Album2: (R)Evoluţia împărţirii pozelor


Zilele trecute mă aflam pe un site cu profil foto, când în dreapta site-ului, la binecunoscutele anunţuri Google am văzut un anunţ scurt, concret şi la obiect: "stocare fotografii online 2Gb". Am urmat link-ul din pură curiozitate, sau ca impuls de moment şi am ajuns pe www.album2.com.

Mare (şi poate plăcută) mi-a fost mirarea să descopăr un serviciu de stocare online al fotografiilor disponibil în afară de limbile engleză şi norvegiană, şi în limba română.

img169

Album2.com pare a fi ceva mai mult decât doar un simplu site de stocare online a fotografiilor. Este un serviciu dacă nu românesc, cel puţin tradus în limba română, în care puteţi împărţi poze cu prietenii si familia dvs. Organizarea fotografiilor se face pe albume şi/sau pe persoane şi se pot stoca până la 2000 de imagini, dacă e să luăm în calcul poze ce "cântăresc" în medie 1Mb. Înregistrarea este gratuită, se face uşor şi durează foarte puţin.

img170

Ce oferă album2.com?

– Depozitare sigură şi control al accesului la poze de către grupuri şi relaţii;
– Împărţirea pozelor într-o comunitate (integraţi familia, prietenii sau membrii clubului în albume şi reţele de persoane);
– Servicii de imprimare ieftine, (datorită celui mai mare concern de laboratoare, CeWe Color AGB, care are 14 laboratoare în întreaga Europă);
– Slideshow cu funcţii de editare, încât dumneavoastră să vă puteţi bucura de poze împreună cu familia şi prietenii;
– Navigare şi organizare eficientă datorită funcţiei "drag and drop";
– Felicitari virtuale (puteti trimite o întreagă colecţie de poze sau albume fără să încărcaţi spaţiul de pe hard);
– Arbori genealogici interactivi şi personalizaţi.
– Serviciul de poze integrate pentru cluburi, familii, obiecte, documente şi alte site-uri web.

Ca viziune personală, am descoperit puncte forte şi puncte minus la acest site/serviciu.

Atuu-uri. Înafara spaţiului generos de stocare de până la 2 Gb, interfata site-ului "se miscă bine", tot ce ţine de partea grafică (afişări, deschideri de fotografii) mi s-a părut că funcţionează eficient. Odată creat contul personal, aveţi şase funcţii principale: noutăţi, persoane, albume, încarcă, e-mail şi coş de cumpărături. Cu un simplu click dreapta pe unul din albumele create (a se vedea în fig.II poza 2) vi se va afişa rapid un meniu contextual în care puteţi alege ce să faceţi cu albumul sau poza respectivă. Cu doar un simplă mutare a cursorului pe poza thumbnail a albumului, aceasta va apărea uşor mărită (vezi fig.II, poza 1 şi 4).

img171

La multe părţi din meniuri doar printr-o mutare a cursorului, vor apărea scurte explicaţii despre funcţia respectivă. Atenţie, pentru secţiunea "încarcă" trebuie să aveţi instalată corect aplicaţia Java, însă există alternativa uploadului fără încărcarea aplicaţiei Java.

Un alt atuu, găsiţi explicaţii ale multor funcţii din serviciu în locuri bine amplasate în site.

O noutate chiar generală aş putea spune, în momentul în care aţi dat click şi aveţi o poză mărită, la început va apărea o fereastră (vezi fig.II, poza 3) în care vă atenţionează că aveţi posibilitatea să marcaţi cu mouse-ul sub forma de dreptunghi ţinând apăsat clik-ul stânga, persoanele din poza respectivă, pentru a fi găsite mai uşor în album precum şi posibilitatea de a partaja poze cu ele. Marcarea membrilor familiei în poze permite crearea automată a arborelui genealogic

Un alt avantaj este trimiterea pozelor respectiv a albumelor prin e-mail fără a încărca spaţiul pe hard. Serviciul mai oferă şi posibilitatea "încapsulării" pozelor (un termen nou pentru mine), adică posibilitatea afişării lor şi într-un site personal prin generarea unui cod HTML pentru imaginea respectivă (vezi fig.II, poza 5)

Puncte minus. Am observat că serviciul nu este în totalitate tradus în limba română, câteva detalii minore vi se vor afişa încă în limba engleză. La primul impact după crearea contului, interfaţa site-ului mi s-a părut … neprietenoasă sau, nu prea "user-friendly". Dar am trecut de partea de început şi acum pot spune că m-am obişnuit cu site-ul.

Sunt conştient că nu am epuizat toată prezentarea acestui site şi serviciu; dacă v-a atras întrucâtva ideea, vă invit pe www.album2.com unde cu siguranţă veţi mai descoperi şi alte puncte forte şi minus.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. silviu spune:

  Alternative la acest serviciu?

 2. alex spune:

  O alternativa complet romaneasca ar fi totusi SunPhoto.ro.

 3. Raimi spune:

  Citez mai jos din ceea ce ofera SunFoto-ul nostru:

  Ce oferim:

  – pagina ta cu adresa simpla de forma http://nume.sunphoto.ro
  – numar nelimitat de poze, impartite in cate albume vrei
  – adaugare a mai multor poze odata
  – protectie poze, control asupra accesului
  – comentarii la albume

  Chestia cu nr. nelimitat de poze si de albume intra in oferta lor gratuita? Intreb pt. ca n-am apucat sa ma inscriu.

 4. Buna ziua tuturor!

  Ma bucur sa gasesc un articol referitor la serviciul nostru.
  Da, este cel mai complet site in limba romana. Si inca se mai lucreaza la cateva functionalitati care spun eu vor „sparge piata”.

  Articolul este din iulie 2008.
  In prezent, site-ul este integral tradus in limba romana. O noutate absoluta si lansata in Romania este arborele genealogic cu o noua interfata si noi functionalitati. Mai multe detalii pe http://www.album2.com/blog_ro

 5. Au schimbat multe functionalitati in cadrul site-ului(un nou design, o interfata mult mai prietenoasa si usor de utilizat) si in plus de asta au cea mai tare aplicatie desktop pentru upload de poze (cu automatic face recognition).
  Ah era sa uit… Au si un demo http://beta.album2.com/live-demo

 6. moroshan spune:

  Maestre, pe la ăştiiiiaaaaaaa a avut loc o revoluţie (nu chiar în avantajul posesorilor de conturi!!!) cred că merită revenit asupra acestor informaţii…
  🙂

 7. Raimi spune:

  @-moroshan: ce revolutie?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *