Safari: conluzii după o lună?


Acum aproape o lună Safari era lansat cu o versiune sub Windows. Au apărut şi patch-uri aşa că lumea poate să folosească meniurile fără probleme. Numărul de download-uri a trecut de un milion ceea ce pentru Apple este motiv de mare bucurie. Dar oare a convins Safari sub Windows? Personal cred că majoritatea descărcărilor s-au făcut din curiozitate, restul fiind din necesitate (webmasteri care doresc să vadă cum arată situl lor sub PC şi Mac deopotrivă). ExtremeTech a publicat acum câteva zile un articol al cărui titlu, tradus, este: 10 motive pentru a nu folosi Safari sub Windows (dacă vreţi să aveţi articolul dintr-o bucată, daţi click aici). Haideţi să le trecem puţin în revistă aceste motive.

img85

Important: eu am redus ideile din articolul original la una-două propoziţii.

1. Securitate. Safari nu include instrumente antiphishing sau antispyware. Vulnerabilităţi grave nu au fost rezolvate după săptămâni.

2. Compatibilitate. Pe anumite situri Safari nu merge pur şi simplu (este citat situl unei bănci, dar şi Google Spreadsheet). Deci dacă navigaţi cu Safari aşteptaţi-vă la surprize neplăcute de acest gen.

3. Consumul de memorie. Cu pagina de căutare de la Google Safari a ocupat 27,7MB de memorie, Firefox 25,8 iar Opera 12,5. În schimb IE a variat de la 29MB la 2MB. Când au fost încărcate situri cu conţinut multimedia, Safari a consumat 100MB, pe când celelalte navigatoare au rămas la sub 50MB.

img864. Comportament a la Mac sub Windows. Deşi aplicaţia a fost portată pentru Windows, are comportament de Mac, un exemplu fiind scalarea ferestrei: în Windows o poţi face din orice laterală… nu şi la Safari sub Windows.

5. Fără sidebar. Şi Firefox, şi IE, şi Opera au sidebar pentru diverse funcţionalităţi. Nu şi Safari.

6. Fără pluginuri. Pentru mulţi, pluginurile (extensiile) sunt principalul motiv pentru a utiliza Firefox. A avut taburi dinainte de IE, dar pluginurile au fost centrul de greutate pentru migrarea spre FF.

7. Fără teme. Cu alte cuvinte eşti blocat la interfaţa metalizată pe care o are acum.

8. Implementare slabă a taburilor. Toate celelalte navigatoare au diverse opţiuni pentru taburi.

9. Maaaare. Faţă de kiturile de Firefox şi Opera, Safari este de-a dreptul uriaş.

10. Nu suportă tooltips. Adică acele informaţii când stai cu mouse-ul peste un anumit element într-o pagină web.

Desigur, articolul indicat explică mai pe larg cele 10 motive. Iar la final au şi un tabel cu rezultatele unor teste, care nu sunt tocmai un argument împotriva lui Safari.

Dacă aveţi motive pro-Safari am fi interesaţi să le citim în comentarii…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *