rsizr: redimensionarea inteligentă


Redimensionările care ţin cont de conţinutul imaginilor progresează incredibil. Mai întâi a fost teoria apoi primele demonstraţii. Apoi au apărut programe (şi unele comerciale), chiar şi pluginuri pentru Photoshop şi – de pe Digg vestire – pentru GIMP. Credeam că astfel de scalări vor deveni realitate în câţiva ani, dar m-am înşelat. Astăzi facem cunoştinţă cu rsizr.com, o aplicaţie flash care arată bine şi merge destul de bine dar nu foarte intuitiv.

img353

În primul rând să spunem că rsizr permite şi redimensionări tradiţionale. Vedeţi în meniul de mai jos a treia serie de taburi: Retarget, Rescale şi Crop. Pentru decupare: ultima opţiune. Pentru redimensionări clasice: a doua opţiune. Pentru redimensionarea "şmecheră": prima opţiune. Cum deja devine standard, aplicaţia oferă posibilitatea marcării unor zone care să fie protejate împotriva rescalării, precum şi a unor zone care să fie intenţionat şterse. Pentru aceasta observaţi cele două pensule: Preserve şi Remove. Radiera, Erase, este utilă pentru demarcarea unor zone marcate deja pentru protejare sau ştergere. Aveţi pe orizontală şi verticală câte un cursor cu care indicaţi numărul de linii (maxim lăţimea/înălţimea imaginii) care să fie "prescanate" pentru redimensionarea inteligentă. Veţi vedea procesul animat în care se detectează acele linii pasibile de eliminare. Apoi trebuie să trageţi doar cu mouse-ul de marcatorii de pe colţuri şi margini pentru redimensionarea specială.

Algoritmul a ajuns rapid în practică în mai multe aplicaţii, desktop şi web. Acum ar fi cazul ca teoreticienii să fie lăsaţi să facă mai performantă ideea.

img352

Pe YouTube au apărut câteva demonstraţii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *