WordPress şi feed-urile


Ceea ce doresc să prezint în continuare are un public de două feluri: navigatori pe situri realizate în WordPress şi dezvoltatori de situri în WordPress. Dacă ne citiţi în acest moment tocmai v-aţi aşezat în prima categorie. Şi foarte, foarte probabil în navigările Dvs pe net întâlniţi zeci de situri WordPress. Cele care vă interesează le urmăriţi probabil cu RSS dar aici poate apărea o problemă practică: nu vă interesează tot situl! Haideţi să luăm ca exemplu concret CNet.ro, dar vom încerca să rămânem la un nivel general. Ca orice sit WordPress, şi al nostru are subiectele împărţite în categorii. Dacă pe cineva îl interesează doar categoria Jocuri, abonându-se la fluxul central RSS va primi notificări despre toate articolele. Ups! Nu e bine. În final s-ar putea să renunţe. Din fericire orice sit WordPress oferă mii de feed-uri, după gust!

img518

În cazul nostru concret, dacă mergeţi la categoria Jocuri veţi avea evidenţiat feed-ul care oferă noutăţi exclusiv despre jocuri. Dacă mergeţi la pagina unui autor, de asemenea veţi avea vizibil un feed care prezintă noutăţi exclusiv despre articolele respectivului. Morala? Orice sit WordPress aţi vizita puteţi să obţineţi feed-urile care vă interesează în mod special, nu sunteţi obligat să urmăriţi tot ce apare acolo. (În paranteză: cum recunoaşteţi un sit realizat în WordPress? De regulă scrie la baza lui, dacă nu uitaţi-vă în sursă, în header, la meta name="generator".) Există două cazuri: situl foloseşte nume pentru url-uri sau numere. În cazul nostru adresele sunt explicite, url-ul conţinând titlul articolului. Drept urmare pentru categoria WebDevelopment feed-ul va fi la adresa:

www.cnet.ro/categorie/webdevelopment/feed/

Generic, pentru situl www.exemplu.rom cu categoria oarecare feed-ul îl găsiţi adăugând /feed/ la sfârşit ("trucul" funcţionează şi pentru articole, obţinând astfel feed-ul pentru comentariile la acel articol):

www.exemplu.ro/category/oarecare/feed/

Dacă se foloseşte de numere pentru articole şi categorie, atunci pagina unei categorii va arăta ca mai jos (în loc de n va fi un număr):

www.exemplu.ro/?cat=n

În acest caz, feed-ul categoriei îl găsiţi adăugând la final &feed=rss:

www.exemplu.ro/?cat=n&feed=rss

Feed-ul central al oricărui sit WordPress este oferit în diferite formate:

www.exemplu.ro/wp-rss.php www.exemplu.ro/wp-rss2.php
www.exemplu.ro/wp-rdf.php www.exemplu.ro/wp-atom.php

Cu aceste informaţii puteţi de acum să fiţi selectivi când urmăriţi prin RSS situri realizate cu WordPress. Dacă ştiţi că un sit este făcut cu WP trebuie doar să adăugaţi /feed/ la sfârşitul paginilor de categorii şi aveţi feed-urile! Simplu şi eficient! Ce vă faceţi dacă de la un sit cu 10 categorii vă interesează 3 categorii? Sau urmăriţi un feed din care 70% conţinut nu vă interesează, sau vă abonaţi la trei feed-uri… Nu sună prea bine. Citiţi următorul articol pentru o soluţie foarte elegantă.

Trecând acum la webmasterii ce folosesc WP, este bine ca aceştia să pună la dispoziţie vizitatorilor şi feed-urile "parţiale", per categorie, din motivele expuse mai sus: un vizitator interesat de una sau mai multe categorii ar putea abandona urmărirea siturilor din cauza categoriilor care îl interesează mai puţin. Recomandarea mea pentru feed-ul central este arderea cu FeedBurner (vezi articolul De ce merită să îţi arzi feed-urile?).

Despre WordPress şi feed-uri puteţi citi un material util chiar pe WordPress.org. Dar poate cea mai importantă resursă este cea construită de Lorelle: articolul ei din 1 martie a.c. rămâne de referinţă în problemă. Veţi găsi numeroase pluginuri WP care operează cu feed-uri.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Tzukune spune:

    Bravo, ai facut treaba buna cu acest articol.

    E bine explicat totul.

    Totusi m-ar interesa cum pot face sa apara o iconita la fiecare categorie care sa acceseze feedul pentru fiecare categorie!

    Stii cum pot face asta? Eu sunt la inceput si nu ma prea pricep. Sau daca stii vreun plugin sau ceva de genul asta!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *