Galerie foto Windows Live şi Flickr


Din pachetul de aplicaţii Windows Live face parte şi Galerie foto Windows Live. Numele este extrem de ciudat… Galerie foto. Microsoft, dacă tot este părintele Windows-ului, îşi permite denumiri… de bază. În Windows Vista nu mai avem Outlook Express ci… Windows Mail. Fie şi aşa. Vă invit deci astăzi să vedem puţin ce poate Galerie foto. Acum două zile, dacă îl aveţi instalat, aţi sesizat probabil că sistemul de operare a cerut actualizarea lui. Blogul Microsoft ne şi explică de ce: pe lângă rezolvarea unor buguri a fost adăugată posibilitatea de a publica pozele pe… Flickr. Dar vom reveni la această noutate.

img189

Galerie foto vă permite să vă adminstraţi fotografiile de pe calculator. Implicit sunt incluse directoarele care găzduiesc în mod normal fotografii: dacă le ţineţi altundeva pe calculator atunci apelaţi la opţiunea Includere folder în galerie… din meniul Fişier. Pe lângă regăsirea fotografiilor în structura de foldere (vezi stânga-sus, unde scrie Toate fotografiile şi fişierele video), programul le sortează şi după dată (an, lună), iar dacă le puneţi etichete le grupează după etichetă. Spre deosebire de Picasa, care permite să puneţi unei fotografii o stea sau nici una, aici aveţi posibilitatea unei evaluări mai detaliate, în marja a cinci stele. La ce folosesc ele? Puteţi să sortaţi fotografiile după numărul de stele (cele mai apreciate la început…), dar de asemenea puteţi ca la screensaverul oferit automat de Galerie foto să optaţi doar pentru afişarea, să zicem, a fotografiilor de cinci stele. Opţiunile pentru screensaver le găsiţi de exemplu pe calea Fişier, Setări economizor ecran.

Meniul superior este acesta: Fişier, Reparare, Informaţii, Imprimare, Publicare, Poştă electronică, Realizare, Deschidere. Fiind şi în română opţiunile sunt destul de explicite. Dacă vă întrebaţi ce face Realizare vă spun: pentru moment sunt două opţiuni – de creare a unei imagini panoramice din două sau mai multe fotografii, respectiv de scriere pe un CD/DVD a fotografiilor. Din meniul Publicare putem să punem fotografiile, după cum ne-am aştepta, într-un cont Windows Live Spaces. Dar după ultima actualizare Microsoft ne permite să publicăm cu uşurinţă fotografiile pe Flickr de la Yahoo! Opţiunea este într-un fel logică: Flickr nu are un program dedicat pentru managementul şi publicarea fotografiilor. Google are Picasa pentru Picasa Web Albums. Microsoft are Galerie foto pentru Windows Live Spaces. Cineva a scris un plugin, Picasa2Flickr, care permite să publici din Picasa în Flickr. Acum Galerie foto de asemenea permite – nativ! – publicare în Flickr. Şi Microsoft ar putea face şi pasul de a mai adăuga posibilitatea de publicare în Picasa Web Albums. Principiul e simplu: dacă oricum lumea vrea să îşi ţină acolo pozele, de ce să nu le publice măcar cu instrumentul tău?

img190

Acum să vedem ce poate să facă Galerie foto dincolo de management. Evident putem trimite prin email fotografii (şi le mişcorează la cât dorim), putem imprima, crea CD-uri, dar ce prelucrări se pot face? Vom alege o poză şi vom apăsa Reparare. În dreapta va apare bara cu instrumentele posibile: Autoreglare, Reglare expunere, Reglare culoare, Reglare detalii, Trunchiere fotografie, Corectare ochi roşii. Evident lucrurile sunt făcute cât de intuitiv se poate. Interesant este că Galerie foto salvează modificările făcute la fotografie chiar în respectivul fişier… dar permite revenirea la fotografia iniţială (ceea ce înseamnă că undeva salvează originalul).

img191

Nu pot să nu fac o comparaţie între Picasa şi Galerie foto. Am citit câteva comparaţii făcute de diverse bloguri străine, concluzia rezumându-se cam la: "dacă doriţi ceva rapid şi simplu optaţi pentru Galerie foto; dacă doriţi opţiuni complexe şi viteza mai mică nu vă deranjează, optaţi pentru Picasa". Nu subscriu 100% la astfel de concluzii. Testele altora arată că la sute de fotografii Galerie foto merge mai lent decât Picasa. Într-adevăr Galerie foto se remarcă prin simplitate, dar pentru cine ştie Picasa, simplitate se traduce prin sărăcie. Opţiunile de prelucrare sunt mai complexe în Picasa, ceea ce prinde bine adesea. Desigur, fiecare are unele facilităţi ce nu le regăseşti în celălalt program, de aceea fiecare cred că trebuie să testeze ambele opţiuni pentru a alege ce este mai bun pentru el.

Faptul că Microsoft a adaugat instrumentului său facilitatea de publicare la Flickr, produsul Yahoo! a fost o mişcare interesantă, primită bine de Flickr care scrie de "prietenii de la Microsoft" (wow!). Mă îndoiesc că o reacţie similară va veni din partea Google dacă Galerie foto va permite publicarea şi în Picasa Web Albums. Să mai zăbovim doar puţin asupra subiectului Flickr. Acum mai bine de un an Flickr a introdus posibilitatea de a localiza (geotagging) fotografiile. S-au strâns 29 de milioane de fotografii care au localizare pe hartă, astfel că recent, la Web 2.0 Summit, unul dintre fondatori a anunţat că în curând această uriaşă cantitate de fotografii va fi folosită într-un nou proiect care să permită… vizitarea lumii în baza acestor fotografii. Iniţiative similare au şi Microsoft şi Google, aşa că nu ne mai desparte mult de momentul în care înainte de a ne programa o călătorie undeva vom vedea mai întâi locul (fotografii, filme, simulări 3D…) cu proprii ochi… virtual.

img192


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *