Nu vă lăsaţi înşelaţi de expeditorul emailului


Ca editor la Catholica.ro, ProFamilia.ro şi alte situri am primit frecvent reproşuri: "am primit de la editor@catholica.ro viruşi!" Am explicat că eu nu fac aşa ceva, că este un email fals, dar respectivii insistau: e de la editor@catholica.ro! Ei şi? Faptul că la expeditor apare un anumit nume sau o anumită adresă de email nu înseamnă nimic, absolut nimic (sigur). O dovadă este şi emailul de mai jos primit astăzi. După cum vedeţi, vine de la E-Cards@hallmark.com, o adresă cât se poate de validă. Ba conţinutul emailului chiar seamănă cu designul sitului (poate chiar cu emailurile adevărate de la Hallmark.com?). Dar…

img128

Dacă am pus mouse-ul deasupra la primul link (unde scrie here), surpriză… Iată ce scria în statusbar:

img129

Evident, un email false (fake email). Cine dă click ajunge imediat la un virus.

Faptul că la destinatar apare adresa prietenului Dvs cel mai bun, cel mai de încredere, nu înseamnă că nu poate fi un email fals. Că este fals sau nu îl judecaţi după conţinut (e de la prietenul Dvs dar are conţinutul în engleză? sau are fişiere ataşate ciudate?), nu după expeditor. Expeditorul poate fi oricând simulat. Vreţi o dovadă? Priviţi emailul de mai jos, pe care l-am primit astăzi 😉 . Evident, eu l-am generat. La fel aş putea să vă trimit email de pe adresa Papei Benedict, a lui George Bush sau a Pamelei Anderson.

img130

Cum? Asta e o altă poveste. În principiu oricine cu un server PHP şi ceva cunoştinţe poate să facă aşa ceva. Şi mai rău! Există servicii publice care permit aşa ceva. Un exemplu este DeadFake.com, cu care puteţi să faceţi nişte glume bune dar şi nişte glume proaste. Din fericire, fiecare email se termină cu o mică notiţă la final: No, this email’s not real. Nu şi mai sus! Mai sus am folosit un alt serviciu, dar a cărui adresă nu o dezvălui (cred că motivele sunt evidente). Cert este că cu o căutare pe Google este uşor să găseşti astfel de servicii gratuite, cu existenţe efemere. Dar, mă repet, cine ştie programare web nu are nevoie de aşa ceva. De aceea nu vă încredeţi într-un email doar pentru că expeditorul vă este cunoscut.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *