Zoho Viewer – pentru a uita de fişiere ataşate


Zoho a anunţat astăzi lansarea un serviciu foarte util: Zoho Viewer. Personal apreciez mult produsele Zoho (despre unele am scris deja) şi regret că Google nu şi-a unit forţele cu ei. În fine. Să vedem deci Zoho Viewer. "Uitaţi de fişierele ataşate" pare a fi, pentru moment cel puţin, sloganul lor. În loc să trimitem un fişier XLS sau ODP sau SXI unui prieten rămânând cu îndoiala "are cu ce să le deschidă?" noul serviciu ne propune să publicăm fişierele online şi să furnizăm prietenului doar adresa spre fişier: acesta va putea fi vizualizat online indiferent de ce programe are respectivul instalate.

img543

Fişierele suportate acum sunt doc, xls, ppt, pps, odt, ods, odp, sxw, sxc, sxi, pdf, rtf, html, txt şi csv, dar vor urma şi altele. Limita unui fişier este acum de 5MB, dar şi aici vor urma schimbări în viitorul apropiat. După cum puteţi vedea din captura de mai jos, pagina de întâmpinare este foarte simplă, aşteptând să indicaţi fie o adresă de pe web (o copiaţi şi o lipiţi acolo), fie să răsfoiţi calculatorul pentru a upload-a un fişier. Există şi un mod bulk upload care permite publicarea a mai multor fişiere deodată.

img544

De oriunde aţi indicat fişierul (de pe web sau de pe calculator), după deschidere veţi avea ceva ca mai jos. Dând click pe Share veţi avea posibilitatea să anunţaţi unul sau mai mulţi prieteni despre respectivul fişier. Puteţi copia calea din bara de adrese a navigatorului pentru a o trimite într-un email (în concordanţă cu sloganul "get rid of attachements"). Butonul de Download permite, evident, descărcarea locală a fişierului. Opţiunea Embed permite printr-un frame să introduceţi un document într-o pagină web sau oferă referinţe spre document în format HTML respectiv BB Code (pentru forumuri).

img545

Se pun cu siguranţă unele probleme, mai ales de securitate: un fişier pus online este practic accesibil de oricine… dar doar dacă cunoaşte adresa. Zoho asigură că situl este protejat împotriva indexării de către motoarele de căutare, dar în viitor ar fi excelent să existe posibilitatea limitării accesului prin parolă, altfel, adresele fiind generate aleator, cineva tocmai aleator poate nimeri un anumit document. Pentru un uz comun Zoho Viewer este însă excelent. O completare bine gândită a portofoliului de webaplicaţii existent.

O mostră în continuare… Interesant material 😉 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Clayd spune:

    Bună.
    Am citit ce aţi scris despre Zoho referitor la „Opţiunea Embed permite printr-un frame să introduceţi un document într-o pagină web…” După ce am copiat codul (aşa cum arată) şi l-am pus pe blog, nu se afişează fereastă ci doar efectiv codul… 🙁 nu ştiu de ce de pe Zoho nu funcţionează aşa cum am văzut că aţi afişat aici.

    De pe YouTube făcând la fel merge ok (afisează în blog fereasta corect) cu codul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *