Picasa: probleme şi soluţii


Acest material se adresează celor care au pus mâna pe Picasa şi au dat înapoi datorită unor probleme. Aparente! Cum am fost de prea multe ori întrebat despre exact aceleaşi probleme m-am gândit să pun în scris "soluţiile" deloc miraculoase. Să începem…

1. Picasa îmi indexează tot calculatorul! Ia ore! Renunţ…

Nu renunţaţi! În meniul Tools există opţiunea Folder Manager. Se va deschide o fereastră ca mai jos. Primul pas este să marcaţi unităţile şi apoi în stânga dintre butoanele radio să îl alegeţi pe al doilea (x roşu, Remove from Picasa). Faceţi aşa cu toate unităţile şi Picasa nu va indexa nimic, absolut nimic. Important: mulţi se panichează când vă cuvântul "remove". Nu şi de trei ori nu: alegând Remove from Picasa pentru o unitate sau un director nu se şterg fotografiile de pe calculator. Doar că nu se mai indexează unitatea/directorul.

img506

După ce aţi făcut să nu urmărească nici o unitate, indicaţi exact acele directoare care vă interesează. În cazul meu este unul singur, PozeDigitale, pentru care am optat pentru Scan Always. Opţiunea se aplică şi pe subdirectoare. Ce înseamnă Scan Always? Directorul ales va fi monitorizat astfel încât atunci când se adaugă o fotografie în el Picasa îi crează un thumbnail (o versiune mică) şi îl pune în index. Din Options, tabul General demarcaţi Automatically detect media şi autodetectarea se va face doar la pornirea programului.

2. Nu vreau să modific pozele sau să le şterg din Picasa…

Un lucru esenţial pe care îl uită mulţi (unii?): Picasa nu modifică pozele Dvs. Când aţi selectat o imagine (dublu click pe ea sau enter) veţi avea în stânga câteva instrumente foarte utile. Auto Contrast sau Auto Color pot face uneori minuni cu imaginile. Ca la Google aveţi şi un buton I’m Feeling Lucky ce aplică filtre pe care presupune aplicaţia că ar fi indicat. Există undo desigur, dar reţineţi că pozele originale nu sunt modificate! Înainte de a publica pe web ar fi şi păcat să nu vă aranjaţi pozele… Aproape tot timpul trebuie puţin lucrat la contrast, luminozitate… Prelucraţi cu curaj: pe hard pozele sunt neatinse (dacă nu daţi explicit salvare).

img507

Dacă doriţi dintr-un album să ştergeţi o poză veţi vedea că vrea să o şteargă şi de pe disc. Există însă posibilitatea de a o ascunde (click dreapta pe o poză şi alegeţi Hide): în acest mod nu mai vedeţi poza în Picasa… e ca şi cum aţi şters-o (din Picasa) fără să o ştergeţi (de pe hard).

3. Picasa nu are buton să publice poze online…

Probabil că şi vorbeşte româneşte, nu? Din păcate Picasa este mai defectuos cu actualizările dar şi cu descărcarea. Într-o vreme, probabil şi acum, depinde de setările locale, erai condus la pagina românească pentru Picasa de unde se descărca versiunea 2.5, în română, dar fără unele facilităţi importante precum publicarea pozelor online. Pe de altă parte, de nenumărate ori am văzut anunţată apariţia unei versiuni noi, fără ca Picasa să o detecteze şi instaleze (sau mai rău, de la 2.7 se "actualiza" la 2.5). Sfatul meu: folosiţi FileHippo.com. Aici găsiţi mereu ultima variantă de la Picasa şi mai mult toate variantele de la Picasa. Acolo găsiţi acum cea mai nouă versiune: 2.7 Build 36.60. Alte locuri de download vă pot juca feste.

img508

4. Are buton de publicare online, dar nu merge…

Dincolo de probleme care apar şi dispar (de conectivitate), dacă nu puteţi nici cum publica atunci probabil este ceva local. Sfatul Picasa este să goliţi cache-ul de la Internet Explorer (chiar dacă navigaţi doar cu Firefox, căci IE este folosit pentru logare). Oricând aveţi o problemă există Grupul de Discuţii Picasa (în engleză) de unde aveţi mari şanse să primiţi un răspuns rapid şi la obiect.

Eu folosesc cu mare plăcere Picasa pentru publicarea fotografiilor personale în Picasa WebAlbums. Recomand cu căldură programul tuturor celor care vor să îşi publice online fotografiile.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

16 comentarii

 1. Alexandru spune:

  „Prelucraţi cu curaj: pe hard pozele sunt neatinse (dacă nu daţi explicit salvare).”

  Chiar si dupa salvare pozele originale (cele asupra carora s-au efectuat modificari) sunt salvate intr-un folder cu numele de „Originals”.

  Recomand cu caldura Picasa!

 2. Rubencito spune:

  Ţinând cont de faptul că este gratuit, nu este de contestat nimic.
  Este cel mai ergonomic program de manipulat imagini pe care l-am întâlnit.
  Bravo Google!

 3. Andrea Romaniuc spune:

  Buna! Intrebarea mea este cum pot sa inlocuiesc un album pe care l am postat deja pe site? As vrea sa il sterg sa pun altul. Este posibil?
  Merci!

 4. radu.capan spune:

  Inlocuire nu se poate direct ci doar cum ati intuit, din doi pasi: stergerea celui vechi (intrati online la respectivul album si veti gasi un link de stergere in coloana din stanga) si apoi publicarea celui nou (din Picasa sau de pe web).

 5. izabela spune:

  Picasa este bun dar ar trebui sa-l mai modificati sau sa faceti unul si mai bun ptr ca poate unii din oamenii ce-l folosesc isi doresc altceva pe pozele lor decat colaje sau claritate sau eu stiu alte chestii de genu… Un sfat: bagati mai multe elemente in el si va fii mult mai folosit 😉 .

 6. andreea spune:

  Cum se poate sterge Picasa din PC? Nu mai vreau sa il am… va rog sa imi raspundeti…

 7. radu.capan spune:

  Control Panel, Add/Remove Programs, Picasa…

 8. dumitru balan spune:

  Am probleme cu Picasa. Dupa ce aleg pozele si melodia dau sa execute si se opreste pe la 74 la suta, apare un mesaj cu trei ferestre: send remove.
  Ce se intampla? Sunt incepator nu ma pricep prea bine dar cu putin ajutor ma voi descurca.

 9. grecu spune:

  Cum iau pozele dupa ce au fost in libraria Picasa si am dat delete folder.

 10. radu.capan spune:

  Înţeleg că aţi publicat online un album, cu Picasa, pe Picasa Web Albums. Dacă da, tot din Picasa Web Albums, deci unde e albumul online, daţi descărcare (Download) via Picasa. Pe pagina unui album priviţi sub titlul albumului şi veţi găsi linkul.

 11. iarina spune:

  Buna, va rog sa ma ajutati. Stiu ca Picasa mai face figuri dar acum nu sunt sigura ca nu am „ajutat” :). Cand accesez „cautare” (dreapta sus) in „fotografii comunitate” (picasa web albums), nu imi apare decat carnatul cu numarul paginilor fara sa pot vizualiza nimic altceva. Ce-am facut ? Scuzati-mi ignoranta RSS ce rol are? Cred ca am „butonat” ceva si pe-acolo… Sper ca am fost explicita, daca nu, mai incerc. Multumesc pt. ajutor.

 12. iarina spune:

  …s-au remediat problemele , au fost de la Picasa. Multumesc.

 13. Catalina spune:

  Pe blogul meu imi publicam fotografiile editate de mine pe Picasa. prin metoda copierii a „Embed Slideshow” de pe Picasa https://picasaweb.google.com/lh/myphotos, pe pagina mea de web. http://ana-maria-catalina.blogspot.ro/. Ani la rand a functionat perfect. De doua zile au disparut toate imaginile de pe blog publicate prin aceasta metoda. Sunt ingrijorata, nu cunosc motivul si nu stiu ce sa fac.

 14. Georgeta spune:

  Sa nu rideti de mine pentru ca am o virsta venerabila si ma descurc mai greu in IT. Am prieteni care imi trimit albume cu poze in Picassa. Pina acum le accesam normal. Acum, dau cilck pe redare si mi se deschide o pagina cu mesajul :

  Google
  Error

  500 INTERNAL_SERVER_ERROR
  Unable to process request.

  Ce sa insemne?
  Multumesc anticipat!

 15. Elena spune:

  Ajutati-ma va rog cum sa fac cind deschid pozele din calculator sa nu mi se deschida prin programul Picasa. Multumesc.

 16. Ilie spune:

  Intrebare: de ce arunci cand deschid pozele cu Picasa,fara sa modific ceva,in mod automat scade luminozitatea lor? Pentru 3/4 secunde isi păstrează claritatea si luminozitatea inițială,dupa care se întuneca groaznic de urat.. Aparatul pe care sunt făcute pozele este unul destul de performant,un Canon EOS d550.. Stie cineva ce Setare trebuie sa modific in picasa? Multumesc frumos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *