La îndemână: FTP din Explorer


Ştim că pentru a accesa un cont FTP avem nevoie de un client FTP. Nu neapărat. Putem să ne folosim de navigatorul web dacă dorim să accesăm fişiere dintr-un cont ftp. Ajunge să scriem în navigator ftp://ftp.cevasit.ro şi apoi să ne conectăm fie în modul anonim (dacă este suportat), fie cu nume de utilizator şi parolă. Dacă dorim însă să putem să facem nişte minime operaţii, precum creare, copiere, ştergere, redenumire, schimbări de drepturi la fişiere/directoare, atunci trebuie să trecem de la navigator minim la MS Explorer. Dacă aţi deschis în IE7 o adresă veţi fi invitat să daţi click pe butonul Page şi apoi pe Open FTP Site in Windows Explorer. Astfel veţi avea serverul FTP accesibil din Explorer aproape ca un director normal.

Dar puteţi să vă adăugaţi permanent un sit FTP în Explorer. Să fim clari de la început: o asemenea soluţie merită 1) de urgenţă (pe un calculator fără client FTP); sau 2) pentru cei care folosesc frecvent unul sau câteva – puţine – conturi FTP şi vor să le fie la îndemână din Explorer. Un articol de săptămâna trecută de pe un blog mi-a amintit cum se face aceasta, aşa că să vedem pas cu pas, indiferent că avem Windows XP sau Windows Vista.

img371

În meniul Tools (apăsaţi pe spaţiu în Vista dacă meniul nu este afişat) veţi găsi Map Network Drive. Intenţionat am pus mai jos amestecat capturi din XP şi Vista, dar din acelaşi proces, pentru că lucrurile nu sunt schimbate decât puţin ca design şi ca text. Deci, prima oară alegeţi Connect to a Website that you can use to store your documents and pictures (Vista) / Signup for online storage or connect to a network server. Urmaţi paşii vrăjitorului, alegeţi a custom network location de unde ajungeţi la momentul indicării adresei ftp. După cum vedeţi mai jos, aveţi nişte modele furnizate.

img372 img373

img374 img375

Mai apoi trebuie să indicaţi dacă este conectare anonimă sau cu nume de utilizator şi parolă. Veţi avea astfel contul FTP adăugat în Explorer, mereu la îndemână!

img376 img377

Iată ultimele capturi care vă arată fereastra de logare, unde puteţi opta pentru salvarea parolei pentru a nu o introduce de fiecare dată. Desigur, aceasta înseamnă că dacă cinci minute cât v-aţi ridicat de la calculator ajunge cineva la Explorer va putea să intre în contul FTP.

img378

Am văzut deci cât de simplu se poate adăuga un cont FTP în Explorer. Puteţi apoi să trageţi cu mouse-ul fişierele locale pe server, sau invers. Puteţi din Properties la fişiere/directoare să schimbaţi drepturile de acces. Lipsesc alte facilităţi specifice aplicaţiilor specializate pentru FTP, dar în anumite situaţii este bine şi aşa.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Sergiu spune:

    Pot sa il sterg? Daca da cum? 🙁


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *