Uh, GMail pe ultimul loc?


Se poate aşa ceva? Google, care a oferit de la început un spaţiu ce părea uriaş pentru cei mai mulţi dintre noi, este acum pe ultimul loc. Ionuţ a publicat un mic şi trist grafic ce arată situaţia de astăzi, comparând "coloşii" la acest capitol (cu verde sunt valorile la conturile plătite). Acum trei ani, ni se aminteşte, când s-a lansat GMail, Google oferea un spaţiu pentru emailuri de 250 de ori mai mare decât cel oferit de Yahoo, şi de 500 de ori mai mare decât cel oferit de Microsoft.

img584

De câteva zile adresele Hotmail au trecut la 5GB, aruncând Google pe locul ruşinii. Contul meu Hotmail indică în continuare doar 2GB, dar poate că trecerea la 5GB se face treptat. Prioritate au probabil cei ce folosesc mai des contul: eu intru în el doar accidental. Anunţul din 13 august dezvăluie însă mult mai multe noutăţi decât creşterea spaţiului. În primul rând Hotmail se laudă cu performanţe sporite, recunoscând viteza ca unul dintre cele mai importante aspecte ale unui serviciu de email bazat pe navigator. Emailurile nedorite şi cele şterse sunt păstrate mai mult timp înainte să dispară definitiv. Duplicatele din contacte sunt automat eliminate. Pot fi fixate răspunsuri automate pe perioada cât nu vă consultaţi emailul (ex: pentru concediu).

Oferta Hotmail rămâne însă cu unele limite esenţiale: de exemplu emailurile nu pot fi redirecţionate automat decât tot spre o adresă oferită de Microsoft. Mai marea problemă este că suportul POP3 lipseşte în continuare (cel puţin oficial, existând căi neoficiale pentru aşa ceva). După cum vedeţi în captura de mai jos, Hotmail "vorbeşte" româneşte (nu este o noutate), ca Google (doar că la Google interfaţa în română este atât de lată că prefer să o las în engleză). Mi s-a părut că se mişcă repede, că lucrurile sunt intuitiv dispuse, că reclamele nu sunt atât de multe şi obositoare ca la Yahoo! Dar, repet, folosesc absolut accidental contul Hotmail.

img585

Rămâne desigur întrebarea: acceptă Google ultimul loc? Recent au oferit planuri comerciale pentru GMail+Picasa Web Albums şi mi-e teamă că lucrurile nu se vor schimba prea curând. Probabil în viziunea Google (şi nu numai) 2,8 GB reprezintă deja infinitul. Pentru mulţi, foarte mulţi, cei mai mulţi, aşa şi este. Dar nu pentru toţi. Butonul de Delete pe care Google îl dorea pe veci dispărut din interfaţa web va rămâne un prieten de nădejde pentru mulţi.

Dar… dacă pentru cei mai mulţi, foarte mulţi, 2,8GB (cât oferă acum GMail) reprezintă infinitul, ce i-ar costa pe cei de la Google să ridice pragul ca Microsoft, ori chiar Yahoo? Probabil această întrebare îşi va primi răspunsul în următoarea perioadă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. radu.capan spune:

    Doua completari 🙂

    Se pare ca unii cu cont GMail au vazut cateva ore limita sarita la 9GB (aici).

    Microsoft ofera un instrument oficial de a citi (ca POP3) emailurile de pe Hotmail dar doar cu Microsoft Outlook 2003 sau 2007 (aici).

  2. Louisse spune:

    Cum totul este relativ, chiar daca pentru unii 2,8 GB nu mai sunt suficienti dar vor sa ramina la gmail pot foarte simplu sa-si mai deschida un cont si vor avea astfel dublu la dispozitie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *