Script pentru paginare Ajax


Acum două zile DynamicDrive a publicat un interesant script care permite ca în conţinutul unei pagini să existe blocuri (subpagini) care să poată fi paginate (adică să se treacă la alt bloc ca şi cum s-ar da o pagină) fără reîncărcarea paginii. Evident se foloseşte (un fel de) AJAX. Cel mai bine vă faceţi o idee privind la captura de mai jos sau mergând la pagina scriptului. După cum veţi vedea din arhiva pe care trebuie să o descărcaţi pentru a folosi scriptul, acesta nu foloseşte altceva decât HTML şi JS (şi CSS pentru aspect). Aceasta înseamnă că cei cărora paginile PHP/ASP le sunt străine şi se folosesc exclusiv de HTML pot folosi cu succes acest script.

Subpaginile se definesc într-un array, după dimensiunea lui construindu-se partea de navigare. DynamicDrive evidenţiază următoarele avantaje:

  • partea cu paginaţie poate fi pusă oriunde într-o pagină web, dar şi de mai multe ori în aceeaşi pagină
  • fiecare subpagină este citită pentru afişarea în pagina-mamă doar atunci când este nevoie de ea
  • setările scriptului sunt menţinute în variabile care pot fi uşor completate manual sau prin programare (ex: PHP & MySQL)
  • conţinutul subpaginii poate fi reîncărcat cu noi date la cerere, partea de navigare fiind automat actualizată

Există pe pagina scriptului o documentaţie destul de bogată. În mod excepţional mai există încă o pagină dedicată întrebărilor şi soluţiilor comune. Se poate defini ca la încărcare să nu se înceapă cu subpagina 1 ci cu o alta stabilită de Dvs. Pot exista simultan mai multe seturi de subpagini, după cum veţi vedea şi în exemplu, ce permite schimbarea între setul cu date despre flori şi setul cu date despre animale.

Cât despre aplicaţii… folosiţi-vă imaginaţia! Scriptul este excelent, depinde de Dvs să îl fructificaţi cu folos.

img286

Dacă tot am vorbit astăzi (şi nu numai) despre jQuery, pentru cei dornici de ceva mai mult vă propun două scripturi jQuery pentru efecte asemănătoare. Atenţie: asemănătoare (ca aspect vizual, nu ca tehnologie folosită)!

Am pus şi legături direct către demo pentru cei nerăbdători. Daţi click pe amândouă: merită să vedeţi ce implementări elegante. Al doilea script precizează clar că nu este compatibil cu jQuery 1.2, iar autorul mai spune că pentru moment nu are timp să o actualizeze. Până atunci desigur se poate folosi cu versiunea 1.1.4.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 2,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. mihai spune:

    As vrea si eu ajutor cu scriptu pt paginare! 😐


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *