KeyXL: Biblioteca de scurtături


Dacă tot am vorbit ieri de scurtături din taste (shortcuts), vă invit astăzi să facem cunoştinţă cu un sit… bibliotecă. KeyXL.com este o bază de date online cu scurtăturile din taste pentru cele mai populare programe, navigatoare şi sisteme de operare. Nu doar utilizatorii Windows-ului pot profita de acest sit ci şi cei cu Macintosh sau Linux. Mergând pe principiul simplităţii, situl oferă în partea de sus un motor de căutare: scrieţi numele aplicaţiei şi eventual indicaţi categoria (navigatoare, clienţi de mail, programe de grafică, multimedia…) şi/sau sistemul de operare (pe lângă cele trei amintite deja puteţi indica şi categoria webaplicaţii, independentă de SO). Ca o alternativă la navigare există în stânga o listă sub titlul Quick search, care reuneşte cele mai probabile categorii mari căutate.

img76

Am căutat de probă următoarele – şi la toate căutarea a fost cu succes: Total Commander, Adobe Photoshop, PaintShop Pro, GMail, Yahoo Messenger, CuteFTP, WinAmp, Thunderbird… La unele programe (precum Photoshop) se găsesc listele de scurtături după versiune. Dacă programul Dvs favorit nu figurează în acest sit îl puteţi indica, sau şi mai bine trimite lista de scurtături. Posibilitatea contribuirii cu noi liste de scurtături (de care sper să profite în primul rând producătorii de programe) creşte şansa ca, dacă nu acum într-un viitor apropiat, să găsim cu mari şanse tot ce dorim. Combinaţiile de taste cresc productivitatea oricărui utilizator care nu este la primul contact cu calculatorul. Recomand tuturor celor care vor să îşi crească performanţele să uite de mouse. Este util, dar un CTRL+S pentru a salva un fişier este mai rapid decât deplasarea mouse-ului pe micul buton din bara de instrumente. Puneţi un semn de carte cu KeyXL.com!

(Fac o paranteză: unii se miră cum pot lucra atâtea la calculator – pe lângă CNet.ro conduc şi Catholica.ro tot cu "debit" zilnic. Unul dintre secrete este că mâinile mele cunosc tastatura la perfecţie. De mulţi ani nu mai trebuie să mă uit la tastatură când scriu. Pot scrie cu ochii închişi chiar – spre deliciul copiilor mei – cu o rată infimă de erori. Nu bat la viteză dactilografele profesioniste, dar cu siguranţă la un articol mai mult timp îmi consumă documentarea, scrisul fiind o treabă de minuţele. Este evident deci că şi scurtăturile din taste îmi sunt mult pe plac.)

img77 img78


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Scurtături utile şi interesante puteţi căuta cu Keyonary: http://keyonary.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *