Digg-uri româneşti?


Cred sincer că internetului românesc îi lipseşte un Digg.com serios. Citesc zilnic (prin RSS) acest sit pentru că ce e mai important, mai nou, mai special, 99% şansă că este săpat acolo. Desigur, există cenzură, şi cei care au urmărit Digg în ultimele luni cel puţin au putut vedea câteva exemple triste. Desigur, există şi ceva gunoi săpat şi adus în frunte, dar de, riscurile inerente unei producţii cu conţinut generat de vizitatori. Dincolo de minusuri, Digg.com este însă una dintre cele mai valoroase surse de informare pentru mulţi. Iar cum numărul siturilor româneşti de mult nu se mai numără pe degete(le unui miriapod), un Digg.com românesc este necesar.

img123

Desigur, există tentative de clone româneşti. Aş fi curios dacă prin comentarii ne-aţi spune dacă ştiţi şi altele mai importante decât cele două prezentate mai jos, dar mai ales dacă le folosiţi. Să trecem deci la o primă clonă: Sapa.ro. Numărul de voturi (pardon, săpături) de pe prima pagină arată că situl are o oarecare comunitate în jur, dar nu este 100% funcţional: pagina cu întrebări frecvente (FAQ), unde ar trebui să fie şi un bookmark pentru votare, este goală. Nici clickul pe numele de utilizatori (ale celor ce submit materiale) nu face nimic. Ce m-a mai deranjat este că la Tehnologie subcategoriile exclud Windows-ul. Înţeleg că a fi utilizator Linux înseamnă pentru români a fi mai "cool" decât un utilizator de Windows, dar majoritatea românilor folosesc totuşi produsul Microsoft, aşa că măcar din respect pentru ei ar trebui să existe o astfel de categorie. Nu există nici o indicaţie câţi membri sunt la Sapa.ro deci nu am nici cel mai mic habar cât de succes este acest proiect. Faptul că în top sunt materiale despre Paris Hilton şi Lindsay Lohan nu cred că reprezintă tocmai un plus. Dar mă rog… vox populi…

img124

O altă clonă, mai fidelă în partea de header cel puţin, este Digg.ro. Aici pare mai uşor de pătruns: după cum vedeţi, materialele de pe prima pagină au impresionantul număr de… 1 vot. Rubricile sunt ceva mai variante, dar pe un singur nivel. Comunitatea pare a fi redusă la vreo 40-50 de utilizatori, nu prea activi.

img125

Ar fi excelent ca vreunul dintre aceste proiecte să reuşească: dacă se poate unul cu un meniu complex (Digg.ro) dar pe două nivele (Sapa.ro). Şi cu o comunitate super-activă. Ciudat, Sapa.ro, care pare mai activ, are domeniul doar din februarie 2007, pe când Digg.ro îl are din iunie 2006. Fie ca cel mai bun să câştige, iar noi să avem un Digg/Sapa solid.

A! Dacă Dvs credeţi că puteţi face ceva mai bun, puteţi începe oricând propria clonă. Ambele situri se folosesc de CMS-ul numit Pligg. Cu acest CMS oricine poate începe un astfel de proiect într-o jumătate de oră.

img126


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. cyp spune:

  http://news.osn.ro 😉

  Ar fi doar cateva mici probleme cu acest gen de sit-uri. Daca nu ai la inceput o trupa serioasa de prieteni care sa te ajute sa il promovezi, poate sta mult si bine in neanturile ineternetului. In plus, dupa ce ai reusit promovarea lui si incepe lumea sa scrie prin el (mai greu la romani), trebuie ca cineva sa stea la aprobat submit-urile. Si, in sfarsit, cand ai reusit sa te ridici deasupra mediei, o sa ai nevoie de coder(i), jurist(i), marketing, etc.
  All the best 😉

 2. VoxRo spune:

  Cea mai perfecta copie a Digg-ului, varianta romaneasca: http://www.VoxRo.com

  VoxRo.com, este un loc pentru vorbitorii de limba romana sa descopere si sa imparta articole din orice colt al lumii. De la cele mai importante web site-uri la cel mai obscur blog. VoxRo aduce la lumina cele mai bune lucruri pe web cu ajutorul votului utilizatorilor sai. Nu gasiti editori sau scriitori la VoxRo, suntem aici sa oferim un loc unde oricine poate sa determine valoarea continutului si sa schimbam felul in care cititorii de limba romana consuma informatia pe web.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *