Căutând wallpapere cu Google


Ionuţ a scris ieri pe Google Operating System un articol care, deşi nu descoperă nu ştiu ce noutăţi extraordinare, este deosebit de practic pentru mulţi, începători şi avansaţi. Problema concretă de la care porneşte este: cum găsim wallpapere cu Google? Ştim că Google are un motor de căutare special dedicat imaginilor: images.google.ro (varianta pentru noi). Să vedem cum îl putem folosi pentru a ne atinge ţelul.

img39

Ce a observat Ionuţ este că Google a introdus o nouă categorie la dimensiunile posibile. Din păcate ea apare doar în engleză: Extra Large images. Deci fie căutaţi de pe images.google.com, fie, dacă se face redirectare automată spre images.google.ro, trebuie să vă asiguraţi că între parametri căutării aveţi hl=en şi imgsz=huge. Probabil în câteva zile modificarea va fi propagată şi în versiunea română.

img40 img41

Dacă de exemplu dorim să căutăm peisaje la dimensiune foarte mare vom avea o adresă de genul:

http://images.google.ro/images?q=landscape&gbv=2&svnum=10&hl=en&imgsz=huge

Căutăm deci wallpapere. Cu Extra Large images sau huge ca parametru ne asigurăm că între rezultate nu sunt incluse şi imagini mici, ce nu pot fi folosite ca "tapet" la calculator. Mai jos avem două căutări. Mai întâi pentru landscape şi apoi pentru landscape wallpaper. După cum vedeţi, uneori – de cele mai multe ori – adăugarea cuvântului wallpaper generează rezultate mai bune, dar desigur poate şi filtra unele imagini potrivite.

img42 img43

O idee mai bună ar fi – scrie Ionuţ – să indicăm rezoluţia în căutare. Nu pentru Google ar ştii să facă o căutare pe anumite imagini (ar fi chiar frumos!) ci pentru că de regulă wallpaperele includ în descriere şi rezoluţia. În acest caz putem renunţa la cuvântul wallpaper în căutare. Iată de exemplu rezultatele căutării pentru leaf 1600×1200.

img44

Al treilea sfat este filtrarea tipului rezultatelor, adăugând filtertype:jpg în textul căutării. Acest truc nu îmbunăţeşte prea mult căutarea, dar fiind că de regulă imaginile de pe web sunt în format jpg, dar oricum completarea nu strică.

La finalul articolul sunt sugerate alternative pentru căutarea de wallpapere. Nu ştiam (dar am aflat!) că în opţiunile la căutarea de imagini cu Yahoo! poţi specifica la dimensiune wallpaper (vezi în stânga jos). Şi tot o noutate pentru mine a fost motorul de căutare Exalead care are multe opţiuni de îngustare a căutării (vezi în dreapta jos).

img46

Lucruri mici dar utile! După atâtea căutări am ales un wallpaper nou, care mi-a plăcut mult. Îl găsiţi aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *