ZohoCreator: un MS Access online


Ştim că aplicaţiile Office au tot mai multe implementări online. Echivalente pentru Word şi Excel se găsesc în multe variante, chiar şi pentru PowerPoint (din toamnă inclusiv în pachetul oferit de Google). Aplicaţia Access pare a rămâne cel mai greu de "imitat" online, dar ZohoCreator se descurcă tot mai bine. În februarie am scris Zoho Creator – “pictează” aplicaţiile online iar astăzi revin asupra subiectului din două motive: între timp interfaţa a cunoscut o îmbunătăţire extraordinară, şi dacă primul articol nu v-a convins, poate un videotutorial va fi mai de folos.

Pentru moment ZohoCreator permite, ca în MS Access, să creezi baze de date şi formulare pentru ele. Nu mă îndoiesc că în timp vor apare şi secţiunile pentru interogări, respectiv rapoarte (deja ZohoSheet, echivalentul pentru Excel, oferă posibilitatea realizării unor grafice atrăgătoare). Desigur, varianta online nu poate "bate" încă aplicaţia desktop, dar cu siguranţă prezintă o serie de avantaje:

– accentul mai mare pus pe "pictare" (de ce folosesc termenul de "pictare"? pentru că pur şi simplu aceasta este impresia pe care o am când realizez o webaplicaţie cu ZohoCreator: cu mouse-ul tragi una şi alta, setezi, schimbi layout-ul, ca şi cu un penel pe o pânză albă)

– integrarea evident mult mai rapidă a unor tabele şi formulare făcute cu ZohoCreator într-o pagină web, decât din MS Access

După cum spuneam şi data trecută, aplicaţiile sunt… infinite! Doriţi un formular de contact (mai special sau clasic)? Doriţi un formular de înscriere (la nişte cursuri, la o tabără, la un eveniment)? Doriţi un formular de comandă (pentru nişte cărţi sau alte obiecte)? Sau poate să realizaţi o evaluare/un sondaj? ZohoCreator este online gata să vă ajute (iar mai nou au apărut şi două tutoriale video care să vă explice folosirea… pe lângă documentaţia text existentă).

Printre lucrurile care pentru moment nu îmi plac se numără faptul că inserarea într-o pagină a unei webaplicaţii se face prin iframe-uri, nesuportate de unele CMS-uri. Dar merge cu un blog Google, aşa că am închipuit mai jos o provocare: să implementăm un formular de înscriere la o tabără. Materialul e de 11 minute, dar dau eu mult din gură! De fapt implementarea unui astfel de formular nu i-a mai mult de 2-3, hai să zicem 4 minute. Incredibil, nu? Dacă ar fi vorba să programăm ar fi două probleme: 1) poate nu ştim; sau 2) ne-ar lua aproape sigur mai mult timp.

Acestea fiind spuse sper să aveţi o conexiune bună astfel încât să puteţi urmări materialul de mai jos. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. liviu spune:

    Salut, imi place acest tutorial… BRAVOOO!!!

  2. Alex spune:

    Excelenta aplicatie. Am testat si de mult doream asa ceva.

    Toata stima si recunostinta mea domnului Capan, pentru videotutorial dar si pentru alte publicari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *