Invitaţie la Futoshiki


În prima zi a lui august GAOTD oferea gratuit jocul Futoshiki. Îmi propusesem să îl descarc pentru copii şi nu am făcut-o. Asta e… am ratat oferta. Dar nu este sfârşitul lumii pentru că am descoperit că internetul este (aproape) la fel de plin de Futoshiki ca de Sudoku. Să pornim de la un exemplu simplu. Avem careul de mai jos. Trebuie să îl completăm cu cifrele de la 1 la 4 astfel ca în fiecare linie să fie toate cifrele, evident fără repetiţii, dar şi să fie respectate constrângerile "mai mic" sau "mai mare" indicate între anumite celule.

img12

Luăm linia de jos. Lipsesc 1 şi 2. Evident, datorită constrângerii, linia va fi 4, 3, 2, 1. Luăm prima coloană. De sus în jos vom avea evident 1, 2, 3, 4, tot datorită constrângerii. Am început completarea!!! Ce vine la 3×3? Trebuie să fie mai mare decât 2: poate fi 3 sau 4. Dar 3 este deja pe acea linie, deci rămâne doar 4. Ş.a.m.d. Acesta este un careu… very easy şi un set gata tipăribil de multe careuri găsiţi aici. O prezentare a jocului foarte scurtă am găsit pe Wikipedia în engleză: vedeţi aici.

Arhiva cu careuri Futoshiki, pe care v-am indicat-o spre descărcare, este oferită de Puzzles.li. Mi-a făcut o mare plăcere descoperirea acestui sit. El oferă careuri Sudoku, Kakuro, Futoshiki, Akari şi Hitori rezolvabile online. Cu AJAX/DHTML intens, situl oferă elegant opţiunea de a alege dimensiunile careurilor şi gradul de dificultate. Se pot crea şi în format PDF, pentru a le tipări şi rezolva la plajă de exemplu 😉 . Cei pasionaţi se pot abona pentru a primi prin email noi puzzle-uri, iar publicaţiile pot avea de asemenea o sursă (legală şi gratuită) pentru careuri. Şi webmasterii au posibilitatea să introducă în propriile situri un Sudoku realizat în flash (engleză sau germană), la care logo-ul poate fi cel propriu! Ce mai: Puzzles.li are o ofertă excepţională.

img13

Dacă nu doriţi să jucaţi online sau pe hârtie, puteţi alege varianta unui program care implementează jocul. Da, oferta GAOTD am ratat-o, dar sunt şi implementări gratuite. Iată de exemplu acest joc, care nu are o grafică teribilă dar este gratuit. Interfaţa nu este prea intuitivă (de exemplu trebuie click dreapta pe o căsuţă pentru a alege o cifră) aşa că trebuie puţină adaptare. Dacă ştiţi programe Futoshiki gratuite mai bune, poate ni le împărtăşiţi prin comentarii.

img14

PS: De când am descărcat primele fişe Futoshiki copiii mei s-au molipsit de joc, eu însumi, dar şi bunica mea de 77 de ani. Noroc cu acest articol că mi-am amintit: voi lista câteva fişe de pe net şi le voi trimite prin poşta clasică… de!, dacă nu foloseşte emailul…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *