De relaxare: Problema celor 4 culori


Din fericire problema nu este chiar problemă, aşa că relaxarea este chiar relaxare! The Four Color Problem este un joc simplu ca reguli: joci contra calculatorului şi fiecare jucător are la dispoziţie două culori (în total deci patru). Pe rând, fiecare poate colora câte o formaţiune de celule, cu condiţia să nu se "atingă" de o altă proprie culoare. Cine acoperă suprafaţa cea mai mare câştigă!

img167

De la un nivel la altul "harta" se schimbă, cu teritorii mai mici sau mai mari. Evident, la unele nivele vor rămâne şi pete albe, pe care nu le poate colora nici unul dintre concurenţi. Se poate şi remiză: mi s-a întâmplat la nivelul 7, de care nu am putut trece până acum.

Trebuie desigur să vă dezvoltaţi o strategie. Dacă veţi pierde la un anumit nivel, jocul se reia din păcate de la început. Dar nu durează mult un nivel. Când am încercat prima oară jocul am fost deranjat de lipsa unui indicator vizual al numărului de celule acoperite: câştigam sau pierdeam un nivel fără să ştiu dacă "la mustaţă" sau la diferenţă mare. Spre surpriza mea, astăzi când am reîncercat jocul am văzut că autorul l-a actualizat. După cum vedeţi în captura de mai sus, sub "hartă" există mereu două indicatoare: You (tu) şi Com (computer) şi cu numere lângă, indicând câte celule au fost acoperite.

Apropo de hartă, JayIsGames, blogul de unde am citit prima oară despre acest joc, afirmă că pentru a colora harta Statelor Unite astfel încât două state adiacente să nu fie cu aceeaşi culoare ai nevoie de… patru culori. Mă întreb harta judeţelor României de câte culori are nevoie? Cine are răspunsul?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *