IMified: alte funcţii pentru IM-uri


Programele de mesagerie instant (IM) au avut de mai mult timp şi alte funcţiuni decât discuţia între două persoane. Există mulţi roboţi pentru IM-uri care permit şi alte lucruri. Astăzi vă propun IMified.com, care se evidenţiază prin extensibilitatea serviciului. Ce face Firefox atât de minunat? După mine, pe lângă structura în sine a navigatorului, capacitatea de a-i adăuga noi funcţiuni prin extensii. Un program astăzi fără extensii, pluginuri, addon-uri – sau alte nume pentru aceeaşi chestie – este şchiop din start. Îi lipseşte acea deschidere spre comunitate, care dovedeşte de ani buni că ştie nu doar să primească ci şi să dea. Şi serviciile online (Flickr, Picasa, chiar şi IMified) procedează similar, "deschiderea" purtând numele de API în acest caz.

img8

IMified este un exemplu foarte bun de putere pe care o vor avea IM-urile în viitor. Pentru moment IMified funcţionează corelat cu AIM, MSN şi GTalk/Jabber. În mod straniu, vedeţi pe prima pagină, peste Yahoo! este trasă o linie (deducă că a fost disponibil şi cu Yahoo!, dar nu pentru moment). Cum funcţionează aceste sisteme? Îţi adaugi la prieteni în IM-ul folosit (eu voi vorbi în continuare tot de GTalk, deoarece cu el am făcut testele) adresa de pe IMified. Am adăugat imified@imified.com la prieteni şi… pământul s-a învârtit mai repede şi fanfara a început să cânte! De fapt… nimic. OK, am adăugat prietenul şi…? Linişte şi confuzie. M-am uitat pe sit şi cel puţin la o primă vedere nimic. Nici un loc unde să îţi configurezi serviciul sau măcar să afli cum se foloseşte! Şi atunci i-am scris noului amic… un semn de întrebare. Şi mi-a răspuns (să vă spun un secret: şi dacă scrieţi brontozaur tot la fel răspunde). Mi-a răspuns că nu am dat o comandă validă, ceea ce este mai puţin relevant. Relevant este că am aflat comenzile. Cu 1 apelez meniul pentru note, cu 2 pentru alarme, cu 3 pentru de-făcut, iar cu 4 configurarea contului. Primul lucru vă recomand să vă configuraţi contul. Se va genera un link valabil doar pentru scurt timp.

img10 img12

Urmând acel link veţi putea să indicaţi diferenţa de oră faţă de GMT, esenţială de exemplu pentru alarme.

img13

Acum puteţi începe să folosiţi IMified. Cum? Dacă scrieţi 1 se va activa meniul de Note. Cu încă un 1 adăugaţi o notă sau cu 2 vedeţi notele existente. La ce bun? Să zicem că cineva vă dictează o adresă, un număr de telefon sau ceva. Puteţi să salvaţi aceste informaţii ca note în GTalk şi le veţi regăsi oricând după aceea. Un notes la îndemână! Fără să mai instalaţi un nou program, ci cu GTalk (sau alt client IM suportat). Similar puteţi adăuga alarme. Puteţi seta o alarmă indicându-i data şi ora (ex: 20/6/2007 12:00) sau peste câte minute (ex: in 25 min). Dacă i-aţi promis cuiva că în x minute reveniţi, acum puteţi din GTalk să vă setaţi o alarmă care să vă amintească. La momentul cu pricina GTalk vă va contacta scriindu-vă textul indicat de Dvs (ex: hei! nu uita de Tudor!). În fine, tot implicit IMified pune şi serviciul de todo, adică de-făcut. Că e vorba de luat lapte sau de terminat un proiect, puteţi adăuga orice lucru de-făcut cu GTalk. Şi regăsi apoi, desigur.

img14 img15

Uh, dar nu este cam straniu acest proces? Vrei să adaugi o notă trebuie să treci prin m, enter, 1, enter, 1, enter… Cam nenatural. Tocmai de aceea IMified a introdus scurtăturile. Vedeţi mai jos câteva pe care mi le-am definit, şi ultima chiar înainte de a da click pe Add Shortcut. Vedeţi în dreapta că se poate scrie numele scurtăturii, serviciul folosit şi operaţiunea pentru acel serviciu. Acum, în loc de m, enter, 1, enter, 1, enter, ajunge să scriu /note şi apoi să apăs enter pentru a vedea lista notelor! Sau /fa pentru a adăuga o nouă sarcină de făcut. Nu doar mai scurt ci şi mai intuitiv, mai natural.

img16

Şi credeţi că aici se termină lucrurile bune? Nuuu… Aţi văzut deja din meniu că există şi un tab Widgets care, după cum scriam chiar la început, permite extinderea funcţionalităţilor. IMified permite oricui vrea (şi ştie) să scrie widget-uri proprii. Eu am testat două widget-uri: NetLookup şi WordPress. Primul permite diverse funcţii legate de reţea (ex: ping www.cnet.ro scris în GTalk, cu rezultatul în GTalk) iar al doilea, evident, publicarea în WordPress. Da, poţi să scrii în GTalk şi ceea ce ai scris să fie publicat într-un sit WordPress! (Există similar pentru Blogger şi pentru alte sisteme.) Dai titlul, apoi corpul (un singur paragraf dacă nu mă înşel) şi confirmi publicarea. Am testat şi chiar merge (publică în categoria implicită). Desigur, niciodată nu voi publica un articol pe CNet.ro din GTalk, dar dacă de exemplu aveţi un blog (ex: pe Blogger) unde strângeţi… să zicem maxime celebre, când găsiţi una, apelaţi la GTalk şi scrieţi rapid pe blog!

img17

Puteţi schimba numele serviciilor dând click pe creionul care apare lângă ele. Şi tot de aici şi puteţi şterge un serviciu pe care nu îl doriţi.

img18

Iată acum IMified acţionând mai… pe româneşte.

img19 img20

Să sperăm că în timp IMified va câştiga multe widget-uri noi şi utile. Cineva sugera ca la NetLookup să existe o comandă pentru verificarea PR-ului de la Google. Ar fi excelent să poţi verifica PR din GTalk! IMified permite deja interacţia cu diverse servicii (vedeţi lista widget-urilor) şi probabil multe lucruri pe care acum le facem de pe web, logându-ne, dând n clickuri, se vor face dintr-un client IM din doar câteva comenzi. Altfel, dacă nu ne creşte operativitatea, un astfel de sistem îşi piede sensul 🙂 .

PS: Dezavantajele serviciului? Ţi-ai pus alarma ca peste 5 minute să stingi focul sub lapte, dar adresa imified a ieşit, e offline. Ciao alarmă! Ciao lapte! Am văzut în aceste zile de test că în unele ore adresa era offline, deci serviciul inaccesibil. Probabil o pauză tehnică… Oricum, ţineţi mereu cont că serviciul este funcţional doar cât timp sunteţi Dvs online, dar şi adresa imified.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *