Motoare de căutare specializate


Când vine vorba de căutarea unor informaţii pe internet mulţi se gândesc imediat la consacratele Google, Yahoo sau Windows Live. În ultimul timp însă se profilează pe piaţa motoarelor de căutare unele aplicaţii web care îmbină tehnologia marilor motoare de căutare pentru a filtra doar informaţiile relevante dintr-un anume domeniu (muzică, video, posturi radio, programe software, cărţi, persoane). În captura de mai jos am adunat logo-urile unor astfel de aplicaţii, pe care doresc a le prezenta pe scurt în continuare.

img389

Seeqpod.com încearcă să inventarieze tot ce este legat de muzică pe internet: artişti, albume, piese muzicale şi textele lor, videoclipuri, podcasturi. Pe prima pagină găsiţi lângă căsuţa de căutare şi un PodCrawler care oferă selecţii aleatorii. Atuurile principale ale acestei aplicaţii sunt interfaţa foarte simplă, intuitivă, rapiditatea căutării şi faptul că permite nu numai afişarea şi sortarea, ci şi redarea audio şi video a rezultatelor (fără întreruperi perceptibile). Un minus este dat câteodată de numărul redus de rezultate găsite, poate în viitor va fi mai bine, dat fiind faptul că serviciul este încă în faza beta de dezvoltare. Ca exemplu am introdus în căsuţa de căutare formaţia The Cranberries, după foarte scurt timp s-a deschis o pagină cu două coloane, în stânga fiind prezentate rezultatele căutării, în dreapta un Audio Player şi un Video Player. Cu click pe fiecare reultat din coloana din stânga aveţi posibilitatea să obţineţi informaţii detaliate (butonul options), iar cu săgeata verde mutaţi piesa în coloana din dreapta, unde porneşte imediat funcţia Audio Player. Cu acest motor de căutare cu player integrat puteţi asculta ore întregi artiştii favoriţi. Pentru cei care se înregistrează deschizându-şi un cont pe sit este oferită facilitatea de a-şi aranja piesele favorite în liste, care pot fi inserate apoi în propriile site-uri sau trimise prin email prietenilor şi cunoscuţilor.

img391

Skreemr.com se prezintă pe sine ca „The World’s Greatest Mp3 Search Site“. Căutarea se rezumă deci doar la piese audio, şi într-adevăr ea este mai efectivă ca la aplicaţia prezentată anterior, însă vizualizarea şi mai ales redarea pieselor lasă de dorit (cel puţin la mine au fost multe întreruperi, deşi am o legătura internet ADSL bună). Partea pozitivă a acestui sit este posibilitatea descărcării pieselor găsite. Mergeţi în căsuţele cu rezultatele afişate la File, daţi click dreapta şi alegeţi save links as (în Firefox) sau save target as (în Internet Explorer). A fost prezentat mai în detaliu pe CNet.ro în acest articol.

Tun3r.com este un catalog de posturi radio care emit pe internet, căutarea fiind posibilă după numele postului, după genul muzical promovat, după limba în care se emite sau după listele pieselor (artist, album). În introducerea site-ului se precizează că funcţionează cel mai bine cu Winamp Media Player (dar nu numai, fiind acceptate şi alte playere) şi cere instalarea a Flash 8. Catalogul numit Dial este realizat în flash şi prezintă peste 1500 de posturi radio, inclusiv un top 100 al celor mai bine cotate posturi muzicale şi un top 200 al celor mai bine cotate posturi culturale. Aplicaţia Tun3r nu se înţelege ca player radio (de aceea limita de ascultare este des de doar două minute), ci doar ca platformă de prezentare pentru nenumăratele posturi de radio existente.

Yotophoto.com oferă o colecţie impresionantă de imagini gratuite. Scopul său este prezentarea într-un singur loc a câtor mai multe imagini (Numai imagini! Nu hărţi! Nu grafice! Nu lucrări artistice! Nu design 3D!) lipsite de eticheta copyright by, fiind dedicat webmasterilor, blogerilor, graficienilor. Aplicaţia a fost iniţial concepută pentru a uşura munca scrierii de articole pentru Wikipedia, ca suport de imagini pentru această platformă enciclopedică. Imaginile afişate sunt preluate de mai multe platforme de găzduire, precum Flickr, Stock.Xchng sau OpenPhoto.

Lumerias.com, după cum îi spune numele (fraţii Lumiere, părinţii cinematografiei), este conceput special pentru căutarea de clipuri video. Acestea sunt extrase de pe site-uri cunoscute ca YouTube, Google Video, MyVideo. De remarcat faptul că aplicaţia permite şi descărcarea clipurilor video dorite. Fiecărui rezultat al căutării îi este alăturat un buton download, însă atenţie doar în formatul video .flv (playere compatibile sunt indicate aici).

img390

Deligio.com permite căutarea după un anume program software, freeware sau shareware. Site-ul este încă în stadiul beta, însă scopul este măreţ: doreşte a deveni cea mai largă culegere de software din lume. Pentru început sunt oferite cele mai cunoscute programe, numărul lor însă dezamăgeşte. În momentul de faţă o alternativă mai bună este directorul de programe de pe Cnet.ro.

Amaztype ajută la petrecerea timpului liber într-un alt mod, mai intelectual. Este vorba de un motor de căutare pentru cărţi, a typographic book search. Căutarea se reduce pe moment în arhivele Amazon.com (ce e drept, aproape complete, cărţi, cd-uri, dvd-uri), însă farmecul este dat de interfaţa pragmatică şi de afişarea în flash a rezultatelor, cu toate informaţiile necesare.

Wink.com şi Spock.com satisfac curiozitatea şi nevoia de bârfă a oamenilor. Ambele site-uri sunt de ajutor la găsirea ultimelor noutăţi referitoare la personalităţi publice şi nu numai. Şi omul de rând poate fi scanat şi urmărit în prezenţă sa web, cu conturile sale în diferitele comunităţi online (MySpace, Friendster) sau profilurile sale în site-urile de găzduire web (Blogger) sau foto (Flickr). Un scop posibil de încurajat ar fi acela al regăsirii unor prieteni din trecut, colegi de clasă sau studiu.

Închei enumerarea cu două motoare de căutare disponibile în momentul actual doar pentru web-ul şi pentru cei cu cunoştiinţe de limba germană (însă cu planuri de internaţionalizare): Spactor.com oferă căutare în cadrul programului a 75 de canale de televiziune şi posturi de radio în limba germană. Audioclipping.de este un o apariţie mai nouă care încearcă să recuperze din teren în acelaşi domeniu de căutare al aplicaţiei precedente.

Concluzie: Cu oferta actuală de motoare de căutare se poate spune că şi dacă nu vrei, tot găseşti pe internet ceea ce (nu) vrei să găseşti. Remarcăm că majoritatea motoarelor de căutare se orientează spre conţinutul media. Aici trebuie avut în vedere şi legalitatea acestuia (chiar dacă toate ne asigură că sunt legale, folosirea lor într-un anumit mod poate fi ilicit, şi utilizatorul poartă o răspundere). Deşi domeniile de căutare sunt foarte variate, se observă o anumită uniformizare. Aceasta este dată de faptul că diferenţa nu o vor mai face algoritmii de căutare, ci mai mult factorii externi, ca numele şi designul. Cu cât acestea sunt mai simple, mai pragmatice, mai intuitive, mai uşor de memorat, cu atât mai mult succes va avea atunci şi site-ul.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Dupa unele recenzii citite zilele trecute pe web, Seeqpod.com (realizat in flash) simte concurenta unei noi aplicatii (realizata cu Ajax) de cautare de muzica pe web: http://www.songza.com/
  Pentru mine personal, primul ramane favorit, al doilea fiind doar o varianta lite.

 2. jürgen.toth spune:

  Iata ca am dat si o aplicatie care permite cautarea in bloguri: http://www.twingly.com/

 3. jürgen.toth spune:

  Căutări după culori, persoane sau copii ale imaginilor proprii sunt posibile cu aplicaţiile oferite la pagina următoare: http://labs.ideeinc.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *