Filtre: Threshold


Lucrarea mea de licenţă a fost despre recunoaşterea obiectelor mecanice 🙂 . Se întâmpla acum mulţi ani şi parte din proiect era construirea unei aplicaţii grafice care, până la recunoaştere, trebuia să simplifice imaginea, de exemplu reducând-o la alb-negru. Aşa se face că filtrul threshold a fost unul dintre primele implementate. Şi totuşi, nu nostalgia mă face să încep cu acest filtru, ci faptul că astăzi copiii aveau nevoie de un anumit animal (nu spun care) pentru o fişă de colorat. Am căutat cu Google, am găsit ca clipart, am aplicat threshold şi gata de listat!

Am spus încep? Da. Mi-ar place să pot începe o serie de scurte videotutoriale despre paşi elementari în prelucrarea imaginilor. Până la avansaţi mai e cale lungă, aşa că pentru moment aş dori să vorbesc despre filtre clasice, despre operaţii clasice, despre lucruri pentru unii banale pentru alţii revoluţionare. Dacă aveţi ani de prelucrări grafice veţi dori probabil să treceţi rapid la un alt articol (sau un alt sit? nuuu, un alt articol mai bine).

Ce face threshold? Reduce o imagine cu n culori la 2 culori. Cam orice editor grafic are o funcţie de reducere sau creştere a numărului de culori. Eu mă folosesc de Paint Shop Pro (îmi permit să amintesc: nu e chiar Adobe Photoshop, dar şi preţul e ca atare) şi am arătat mai jos ce ar însemna reducerea simplă la două culori. Cu threshold însă se poate alege pragul în funcţie de care culorile imaginii se vor împărţi simplu în alb şi negru. În fapt threshold face o trecere în nuanţe de gri a imaginii: pragul stabilit cu tragerea cursorului (sau scrierea unui număr între 1 şi 255) stabileşte că nuanţele mai închise devin negru, iar cele mai deschise alb.

Acest filtru are diverse utilităţi (cum spuneam, în aplicaţia de la licenţă era un prim pas spre identificarea – să zicem a – ciocanului din imagine, prin reducerea la alb-negru, după care urma identificarea conturului). Eu îl folosesc când am anumite imagini pentru a face din ele versiunea de colorare (pentru copii). Nu merge pentru orice fotografie. De fapt nici nu prea merge la fotografii. Merge la clipart pentru că acolo liniile, contururile, petele de culoare sunt clare. Haideţi să vedem lucrurile în acţiune. Doar 3 minute de videotutorial.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *