ABC: Despre torrente


Inspirat de un articol apărut recent pe Lifehacker, A beginner’s guide to BitTorrent, dar şi cu ajutorul paginii româneşti de pe Wikipedia, reunind totul cu experienţa personală, m-am gândit că ar fi util unora să citească un material introductiv despre torrente. Eu personal folosesc torrentele de maxim doi-trei ani, dar sunt alţii mai la început decât mine cărora le vor prinde bine câteva informaţii de bază.

img512

Ce e cu protocolul BitTorrent?

Începutul protocolului numit BitTorrent, citim de pe Wikipedia în engleză, poate fi stabilit în 2001 (deci s-au aniversat recent şase ani). Există o diferenţă majoră între a descărca un fişier în mod obişnuit (acesta presupune 1. o locaţie îndepărtată (remote) unde se află fişierul şi 2. calculatorul personal – descărcarea se face între aceste două puncte) şi descărcarea cu ajutorul torrentelor. Marea "şmecherie" la torrente este că împarte un fişier în multe bucăţi mici (vezi captura mai jos), iar descărcarea nu se face în ordine, ci după algoritmului protocolului. Citez din pagina românească de pe Wikipedia: "Protocolul BitTorrent împarte fişierul în fragmente minuscule, de obicei de ordinul a unui sfert de megabyte (256 KB), dar cu cât fişierul original este mai mare, cu atât mărimea fragmentelor va creşte. De obicei un fişier de 4,37 GB va fi împărţit în fragmente de câte 4 MB (4096 KB). Utilizatorii descarcă fragmentele lipsă de care au nevoie de la cei care le-au descărcat deja, punând la dispoziţia celorlalţi fragmentele deja avute. Protocolul este destul de inteligent pentru a alege cele mai eficiente conexiuni de reţea pentru fragmentele căutate."

img517

Această împărţire a fişierelor permite ca – atenţie! – fiecare persoană care descarcă un torrent să poată deveni imediat şi difuzor al acelei informaţii. Nu vă minţiţi singuri spunând: doar am descărcat pentru mine câteva filme 😉 . Când descărcaţi un fişier (depinde de interesul altor utilizatori pentru el), chiar în timp ce îl descărcaţi, Dvs deveniţi sursă de descărcare pentru alţii. Până când Dvs descărcaţi complet un film de 700MB se poate ca alte sute de persoane să fi descărcat de la Dvs câteva "bucăţi" din respectivul film… sau chiar tot filmul. Descărcarea de torrente ar fi un concept gol fără comunitate – când descărcaţi deveniţi automat parte a unei comunităţi (fie ea şi necunoscută). Spre deosebire de descărcarea clasică, unde fişierele se află pe un anume server, la torrente fişierele se află pe calculatoarele noastre. De aici avantaje şi dezavantaje. Dacă descarci un fişier pe care îl difuzează o singură persoană şi aceea a închis calculatorul (sau clientul de torrente) ciao download (până la repornire)! Desigur, de regulă fişierele sunt disponibile simultan pe mai multe calculatoare. Să zicem că descărcaţi un film. Acesta a fost deja descărcat de 300 de persoane care lasă în continuare torrentului activ spre descărcare. Clientul de torrente alege din cele 300 de locaţii posibile acelea care sunt mai rapide şi de unde poate descărca, unind bucată cu bucată, întreg filmul. Viteza poate varia de la un moment la altul după cum unele surse apar sau dispar. Pentru torrente foarte căutate viteza de descărcare este de regulă limitată doar de providerul de internet. Şi uite aşa poţi avea un film descărcat în trei ore, o oră sau mai puţin, după viteza disponibilă.

Uh, mai pe scurt se poate?

Desigur. Descărcarea clasică presupune "iau fişierul X de pe serverul Y". Descărcarea prin torrente descarcă fişierul X de pe N calculatoare care nu sunt neapărat servere ci de regulă calculatoare personale ale unor navigatori ca Dvs, care permit ca respectivul fişier să fie descărcat de la ei. Disponibilitatea fişierului nu depinde deci de un server ci de o comunitate de internauţi.

Spre deosebire de alte sisteme (ex: descărcarea de pe huburi), pentru a descărca de pe un torrent nu se cere ca înainte să puneţi la dispoziţie câteva sute sau giga de fişiere. Puteţi începe descărcarea unui fişier imediat. Există însă o regulă care poate să fie mai aspră sau mai laxă depinde de "casa" unde apelaţi pentru torrente: trebuie ca după ce aţi descărcat un fişier să îl păstraţi pe calculator, în clientul de torrente, disponibil spre descărcare altora, o vreme cel puţin.

Am vrut să descarc un film şi am obţinut un fişier de tip necunoscut!

Descărcarea unui torrent începe cu descărcarea unui mic fişier care are extensia .torrent – atenţie: acesta nu conţine însă fişierele dorite de Dvs! Este vorba de fapt de un mic fişier text care include informaţiile în baza căruia clienţii pentru torrente pot face descărcarea "cea mare". Să reţinem deci un lucru important: pentru descărcarea de torrente avem nevoie de programe specializate, aşa-numiţii clienţi de torrente. Există tot felul de clienţi de acest fel, pentru PC, Mac şi Linux. Un exemplu despre care s-a scris mai des aici este micuţul µTorrent (alte exemple: Azureus, BitComet, BitSpirit…). Aceste program ştie să deschidă fişierele .torrent şi să purceadă la descărcare. Iată în imagini descărcarea unui film gratuit: Elephants Dream. 1) Găsim torrentul pe un sit ce indexează torrente. 2) Descărcăm fişierul .torrent. 3) Dacă este asociat va fi deschis într-un client de torrente. 4) Începe descărcarea filmului!

img515

Ultima captură de mai sus este din µTorrent. Observaţi coloanele şi informaţiile ce ni le furnizează: numele torrentului, dimensiunea lui, stadiul (procentul de descărcare), starea (spre descărcare, spre upload – partajare), câte surse (câte calculatoare din internet oferă fişierul), câţi parteneri (de descărcare), ce viteză de descărcare, ce viteză de upload (de partajare), cât timp până e gata descărcarea, cât am oferit (partajat) eu până acum, ce raţie am.

Acum vă rog să daţi pagina…


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (22 evaluări, media: 4,91 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. ancamaria spune:

  Bun si de unde downloadez .torrent mai clar k eu nushtiu.

 2. radu.capan spune:

  Cititi sectiunea „De unde se descarcă torrentele?”

 3. goindex spune:

  Torrentele sunt intr-adevar o sursa de cunoastere inainte de toate. Cat despre legalitatea lor… cred ca intr-un fel este si acceptata. Oricum, frumos articol.

 4. gabriela spune:

  Eu am avut probleme la inregistrare sau logare sunt incepatoare nu stiu ce gresesc sau exact cum sa ma inregistrez.

 5. gabriel spune:

  In principiu am inteles cum functioneaza dar unde ma inregistrez, de unde descarc… Sper ca ati observat ca sunt un incepator. Mersi.

 6. radu.capan spune:

  In pagina a doua a articolului de mai sus am indicat niste surse. Un exemplu: Mininova.org. Nu cere inregistrare. Se alege un torrent si se descarca direct. Alte situri cer inregistrarea, dar aceasta nu tine de torrente, ci e vorba de o inregistrare ca pe orice alt sit (ex: forumuri). Succes!

 7. catalin spune:

  De unde fac si eu rost de o invitatie plzzz…

 8. catalin spune:

  Cum sa fac si eu rost de o invitatie?

 9. papiu septimiu spune:

  Salut. As vrea ca tot ce descarc eu sa ofer spre descarcare si altora, dar in meniul utorrent am observat ca e limitat numarul de torente care pot „exista” in acelasi timp in acel program. Se poate schimba acea limita? Daca se poate schimba, cum afecteaza performantele calc.? Mai exact va rog sa-mi spuneti cum pot sa dau mai departe ce primesc (banuiesc ca mai exista novici ca mine si cred ca tine de bun simt sa dau mai departe ceva ce primesc cu ajutorul altcuiva). Cand inchid calc. se opreste uploadul si reporneste cand il deschid? Multumesc anticipat de raspuns.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *