Freespire a ajuns la 2.0


Acum un an scriam: Freespire a ajuns la 1.0. Iată că din 7 august, adică de acum două zile, sistemul de operare a ajuns la versiunea 2.0. Metoda de descărcare pentru Freespire este… evident… torrentul. Este sub 700MB deci încape pe un CD, iar în funcţie de viteza conexiunii îl puteţi avea în două-trei ore, ori mai rapid. La bază Freespire are acum Ubuntu 7.04, ceea ce probabil va creşte încrederea multora în el. Iar veştile bune nu se opresc aici: Freespire duce Ubuntu dincolo de nişte limite care pentru cei mai mulţi români vor fi prea abstracte pentru a conta (nu, nu vreau să jignesc inteligenţa nimănui).

img546

În ce sens este Freespire un pas înainte? "This version of the open-source software throws the possibility of adding proprietary software, drivers and codecs from other vendors in the mix", scrie CNET.com. Nu ştiu dacă aş putea să găsesc cea mai fericită traducere şi de aceea am lăsat în engleză. Ideea ar fi că această distribuţie include soft, drivere şi codecuri gratuite dar nu total gratuite cum ar cere filosofia Linux. Discuţia, spuneam, este destul de abstractă. După unii Freespire 2.0 reprezintă nu un pas înainte ci o trădare, aderând la "free as in beer" în schimul la "free as in speech". Cei care doresc să înţeleagă mai bine diferenţa pot citi în Wikipedia pagina despre Gratis versus Libre. Şi în Ubuntu, pentru a putea asculta piese MP3 trebuia să treci această "graniţă" apelând la repozitorii speciale: în Freespire accesul la MP3, PDF şi alte formate acoperite de copyright este – legal! şi – simplificat.

Freespire 2.0 apelează la KDE şi oferă soluţia CNR (Click-N-Run) pentru instalarea aplicaţiilor. Vă las în continuare în compania unor capturi. Mai multe şi mai mari găsiţi aici.

img547

img548

img549


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Filipan Daniel Marius spune:

    L-am incercat deja, este absolut superb.

    Parerea mea este ca merita incercat de catre oricine nou pentru linux fara nici o teama.

  2. Xantes spune:

    Da, stiu, acest articol este foarte vechi dar, pe de alta parte, dat fiind faptul ca abia acum am dat de el, NU INTELEG pur si simplu de ce site-ul Freespire nu poate fi accesat sub nicio forma?! Care-i situatia? Nu mai exista posibilitatea obtinerii pe o alta cale a distributiei Linux, Freespire?!
    Daca este cineva care poate da detalii, le astept cu nerabdare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *