UAC: dezactivare temporară


Printre găselniţele noului Windows (adică Vista) se numără şi UAC – User Account Control, o cale aleasă de Microsoft pentru a îmbunătăţi securitatea sistemului de operare. Practic la orice schimbare de configurare sau lansare a unui program care operează astfel de modificări, primim un avertisment. Să privim partea bună a lucrurilor: pentru un utilizator care are tot ceea ce îi trebuie instalat şi lansează doar programe "normale" (gen Notepad, Word, Firefox…), UAC este bun: poate să nu apară cu lunile pe ecran, atâta timp cât nu se instalează nimic nou, cât nu se schimbă configuraţii.

img13

UAC este însă o durere de cap pentru cei care fac instalări frecvente ori care îşi modifică frecvent configuraţia sistemului. Cel mai enervant este de exemplu când tocmai ai instalat Vista şi doreşti să instalezi programele… de fiecare dată Vista te întreabă suspicios: "Eşti sigur că vrei să lansezi acest program?" Păi de ce am dat dublu-click pe el??? Desigur, există variante. Una ar fi să îngropăm definitiv această facilitate din Vista. Mergeţi în Control Panel la User Accounts. Acolo aveţi opţiunea Turn User Account Control on or off.

img14

Evident, clickul pe opţiune atrage obsedanta solicitare a UAC. Problema este că odată modificată această opţiune (debifând-o, a se vedea mai jos) se va cere repornirea calculatorului. Dacă dorim să fim doar temporar scăpaţi de suspiciunea UAC ce am putea face?

img15

Simplu: folosim TweakUAC. Acest program, foarte mic, nu necesită instalare (aţi ghicit, UAC întreabă dacă suntem siguri că vrem să îl lansăm). Odată lansat, avem opţiunea mult dorită: Switch UAC to the quiet mode. Alegem opţiunea doi şi instalăm/lansăm/configurăm cât vrem, fără să repornim sistemul şi fără să mai fim bătuţi la cap cu întrebări. Apoi repunem pe Leave UAC on. Dacă ne interesează desigur… În caz că pregătiţi un calculator cu Vista pentru un prieten, cel mai bine este ca după ce aţi făcut toate instalările să îi lăsaţi UAC activ.

img16


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Un progrămel util poate fi şi UAC Controller Tool, preluat de pe următorul site: http://www.itknowledge24.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *