jQuery: mai aproape de 1.2


Acum o săptămână blogul jQuery anunţa că librăria JScript a ajuns la versiunea 1.1.4, ultimul pas înainte de versiunea 1.2, aşteptată pentru septembrie a.c. Evident, noua versiune s-a concentrat în pe eliminarea "oribilelor greşeli" (bug-uri) din versiunea anterioară. În acelaşi timp au fost aduse şi câteva elemente noi. Cel mai îmbucurător aspect ţine probabil de viteza sporită. Blogul oferă mai multe tabele, eu am inclus mai jos unul.

img119

img120

Citeam zilele trecute un articol semnalat pe Digg.com în care JavaScript avea parte de o critică – consider eu – nedreaptă. Problema ridicată era aceea a faptului că numeroase pagini web folosesc scripturi de-a gata, luate de pe web, de "doar" 100, 200kb sau mai mult, responsabile cu adevărat de încetinirea navigării. Dar a critica JScript-ul pentru aşa ceva e ca şi cum ai critica flash-urile pentru că unii folosesc în exces, unde trebuie şi unde nu trebuie. Ţine de webmaster să calculeze costul folosirii JScript în propriile pagini. Nu merg însă înainte în această discuţie teoretică.

Ne întoarcem deci la jQuery despre care am avut bucuria să scriu un fel de serial. Este un subiect despre care se poate scrie şi tot scrie, în special datorită pluginurilor numeroase dezvoltate de fani din toate părţile lumii. Unul dintre cele mai cunoscute este scris chiar de un român (!) aşa că de musai să revenim asupra temei. Până atunci însă internetul este un loc maaare de unde puteţi descărca şi testa diverse pluginuri jQuery. Când am scris despre MiniAjax.com acum câteva luni eram ferm convins că am dat de o mină de aur. Dar situl a intrat într-o stânjenitoare amorţeală la capitolul noutăţi. Mai apoi a apărut AjaxRain.com, care de atunci încoace creşte binişor: chiar cu câteva scripturi pe zi! Iar dacă veţi merge la norul de taguri veţi avea probabil plăcuta surpriză să vedeţi că jQuery ocupă un loc important pe acest sit.

img122

Veţi găsi acolo zeci (de fapt peste o sută) de pluginuri jQuery pentru tot felul de situaţii: pentru măsurarea elementelor dintr-o pagină; pentru indicarea puterii unei parole; pentru traducerea unui text cu serviciul Google de traducere; pentru dezactivarea posibilităţii selectării uni text; pentru realizarea unui "vrăjitor" (wizard) într-o pagină; pentru implementarea unei bări de încărcare (progress bar); pentru afişarea de fotografii şi câte şi mai câte… Desigur, AjaxRain nu oferă doar scripturi pentru jQuery. Îl urmăresc zi de zi descoperind tot felul de lucruri frumoase care aştept să vină proiectele când să se dovedească şi utile. Aşa am descoperit de exemplu acest superb meniu din imagini. Cât de elegant şi cât de uşor de implementat din câteva linii de cod!

jQuery: viaţă lungă şi să vedem cât mai rapid versiunea 1.2. Iar dacă WordPress tot s-a "convertit" la jQuery sper să simţim toate optimizările aduse într-o viteză mai mare de încărcare a paginilor realizate cu acest CMS.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. David spune:

    Continuati cu articole despre jquery .
    Tutoriale + exemple.
    Pentru mine cel putin sunt foarte folositoare.
    Felicitari d-l Radu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *