Salvaţi planeta cu calculatorul Dvs


Încălzirea globală este un fenomen incontestabil. Cât de vinovat este omul sau cât de mult este deformat faptul pentru intenţii nu tocmai curate… este o altă poveste. Cum suntem pe un sit dedicat calculatoarelor şi internetului nu vorbim de conspiraţii ci de fapte: computerele consumă energie. Din plin. Sunt mulţi cei care poate nu îşi închid calculatorul cu zilele, săptămânile, ziua lucrând la el iar noaptea lăsându-l pentru un ratio mai bun la torente. Nu? 😉

img593

Ryan semnala săptămâna trecută existenţa unui program: Local Cooling. Acesta are acum 126107 utilizatori care au economisit, datorită programului, 1163010 KWh. Disponibil doar pentru Windows XP, programul spune că ne pune în deplin control al setărilor despre consumul de energie al computerului. După cum intuiţi, monitorul, harddiskul, procesul… fiecare consumă curent. Probabil posesorii de laptop "simt" cel mai bine consumul de energie când lucrează pe baterie: o aplicaţie ce solicită intens procesorul sau ascultarea muzicii consumă mai rapid bateria. Cât timp rularea calculatorului este utilă… asta e. În multe cazuri se poate face însă economie pentru momentele "moarte". Un calculator lăsat în modul sleep peste noapte mai consumă energie, spre deosebire de unul lăsat în modul hibernate. Un monitor poate merge zeci de minute, ore, fără să se stingă singur deşi nu lucraţi la calculator, dacă setările sunt defectuoase. În fine, sunt şi alte aspecte, dar pe care acest program vi le înfăţişează cel mai bine, permiţându-vă şi ajustările după plac.

Pe unii îi poate motiva banii (de exemplu se spune că o companie cu 100 de calculatoare poate reduce cu două mii de dolari cheltuielile de energie într-un an). Pe alţii îi poate motiva spiritul ecologic, respectul pentru mediu. Local Cooling vă oferă indicaţii în ambele sensuri (energie salvată, "tradusă" apoi în copaci şi petrol).

img594


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Dan Orghici spune:

  Cam ar fi adevarat dar cam de neatins pentru Romani.
  De ce?
  Noi folosim ce avem si ce putem. Unitatile de procesare sunt antice si dedemul. Consumul pe masura, astea fiind spuse credeti ca ma scot bani din casa si nu as vrea sa fac economii?
  Suntem saraci, de aceea ne sunt bagate pe gat toate harburile.

 2. jürgen.toth spune:

  Un alt program care incearca sa redea unele aspecte (ne)ecologice ale folosirii calculatoarelor se gaseste la co2saver.snap.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *