Două (viiiiiitoare) instrumente pentru bloggeri


Am ezitat dacă să scriu despre aceste două instrumente dat fiind că pentru moment cel care funcţionează nu oferă ceva extraordinar, şi cel care ar oferi ceva extraordinar nu funcţionează (corecţie: funcţionează!!!). Dar apoi m-am gândit că poate citiţi acest articol la o lună de când l-am scris şi lucrurile ar putea sta altfel. Ar putea sta mai bine! Aşa că haideţi să aflăm despre două instrumente care cândva ar putea fi foarte utile.

img135

BlogSecurity.net oferă un serviciu interesant de analiză a potenţialelor găuri de securitate într-un blog… WordPress (pentru moment, poate în timp şi alte bloguri?). Procesul este simplu. În header.php de exemplu trebuie să adăugaţi <!– wpscanner –>. De ce? Ca să demonstraţi că deţineţi respectivul blog. Dacă nu, acest instrument ar fi pe meniul hackerilor: "stai că mă uit cu instrumentul de la BlogSecurity cum să îţi sparg situl". După ce aţi introdus linia cu pricina puteţi să vă scanaţi de aici blogul. Pentru moment nu va spune lucruri prea revoluţionare, mai ales dacă aveţi blogul adus la zi. Dacă nu este la zi, evident vă va atrage atenţia în acest sens. Pe viitor însă analiza va deveni mai complexă: va evidenţia găuri nu doar din structura CMS-ului ci şi a pluginurilor folosite (pentru moment doar le identifică). Categoric un astfel de instrument, bine făcut (şi, vă rog, gratuit şi ulterior) poate fi o comoară pentru webmasterii ce merg pe mâna WordPress-ului, poate şi a altor sisteme CMS. Dar până în acea zi vor mai trece săptămâni? luni?… IMPORTANT: după ce faceţi testele, eliminaţi linia cu <!– wpscanner –>.

Trecem la al doilea instrument. Iniţial am crezut că nu funcţionează dar probabil e o problemă legată de solicitarea serverului în anumite momente. Blog2Print.com are – ca situl descris mai sus – un nume generic, dar pentru moment funcţionează pentru un singur CMS şi acela este… nu WordPress ci Blogger de la Google. Bine şi aşa. Ce permite? Aţi ghicit din titlu: tipărirea unui blog. Da, aţi citit bine: a unui blog! Este o idee interesantă, dintre acelea care te fac să te miri: cum de nu s-a gândit cineva mai rapid? Pe scurt: e un proiect comercial, dar din fericire are şi o latură gratuită. Dacă aţi urmat linkul de mai sus aţi găsit o pagină cu un buton albastru pe care scrie Test Blog2Print. Eu l-am testat cu (probabil) cel mai celebru blog de limbă engleză făcut de un român: googlesystem.blogspot.com. În următoarea pagină poţi alege ce articole din blog să fie publicate: toate sau cele dintre anumite zile. Am ales a doua opţiune, dar şi aşa a luat ceva timp generarea (repet, probabil depinde de câţi utilizează simultan sistemul). La primele teste, după 10 minute nu aveam nimic. Apoi totuşi…

img136

… a mers. Am obţinut un fişier PDF inserat într-o pagină. Nu mai îmi rămânea decât să îl comand tipărit cu copertă normală sau cu copertă tare. Ori cu copertă personalizată, ba chiar şi cu pagini personalizate. Dar totul contra cost. Partea bună este că puteţi salva fişierul PDF şi eventual lista chiar Dvs. Nu e minunat? Dacă ai un blog preferat (pentru moment musai de pe Blogger) îl poţi "exporta" ca fişier PDF pentru o lectură… offline. Dar cum se poate salva fişierul PDF? E mai cu cântec dar sunt mai multe soluţii: una este să căutaţi în cache-ul navigatorului Dvs.Eu am folosit extensia Firefox Download Embedded, şi am salvat elegant şi rapid fişierul PDF. Dacă doriţi să îl vedeţi ca să vă faceţi o idee despre cum arată un astfel de produs, daţi click aici (fişierul PDF are sub 1MB).

img137

Cam aceasta ar fi… Putem visa cu ochii deschişi că într-o bună zi vom avea un serviciu ce va evalua blogurile ca securitate (orice sistem de blog am folosi), sfătuindu-ne unde trebuie să intervenim. Că va fi un alt serviciu ce va permite exportarea unui blog, total sau parţial (orice sistem de blog am folosi), într-un fişier PDF pentru o lectură offline ori poate pe hârtie. Se anunţă vremuri bune, nu?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *