Butoane realizate cu MS Word


Unul dintre articolele care mi-a făcut mare, mare, mare plăcere să îl scriu a fost Butoane Web 2.0 în câteva secunde. De ce? Pentru că metoda prezentată acolo permite crearea unor butoane foarte profesioniste. Dar aveţi nevoie pentru aceasta de Adobe Photoshop, pe care nu toţi îl au. Dar Office 2007? Poate şansele sunt mari. MS Office 2007 este un program dedicat editării de texte dar deja v-am arătat că are valenţe de editor de imagini, permiţând aplicarea de rame la imagini. Astăzi vă invit să vedem cum putem face butoane web în MS Word 2007. Da, cele de mai jos au fost create cu Word, nu cu un program de grafică.

img294

Primul pas este să inserăm o formă (Insert, Shape). Să zicem un dreptunghi cu colţurile rotunjite. Dar acolo sunt zeci de forme! Puteţi face butoane dreptunghiulare (colţuri drepte), butoane ovale sau în formă de cerc, ori alte forme precum săgeată (poate pentru trecerea la o altă pagină). Vedeţi şi secţiunea Flowchart unde sunt alte forme (shapes) interesante care ar putea fi folosite la butoane. Desigur, în mod tradiţional vă vor ajuta dreptunghiul (eventual rotunjit) şi ovalul (eventual cerc).

img296

Următorul pas este să alegem un stil pentru formă (Shapes Styles). Trebuie să fie activă forma (click pe ea) şi eventual să activaţi tabul Drawing Tools, Format. După cum vedeţi mai jos există o listă lungă şi frumoasă de stiluri. Cum mutaţi mouse-ul peste un stil, cum dreptunghiul nostru se actualizează. Şi ştiţi care este partea bună (aceeaşi ca la rame)? Stilurile sunt mai departe configurabile: practic puteţi Dvs să alegeţi orice culoare, orice stil de gradient, orice stil de linie… trebuie doar să umblaţi cu atenţie la mulţimea de parametri de pe tabul Format.

img297

Avem forma butonului, ne mai trebuie textul. Dăm click în pagină (neapărat) ca să nu mai fie activ dreptunghiul (sau forma aleasă de noi). Din tabul Insert apelăm la Text Box, Simple Text Box. Va plasa o boxă de text undeva în pagină. Trebuie să facem doi paşi preliminari: să eliminăm fundalul (adică nu să fie alb… să nu fie absolut nimic) şi să eliminăm marginea.

img298

Având boxa de text activă şi aflându-ne în tabul Text Box Tools, Format trebuie să manevrăm Shape Fill şi Shape Outline. Evident că pe foaia albă nu vedeţi efectul la No Fill, dar dacă nu faceţi aşa, când veţi pune textul peste buton boxa cu text va avea fundalul alb. Capturile de mai jos ar trebui să fie lămuritoare.

img299 img301

Acum desigur trebuie să schimbăm textul. Ce să scriem pe buton? Să zicem "SUNT GATA" (buton la un formular de exemplu). Scriem textul şi îl formatăm potrivit dimensiunilor formei. După ce am terminat dăm click pe cadrul boxei text şi pe cadrul formei, în timp ce ţinem pe Ctrl. Amândouă obiectele sunt selectate. Activăm Drawing Tools, Format şi de la Align facem două alinieri: Align Center şi Align Middle.

img302

Drept urmare cele două vor fi suprapuse şi centrate.

img303

Acum eventual albim textul şi am obţinut butonul de mai jos. Mai rămâne să capturăm ecranul (apăsaţi Print Screen) şi într-un editor grafic (uh, m-aţi prins! e nevoie de unul! chiar şi cu Irfan View se poate) faceţi paste şi decuparea butonului. Atât.

img304

Da, sunt gata. Dvs puteţi să obţineţi combinaţii mai bune de shape+text pentru butoane mai arătoase. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. b3b3u spune:

    Tare…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *