S/2: Despre diverse distribuţii Linux


→ La 18 octombrie Ubuntu 7.10 ar urma să fie lansat. Săptămâna trecută Ryan de la CybernetNews a publicat o scurtă recenzie despre această versiune, cu câteva capturi grafice. Dacă doriţi să testaţi şi Dvs, găsiţi imaginea CD-ului cu Ubuntu 7.10 aici. Dar nu ne mai desparte mult – doar 12 zile – până când va apare versiunea stabilă, aşa că poate mai bine aşteptaţi. (Acum câteva zile Ryan a scris o recenzie şi la OpenSUSE 10.3, evident tot cu câteva capturi.)

img16

→ Când spunem Linux spunem numele unei largi categorii de distribuţii din această familie – ea are un membru cu un nume care sună înşelător de cunoscut: Vixta! Ultima versiune apărută a generat un interes atât de mare încât în momentul când scriu acest material situl Vixta.org nu mai funcţionează (depăşire de trafic), redirectând înspre pagina proiectului pe SourceForge.net. Pagina din cache-ul Google anunţă versiunea 0.94, dar pe SourceForge este doar 0.93. De aceea capturile de acolo sunt probabil din versiunea 0.93. O captură garantat din versiunea 0.94 este însă mai jos. După cum vedeţi seamănă destul de bine cu Vista.

img18

De fapt proiectul îşi declară făţiş următoarele scopuri: să ducă Linuxul la mase, să nu trebuiască configurări (uh?), interfaţă prietenoasă, care să arate bine şi să semene cu Vista. Dacă pe lângă toate acestea Vixta mai îndeplineşte condiţia "să meargă repede şi bine" atunci are şanse să aibă mulţi convertiţi.

→ Să vorbim despre încă o distribuţie Linux: Puppy Linux, ajuns recent la 3.0. Ceea ce evidenţiază această variantă de Linux este dimensiunea de sub 100MB! Şi de aici un timp de lansare redus la 30 de secunde în medie! La RhinoWeb.us găsiţi mai multe tutoriale realizate în flash. Vizitând situl cam primitiv al acestei distribuţii de Linux nu pot să spun că Puppy Linux mi-a inspirat prea mare încredere – dar pot desigur să greşesc. Ce găsiţi într-un sistem de operare de sub 100MB? AbiWord pentru texte; Composer WYSIWYG pentru crearea de situri; XFinans pentru menţinerea finanţelor; Pidgin pentru mesagerie instant; SeaMonkey pentru navigare; şi Gnumeric pentru calcule tabelare. Mai jos am pus una dintre capturile găsite pe situl Puppy Linux, dar aproape sigur nu este de la versiunea 3.0.

img20

→ Nu încheiem cu încă o distribuţie ci cu o veste bună pentru fanii Linux: după trecerea tradiţională prin stadiile alpha şi beta, acum există oficial o versiune finală a popularului Skype… pentru Linux! Puteţi citi detalii sau direct descărca Skype for Linux de aici. Distribuţiile suportate: Debian, Ubuntu, Fedora, Xandros, OpenSuse, Mepis şi Mandriva. Anunţul din 4 octombrie poate fi citit aici.

img21

Cam atât…

Notă: S/2 înseamnă "scurt pe doi" şi aici se reunesc semnalări de pe net ale unor subiecte care nu ar fi putut constitui material suficient pentru articole independente, dar nici nu am dorit să treacă nevăzute. Le-aţi putea numi flash-uri, noi le spunem S/2.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Se pot „citi” documente de pe Linux in Windows?

 2. -Hawkeye- spune:

  Lucian, exista o alternativa pentru clasicul MS Office, creeat special pentru Linux si care merge si pe Windows mai nou: openoffice.org
  Prea multe nu stiu nici eu despre el, pt. ca nu l-am probat niciodata.

 3. jürgen.toth spune:

  De obicei distributiile Linux ruleaza cu OpenOffice (o suita Office intreaga, gen Powerpoint, Excel) sau pentru ca primul consuma totusi multe resurse, chiar cu AbiWord (numai editare text). Ambele suporta in ultimele versiuni formatul .doc. Eu le-am folosit pentru un timp si nu am avut probleme cu migratia si recunoasterea documentelor MS Office – OpenOffice si invers (la fel cu AbiWord). Doar obisnuinta, nerabdarea (deschiderea alternativelor dureaza totusi 2-3 secunde mai mult ca in MS) si faptul ca am MS Office m-au facut sa le dezinstalez. Insa daca nu as avea MS Office si nu as trebui sa lucrez profesional cu el, nu as da din start sute de euro pe el, ci as folosi OpenOffice sau altele.

 4. Multumesc pentru raspunsuri.
  Care ar fi cea mai buna varianta Linux? Eu am vazut multa reclama la Ubuntu.

 5. Lord UnR34l spune:

  Lui Ubuntu i s-a facut multa reclama insa nu este cel mai bun pentru un incapator. Ce iti sugerez pt inceput este PCLinuxOS. Este un CD cu KDE, La fel, daca nu chiar mai usor de instalat decat Ubuntu, arata mai bine, are comunitate mare (internationala), pachete cu prog peste 5000. Iti sugerez, eu am renuntat la Ubuntu pt el.

 6. Luciantodoran spune:

  Tocmai mi-am instalat Linux si imi place ffffoooorrrrtttteee mult.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *