Liquid Resize: redimensionări deştepte


Dacă vă amintiţi, la 22 august vorbeam despre nişte redimensionări futuriste. Cui sunt utile? De exemplu celor de la ziare: au un spaţiu de 3×5 (să zicem în centimetri) şi o poză de 3×4. Cu mentalitatea de acum am apela la o decupare (crop), pentru că o redimensionare (resize) fără păstrarea proporţiilor (ratio) ar putea produce efecte ciudate (alungirea personajelor din fotografie). Dar aceasta cu mentalitatea de acum! În viitor sunt sigur că nu vom mai gândi aşa, cel puţin din momentul în care redimensionările care ţin cont de conţinutul imaginilor vor deveni ceva normal.

img291

Ryan semnala acum câteva zile un program care face primii paşi cu astfel de redimensionări (le-aş zice eu) inteligente. Este vorba de Liquid Resize. În pagina de exemple puteţi vedea câteva fotografii şi rezultatele ce se pot obţine. Mai sus puteţi vedea în dreapta o rescalare specială, în dreapta una clasică (cubică). Cu rescalarea specială se pot conserva mai bine zonele esenţiale (personajele fotografiei), modificându-se în schimb fundalul – lucru imposibil cu scalările obişnuite care nu "detectează" conţinutul imaginii. Algoritmii se vor îmbunătăţi cu siguranţă în timp şi astfel de redimensionări vor fi cândva cuprinse în orice program de grafică. Acum este perioada experimentelor şi îmbunătăţilor.

Nu văd Liquid Resize folosit cu succes de vreun editor de revistă tipărită, nici de un webeditor. Dar pentru testarea acestor noutăţi merită (cine se aştepta să se inventeze ceva nou la… redimensionarea imaginilor). Pentru cei care nu vor să descarce programul (nu are nevoie de instalare) am încropit o scurtă prezentare video.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *