Merită înscrierea la Trafic.ro?


Iată o întrebare pe care mi-am pus-o de mai mulţi ani. La un moment dat am primit chiar un email din partea unei persoane care mă întreba ironic: îmi este frică de concurenţă sau pentru ce nu înscriu un anume sit (nu era vorba de CNet.ro) pe Trafic.ro? "Toate" siturile româneşti sunt înscrise acolo, îmi spunea tot el. De fapt făcusem cândva o încercare, dar codul de inserat în pagină era enorm de lung aşa că am abandonat înscrierea. Şi mi-am întors privirea dinspre Trafic.ro. Până acum câteva săptămâni când m-am gândit: hai să vedem cum stau lucrurile cu CNet.ro. Adevărul este că un sistem de monitorizare românesc pe toate siturile româneşti poate fi de folos… măcar din spirit naţional.

img132

Am înscris deci CNet.ro la Trafic.ro. Prima constatare: codul de introdus a devenit mult mai mic, decent chiar. A doua constatare: logoul este uriaş. Poate că sunt obişnuit cu logourile variate şi mici de la Sitemeter, sau cu cele invizibile de la Statcounter ori Google Analytics, dar logoul de la Trafic.ro este uriaş. A trebuit să fac unele modificări în CSS-ul sitului pentru a-l putea insera. Eram pe punctul de a abandona experimentul când în cele din urmă am reuşit. Desigur, pentru multe situri inserarea nu este o problemă, dar din punctul meu de vedere un prim minus: logo mare.

Am aşteptat cuminte o săptămână, văzând cum CNet.ro creşte în top ca Făt Frumos. Un lucru pozitiv: echipa Trafic.ro a încadrat iniţial situl la Bloguri, dar mi-au băgat în seamă cererea transferându-l cum cerusem iniţial la Calculatoare/Internet. După prima zi aveam deja o estimare (o puteam face de fapt şi fără înscrierea la Trafic.ro) cum că voi ajunge undeva între locurile 40 şi 60. Când scriu acest material CNet.ro este pe locul 43, într-o poziţie instabilă, ajungând ba pe 45, ba pe 41. Este onorant (?!?!?!) să fie între primele 50 de situri despre Calculatoare şi Internet din România… dar oare sunt toate siturile de gen înscrise în Trafic.ro? Mă îndoiesc. Relevanţa este bună dar nu cred că trebuie luată ca ultimul cuvânt.

Mi-a plăcut ideea lor de a permite siturilor să se auto-promoveze adăugând ştiri despre propria activitate. Am pus şi eu una şi a fost rapid aprobată. În fine, să ajungem acum la statistici: nimic extraordinar. Avantajul pe care îl văd este că statisticile sunt în română şi sunt puţine dar cele esenţiale şi sunt clare. E clar că mai rapid văd dintr-o privire că – interesant – cel mai bun referrer web în ultimele zile a fost StumbleUpon.com (cum aşa? e o altă poveste, pe care sper să mi-o clarific), dar acest lucru pot să îl aflu şi consultând – da, din mult mai multe clickuri – Google Analytics. Partea care m-a dezamăgit cel mai mult (probabil expectanţe prost fixate la început) a fost că înscrierea în Trafic.ro, a adus până acum 27 de vizitatori, spre deosebire de un blog care a scris despre noi şi ne-a adus 49 de vizitatori. Cine merge la categoria Calculatoare/Internet, după vreo 5 clickuri ne poate găsi… prea puţini au făcut-o. Şi atunci?

img133

Mi-ar place să aflu şi alte experienţe. Eu încerc să rezum ceea ce poate părea o experienţă prea scurtă cu Trafic.ro.

– Pentru cei care urmăresc să aibă informaţii statistice, scurte şi la obiect, în limba română – Trafic.ro este excelent.
– Pentru cei care doresc informaţii statistice ample – Trafic.ro este slab.
– Pentru cei care doresc să îşi promoveze situl şi au şansă să ajungă în primele 1-2 pagini ale unei categorii – Trafic.ro poate fi bun.
– Pentru cei care doresc promovarea dar nu au sit super-ultra-mega-vizitat – Trafic.ro nu aduce trafic.

Pentru moment am să mai păstrez înscrierea în Trafic.ro, dar din moment ce am informaţii statistice despre vizite şi vizitatori mult mai bune de la Google Analytics, iar înscrierea în acest director nu prea dă semne să ne crească traficul, s-ar putea la un moment dat să mă retrag.

A! Ar mai fi un factor, pe care eu l-am neglijat dar alţii îl pot considera foarte important: Trafic.ro are PageRank 7, mulţi dorind să aibă link înspre situl lor de la un astfel de PR. Merită însă?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. ASTONSOFTWARE spune:

  Cel putin 4 (patru) motive ptr care nu as alege „trafic.ro”:
  1. Statistici slabe si uneori nereale.
  2. Cresteri venite de la „trafic” 0.001-1%.
  3. Cel care are de castigat din acest lucru sunt „statistici.ro” datorita reclamei postate pe site.
  4. Exista optiuni mult mai bune chiar excelente! De la introducerea statisticilor proprii (ex.php my visites) pana la statisti gratuite mult mai serioase externe (ex „bees” amintit cu ceva timp in urma pe acest blog).

 2. gigi spune:

  Trafic.ro NU transmite page rank site-urilor inscrise. Din orice pagina (fie ea top-ul site-urilor dintr-o anumita categorie sau detaliile despre traficul unui site), link-urile spre site-urile inscrise sunt de fapt spre o pagina care redirectioneaza vizitatorul spre site-ul respectiv, url-ul site-ului fiind un parametru – http://rd.trafic.ro/?u=cnet.ro in acest caz. Ati putea intreaba de ce nu are http://rd.trafic.ro page rank foarte mare ci e zero. Nu stiu. Teoretic ar trebui sa aiba chiar foarte mare. Ma voi documenta si revin. Nu inteleg de ce au facut asa acest lucru (era chiar indicat de facut link direct) pentru ca nu ar avea absolut nimic de pierdut (page rank-ul nu se pierde ci se transmite impartindu-se in mod egal la toate link-urile de pe o pagina) ci doar de castigat noi inscrisi, acesta fiind un factor decisiv pentru multi posesori de site-uri. Trafic.ro primeste Page Rank de la toate site-urile care se inscriu pentru ca exista link direct de pe fiecare site spre trafic.ro. Mai mult decat atat, trafic.ro primeste page rank de pe fiecare pagina a site-urilor inscrise, codul lor aparand in 99% (zic eu) din cazuri pe toate paginile site-ului. Vizitatorii care vin de pe trafic.ro, sunt de cele mai multe ori fix concurentii aflati in aceeasi situatie ca numar de vizitatori s.a.m.d. si ale caror site-uri sunt in aceeasi zona a topului. Logo-ul imens e ciobaneala romaneasca. DAR, poate mai important decat orice, serviciul oferit de ei este GRATUIT, nu este obligatoriu si poate fi chiar util pentru unii. Asa ca nu prea avem de ce comenta.

 3. Apollinaire spune:

  Asa este, trafic.ro nu trimite PR ci doar primeste de la toti cei inscrisi. Discutii pe tema impartialitatii lor si a modului discretionar in care contorizeaza traficul au fost si sint multe dar e un serviciu romanesc si e bun, daca vrei sa iti faci o idee despre cum stai.

  Am folosit Google Analytics o vreme dar mi se pare ingrozitor de lent asa ca am ales sa ii schimb si in momentul de fata folosesc Woopra, care ma satisfac deplin in materie de statistici real time. Sint in faza beta, inscrierea dureaza citeva zile pina se aproba situl iar versiunea finala se pare ca va avea mai multe arome, de la free pina la corporate.

 4. Daniel spune:

  Folosesc de ceva timp trafic.ro nu e cel mai bun, insa poti face o comparatie cu statistics.ro care are o relevanta mai buna sau extremtracking care da detalii despre ip, mai sunt romaniastatistics. Intrati pe site sa faceti comparatie.

 5. teompa.ro spune:

  Trafic.ro nu va mai fi gratuit decat anul acesta pt. cei deja inscrisi, in rest va costa 10 euro/site/an. In aceste conditii chiar ne intrebam: mai merita trafic.ro sau nu? Dintre variantele romanesti ce se recomanda: wta sau gtop?

 6. Ernest spune:

  Am senzatia ca wta.ro dispune de fonduri serioase si cred ca o sa rupa gura targului daca continua sa ofere statisticile gratuit. Fara discutie, in momentul de fata wta.ro e cel mai tare serviciu de acest tip din Romania.

 7. Poate o sa luati in considerare si WTStats.com – Asa in spirit national. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *