumentul de viteză este unul solid, dar când eşti foarte obişnuit cu nişte extensii Firefox… e cam greu să schimbi navigatorul.

Ce mi-a plăcut (dar ţine mai mult tot de ochi) este modul de căutare. Pagina intră în… ceaţă, fiind evidenţiate locurile unde a fost găsit respectivul cuvânt cheie. Cu F3 se sare desigur la următorul rezultat. Elegant… Nimic mai mult. Dar să vedem ce ne rezervă viitorul. Reprezintă sau nu o ameninţare pentru Internet Explorer şi Firefox? Eu pariez pe: NU.

img257


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. psykid spune:

  Salut.
  Am downloadat si eu browserul si l-am instalat Iar mai apoi am facut un test intre Safari vs Mozilla Firefox. Am deschis 6 taburi la amandoua, aceleasi pagini, cu imagini, flashuri si toate alea si sa vad mai apoi ca Safari mânca doar 13 MB de memorie si Firefox 50 MB?
  E ceva ce asteptam de foarte mult timp, având în vedere faptul că, nu am un computer foarte perfomant.
  Concluzia: Safari e mai light in resurse dar si mai rapid. L-am facut Default Browser :D.

  See ya.

 2. -Hawkeye- spune:

  Tot Firefox ramane preferatul meu. Motivele sunt multe…

 3. George spune:

  Eu unul asteptam de mult sa apara Safari si pentru Windows. L-am „descoperit” pe Mac acum cativa ani, si m-a impresionat mai mult prin „coolness” decat prin altceva (doar e un produs Apple, nu?).
  Din experienta mea (scurta) cu Safari pe Windows, e adevarat ca consuma considerabil mai putine resurse decat Firefox si incarca paginile vizibil mai repede, dar pe de alta parte e si mai instabil, cel putin in faza asta.

  P.S.: Efectul de „albăstrire a barei de adrese” se poate reproduce si in firefox cu extensia „Fission”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *