Studenţi: notiţele secolului XXI!


Pe vremea când am făcut eu facultatea notiţele se luau pe hârtii, iar înainte de sesiune se făceau "compilaţiile" astfel încât să fie acoperit un întreg curs. Dar aceasta se întâmpla acum vreun deceniu, iar tehnica a avansat. NoteSake.com oferă acum un sistem mai modern de păstrare a notiţelor de cursuri. Dacă eşti singurul de la un anumit curs care i-a astfel notiţe… sunt ceva avantaje. Dacă sunt mai mulţi, avantajele cresc exponenţial.

Situl presupune înregistrarea, dar e vorba de un proces de 1-2 minute, în care se va valida adresa de email. Înregistrarea este necesară pentru ca notele să fie protejate de o parolă, recuperabilă dacă ne păleşte amnezia între timp. După ce v-aţi deschis contul vă aşteaptă deja o primă notiţă, de introducere. O puteţi şterge desigur, sau păstra o vreme. Apăsând butonul Take Notes creaţi o notiţă nouă. Puteţi să îi daţi un titlu, să alegeţi o dată a cursului (dacă nu scrieţi nimic nota va fi salvată cu data curentă), să indicaţi nişte taguri (astăzi prezente peste tot) şi evident să scrieţi numele cursului (în următoarele ture numele cursului va putea fi "reciclat" printr-un fel de autocompletition). După cum vedeţi mai jos, editorul este unul simplu şi, în mod surprinzător, nu merge pe ideea HTML-ului – deşi cred că mulţi s-ar fi aşteptat la aşa ceva. Un text îngroşat nu se indică cu <b>aceste taguri</b> ci cu *aşa ceva*. După ceva utilizare vă veţi obişnui şi probabil veţi prefera să scrieţi indicatoarele în loc să mai apăsaţi butonul care trebuie din bara de instrumente. Se pot indica şi formule matematice complexe, cu un subset LaTeX. La final apăsaţi butonul Save & Close.

img116

Mai jos vedeţi nota după salvare. Butonul Edit vă permite să modificaţi (oricând) nota. Butonul Print încarcă notiţa într-o pagină fără nici un element de design, făcând acea pagină ideală pentru tipar. Share vă permite să partajaţi nota cu prietenii (unui prieten, indicându-i emailul sau numele de utilizator; sau unor prieteni dintr-un anume grup). Iar Delete … evident este pentru ştergerea unei note. Mai observaţi două iconiţe în dreapta-sus: unul pentru exportarea notei în format PDF, iar altul pentru exportarea în format MS Word. Lejer, nu?

img117

Notiţele apar desigur pe prima pagină (când v-aţi identificat) şi există un motor de căutare (în titlu şi conţinut deopotrivă). Notele sunt sortate cronologic dar puteţi oricând cu un click să aveţi doar notele de la un anumit curs sau cu un anumit tag. Puteţi să puneţi steluţă unor cursuri cu o semnificaţie aparte. Presupun că în listă apar şi notele puse la comun de prieteni sau de membri unui grup la care te afiliezi – dar nu am testat.

img118

Concluzia? Este un sistem elegant care ar putea fi şi util… Proiectul a fost lansat peste vară, studenţii nu au reluat cursurile de prea mult timp, iar NoteSake ar face bine să îmbunătăţească urgent unele lucruri:

 • când scrii o notă să facă autosalvare sau să aibă posibilitatea de "salvează şi continuă să scrii"
 • editorul ar trebui să fie puţin mai complex, eventual permiţând şi inserare uşoară de imagini (acum există aşa ceva, dar dacă ghiceşti cum!)
 • ar fi excelent un sistem de exportare nu doar per notiţă ci şi per curs sau per tag (ex: toate notiţele de la Biologie marină)
 • eventual un sistem de utilizare offline (ca la Google Reader) pentru când mergi la un curs unde nu ai conexiune la internet
 • AJAX, AJAX şi iarăşi AJAX! nu se poate fără 😉

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Felix spune:

  Problema insa este urmatoarea: daca ai cursuri mari ca lungime cum le mai copiezi pe calculator in timp util bineinteles. Deci asta e o idee proasta ca in loc sa stai sa inveti cursul stai sa-l scrii pe calculator!!!!

 2. radu.capan spune:

  Între cursuri (texte lungi) şi notiţe de la cursuri (nişte idei puse în scris) este o diferenţă majoră – pe care nu cred că aţi luat-o în calcul. Desigur, fiecare judeca cum vrea (si cum poate) situl propus.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *