Testează CMS-urile înainte să le foloseşti!


Astăzi aşteptam, fanii WP, să apară versiunea 2.3. Pe mâine se pare. Aşa că mă reorientez spre un subiect clasic (mai superficial tratat în primul, chiar primul!!!, articol din seria CMS: În loc de introducere). Mă simt într-un fel ca şi cum v-aş propune ca noutate Download.com sau Softpedia.com sau Google.com… Dar mai apoi îmi amintesc că nu toţi au început să lucreze cu CMS-uri de ani de zile aşa că începătorii cel puţin vor găsi ca utile cele ce urmează.

Să trecem deci la treabă: după cum spuneam, înainte să alegi un CMS este bine să îl testezi. Desigur, cel mai bine este să îl testezi local (ceea ce presupune să ai o bază de regulă însemnând PHP+MySQL). Dar aceasta ar putea însemna instalarea a zeci de CMS-uri. Pentru a alege CMS-ul ideal pentru proiectul tău trebuie să porneşti de la o listă. Sunt multe liste pe net. De exemplu Mashable.com oferă o listă de peste 80 de CMS-uri, cu o foarte scurtă descriere. O lectură interesantă pentru start. Desigur, dacă doriţi discuţii serioase va trebui să săpaţi pe net mai mult.

Pentru un prim contact însă, o resursă extraordinară este CMSOpenSource.com. Cităm din prezentarea lui: acest sit a fost creat cu un singur scop în minte. Şi anume să ofere ocazia de a "încerca" unele dintre cele mai bune CMS-uri din lume bazate pe PHP/MySQL. Puteţi fi administratorul oricăruia dintre CMS-urile de aici, ceea ce vă permite să decideţi care este cel mai bun pentru Dvs. Pentru fiecare CMS este oferit un nume de utilizator şi o parolă, fiecare sistem fiind şters şi reinstalat la două ore. Aceasta vă permite să vă "jucaţi" adăugând şi ştergând conţinut, modificând ce doriţi, fără să vă temeţi că veţi strica ceva. În stânga-sus veţi vedea un ceas ce indică timpul rămas până la reinstalare.

img309Profitaţi de meniul aflat în banda din stânga pentru a alege ce CMS doriţi. La Blogs veţi găsi de exemplu WordPress. La Portals Drupal. Tot ce înseamnă CMS cunoscut veţi găsi şi pe CMSOpenSource. Dacă sunteţi curios să vedeţi cum arată pe interior şi pe exterior e107, eZ Publish, Mambo, PHP-Fusion, Typo3, Nucleus CMS, phpShop, phpBB, Moodle, Coppermine, Gallery2, MediaWiki – şi lista ar putea continua mult şi bine – atunci să ştiţi că puteţi, fără să instalaţi nimic local!

Eu m-am "jucat" puţin cu Nucleus şi am constatat că nu s-a schimbat prea mult decât l-am testat local. Dar cel puţin nu am mai pierdut timp cu instalarea şi am putut verifica aceasta online rapid. Am găsit şi unele CMS-uri care nu funcţionau corect (logarea sau erori PHP…), ceea ce e un minus pentru CMSOpenSource. Dar majoritatea au mers (şi de regulă cu combinaţia admin/demo). Evident că nu veţi putea să instalaţi teme noi sau pluginuri/module/addon-uri noi.

Acelaşi sit oferă şi un bun ghid despre cum să alegi CMS-ul potrivit. Puteţi descărca articolul ca fişier PDF, DOC sau TXT. Calvin oferă cinci paşi care ar trebui să vă ajute să alegeţi un CMS. Foarte pe scurt ar fi:

1. Analizaţi ce fel de sit va fi? Blog? Portal? Cel puţin aşa "subţiaţi" piaţa de oferte concentrându-vă pe o subcategorie (vedeţi chiar subcategoriile sugerate de captura de mai sus).

2. Ce facilităţi trebuie să aibă situl (ex: calendar, zonă de download, galerii de imagini, sondaje…)? Evident că pentru un sit pe care accentul care 99% pe imagini, multe imagini, veţi folosi un CMS pentru galerii de imagini şi nu unul pentru Wiki-uri (gen documentaţii). Nivelul al doilea de funcţionalităţi/facilităţi este acoperit la multe CMS-uri prin pluginuri/module/addon-uri. Desigur, ar fi excelent să alegeţi CMS-ul ce oferă nativ ceea ce doriţi, dar ţineţi mereu cont că majoritatea CMS-urilor sunt gândite astfel încât să poată fi extinse funcţionalităţile prin coduri scrise de alţii.

3. Analiza aspectului viitorului sit.

4. Analiza sistemului de publicare şi administrare a materialelor.

5. Analiza întreţinerii şi actualizării CMS-ului.

Am văzut mai multe discuţii pe net despre cum e mai bine: să alegi un CMS faimos sau unul necunoscut? Unul faimos: aspecte pozitive – înseamnă şi o comunitate mare, deci multe componente, teme, actualizări dese; aspecte negative – actualizări dese 😉 , risc de hack mai mare. Unul necunoscut: aspecte pozitive – risck de hack mai mic; aspecte negative – funcţionalităţi reduse, riscul abandonării, comunitate mică deci vrei să întrebi şi nu-ţi răspunde nimeni. Recomandarea mea este: CMS-uri faimoase! Desigur, trebuie să le ţii la zi ca actualizare, dar asta face parte din angajamentul intrării pe acest drum. Pe de altă parte, recomandarea nu trebuie înţeleasă că orice sit aş dori musai să folosesc Joomla. Întotdeauna echilibraţi nivelul de complexitate al unui CMS cu nivelul de complexitate al cerinţelor sitului pe care doriţi să îl dezvoltaţi. (Acestea din urmă au fost considerente personale.)

Dacă sinteza de mai sus nu vă spune prea multe – şi tema vă interesează – citiţi originalul (în engleză). În Word sunt 5 pagini. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *