S/2: LearnFirefox, Mocha, Graspr şi altele


→ Săptămâna aceasta situl LearnFirefox şi-a schimbat complet designul, dar nu este vorba doar de o operaţie cosmetică ci şi de o regândire radicală a sistemului de navigare. După cum vedeţi mai jos, experienţa navigării porneşte de la "problemă". Vă interesează teme Firefox? Click pe Themes. Nelămuriri despre taburi? Click pe Tabs. Vreţi să folosiţi mai bine FF pentru căutări? Click pe Search.

img324

Noul design sistematizează luuuunga listă de articole strânse de la lansare, astfel că este mult mai uşor să găseşti ceea ce doreşti. Situl se explică singur ca "Your Visual Guide to the Firefox Web Browser" aşa că această nouă "faţă" pune evident mai mult accent pe aspectul vizual. Pentru începători, dar nu numai, este un sit extraordinar de util.

→ Vă amintiţi de prezentarea de săptămâna trecută: TryMango.com, situl cu lecţii online de învăţare de limbi străine. O altă abordare ne oferă Mocha, un sit care combină învăţarea limbilor cu reţelele sociale (social network). Avantajul? Membri pot să se ajute reciproc. Dacă doreşti să vezi cât de bine te descurci cu germana poţi să cauţi vorbitori de limbă germană şi să ai discuţii text sau audio cu ei. Dacă tu vorbeşti bine să zicem franceza, te poţi evident aştepta la cereri pentru discuţii text sau audio cu membri ce doresc să îşi perfecţioneze cunoştinţele. Aţi ghicit: la înscriere fiecare membru trebuie să îşi decline cunoştinţele lingvistice. Un proiect interesant!

img325 img326

→ Când zonele largi sunt ocupate apar siturile de nişă. După ce YouTube a ajuns să domine piaţa au apărut situri tematice cu materiale video. Vă amintiţi poate semnalările noastre din Vă plac lecţiile video? Recent a apărut un nou sit: Graspr (încercaţi să îl vedeţi cu IE 😉 ). Aceeaşi idee: lecţii video oferite de membrii comunităţii. Găsiţi zeci de materiale video, inclusiv tot felul de tutoriale tehnice (precum lecţii de Photoshop). Iar dacă YouTube este liderul pe piaţa video-pe-internet, Scribd este liderul la documente-pe-internet. Dar şi aici apar situri nişă, precum DocStoc, o apariţie recentă (se poate intra pentru moment doar cu invitaţie), ce doreşte să strângă documente utile în spaţiul muncii. Adică? Pentru moment categoriile sunt: legal, business, financial, technology, educational şi creative. Nu vă aşteptaţi (pentru moment cel puţin?) să găsiţi la technology cele mai noi cărţi despre PHP sau Ubuntu, dat fiind că aici sunt publicate materiale generate de membri. Rămâne să vedem cum vor evolua în timp aceşti doi nou-născuţi ai internetului.

img328 img329

→ Obişnuiţi să dezvoltaţi proiecte desenând pe tablă, împreună cu câţiva colegi? Acum o puteţi face şi online cu o aplicaţie flash mai primitivă (să avem răbdare! e la început): ScribLink.com. În câteva secunde puteţi avea o tablă pe care să desenaţi şi să scrieţi (puteţi trage linii, pune cercuri şi dreptunghiuri, scrie texte), iar tabla cu pricina poate fi deschisă accesului şi altor persoane printr-un link furnizat. În partea dreaptă aveţi un fel de chat care vă permite să vorbiţi cu prietenii invitaţi la şedinţa de brainstorming-prin-desen. Foarte simplu de folosit dar nu i-ar strica ceva mai multe opţiuni.

img330

Dacă desenatul vă lipseşte foarte mult, atunci o veste bună: aţi putea face un blog în care toate materialele să fie nu text, ci desene (şi nu mă refer la desene animate pentru copii)! SketchCast.com oferă posibilitatea de a înregistra o "şedinţă de desen". Cu mouse-ul este ceva mai greu, dar pasionaţii de desenat au gadget-urile necesare pentru aşa ceva. Rezultatele pot fi apoi inserate într-o pagină web ca un videoclip YouTube de exemplu. Vedeţi mai jos un material.

Cam atât…

Notă: S/2 înseamnă "scurt pe doi" şi aici se reunesc semnalări de pe net ale unor subiecte care nu ar fi putut constitui material suficient pentru articole independente, dar nici nu am dorit să treacă nevăzute. Le-aţi putea numi flash-uri, noi le spunem S/2.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *