WordPress 2.3 a sosit


De dimineaţă am avut bucuria să constat că WordPress 2.3 a sosit! L-am instalat şi… mai întâi am regretat. Aş putea să întrevăd trei scenarii posibile:

 1. folosiţi WordPress fără pluginuri (sau cel puţin nu multe) şi atunci upgrade-ul este banal. Am făcut aşa ceva pentru Hosting.cnet.ro şi a durat 3 minute, până am publicat toate fişierele peste vechea instalare şi am încărcat partea de administrare: acolo s-a cerut o actualizare la tabelele MySQL şi atât! Foarte simplu!
 2. folosiţi WordPress cu multe pluginuri şi atunci creşte şansa să aveţi şi unele incompatibile cu WP 2.3. Dar poate nu folosiţi multe, ci doar 2-3 dar şi acelea sunt legate de categorii: ups! nu vor merge! Versiunea 2.3 a făcut schimbări radicale la tabele şi vechile pluginuri legate de categorii (şi nu numai) nu vor mai merge.
 3. folosiţi WordPress cu pluginuri proprii, ce folosesc categoriile, caz în care tocmai v-aţi ales cu câteva ore de muncă pentru a) a înţelege noile structuri de date; b) a găsi unde trebuie modificat codul; şi c) a testa noua versiune.

Cum la majoritatea siturilor ce le am în WordPress folosesc pluginuri proprii (inclusiv CNet.ro) tocmai m-am ales cu niscaiva muncă. Un singur sit mi-a consumat azi-dimineaţă vreo două ore să îl readuc în starea de funcţionare, pentru simplul fapt că WP 2.3 a eliminat tabela wp_post2cat pentru a introduce mai abstractele, mai generalele tabele wp_term_relationships şi wp_term_taxonomy. După ce noile structuri devin mai clare lucrurile pot merge mai rapid, dar depinde de complexitatea pluginului. Acesta ar fi deci scenariul 3. Despre scenariul 1 nu am ce spune, lucrurile fiind simple.

Pentru cei aflaţi în situaţia scenariului 2 sunt veşti bune! După cum puteţi vedea în captura de mai jos, pagina de pluginuri afişează acum notificări în caz că au apărut versiuni noi ale pluginurilor folosite. Evident, notificări apar doar la acele pluginuri care au răspuns invitaţiei de a anunţa WordPress.org despre actualizări. Dacă situl Dvs acum cu WP 2.3 nu merge din cauza unor pluginuri, puteţi vedea rapid dacă nu cumva s-au actualizat între timp. Bravo WP, aceasta este chiar o facilitate salvatoare de timp!

img315

Am văzut şi tagurile! De asemenea acum în editorul vizual a apărut butonul care deschide accesul spre bara mai complexă de instrumente. Rămâne să văd cât de uşor va fi să trec tagurile create cu Ultimate Tag Warrior în sistemul acum nativ de taguri al WP.

img317

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre WP 2.3 vă invit să citiţi anunţul detaliat al producătorilor. De acum, la 2-3 luni se pare că vom avea tot o versiune nouă (nu 3, 4, ci 2.4, 2.5…). Astfel planurile stau acum astfel: 12 decembrie 2007 – versiunea 2.4; 1 aprilie 2008 – versiunea 2.5; 3 iulie 2008 – versiunea 2.6. Cel mai important este să nu apară noi schimbări radicale ale tabelelor, care dau peste cap pluginuri şi personalizări ale WP. Actuala versiune, 2.3, face astfel de schimbări majore, deci pentru mulţi actualizarea va da ceva bătăi de cap. Dar merită. A! Apropo de următoarele versiuni. Echipa WP va merge acum pe următorul sistem: se sintetizează o listă de propuneri şi comunitatea votează. Cerinţele cele mai votate vor fi implementate. Excelentă idee! Comunitatea are un cuvânt de spus astfel despre cum vor arăta următoarele versiuni.

În caz că doriţi să faceţi trecerea la WP 2.3 asiguraţi-vă că aveţi ceva timp liber şi faceţi neapărat o copie de siguranţă la baza de date. Şi la fişierele sitului dar esenţial la tabelele MySQL. În caz că ceva merge prost, veţi putea să reveniţi la ultima variantă funcţională folosind copia de siguranţă. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Din cate am inteles de prin unele bloguri de limba germana, prin strangerea de informatii referitoare la actualizarea plugin-urilor utilizate, wordpress.org memoreaza in bazele sale de date mai mult decat ar avea nevoie. Au aparut deja plugin-uri care suspenda conectarea automata.

 2. Va salut!
  Frumos site, ma intalnesc cu el de cateva ori pe saptamana. Legat de traducerea WordPress-ului in RO intrebarea ar fi: exista traducerea WP 2.3.1 in RO? Si daca nu: o putem face?
  Numai bine!

 3. radu.capan spune:

  Pe WordPress.ro se găseşte traducerea, adică fişierul ro.mo. Merge şi cu 2.3.1 dar nu e o traducere completă. Din păcate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *