Google ca harddisk – atractiv din nou


Microsoft a făcut "marele pas" să mărească harddiskul-online oferit de ei la 1GB. Dar între timp GMail a ajuns la o capacitate de peste 4GB!!! Nu pot nici cum să înţeleg de ce Google nu lansează încă propria sa soluţie pentru păstrarea de fişiere online, dar de multă vreme există cărări… lăturalnice. În iulie 2005 am scris despre XmailHardDrive.com, iar august 2005 despre GMail Drive shell extension. După atâta timp, trecerea de la 1GB la 4GB e suficientă ca motiv pentru a relua subiectul. Mai întâi cu o veste bună: GMail Drive funcţionează acum şi cu conturi Google Apps! Adică tot cu peste 4GB, dar cu domeniul propriu.

Astăzi vă propun însă o a treia soluţie: folosirea unui cont GMail pe post de HDD dar printr-o extensie Firefox! Extensia GSpace o puteţi instala de aici, iar situl oficial îl găsiţi aici. Odată instalată, extensia va afişa o iconiţă în bara de stare (statusbar) care, cu un click, va deschide o fereastră ca cea de mai jos. Vă puteţi defini oricâte conturi Google doriţi, dar din păcate nu merg şi conturile Google Apps. Recomandarea mea – şi nu numai a mea – este să nu folosiţi contul / conturile de email curente. De ce? Vorbim mai jos. Dacă aveţi ion.popescu@gmail.com mai bine creaţi şi un ion.popescu.depozit@gmail.com pentru folosirea ca HDD.

În acest moment crearea de directoare nu funcţionează – ceea ce e mare păcat. Dar poate problema va fi remediată rapid de o versiune nouă (eu am testat 0.5.7). De asemenea nu am găsit vreo altă cale de upload decât tragerea cu mouse-ul a unor fişiere din Explorer. Aranjaţi deci ferestrele astfel încât să puteţi trage nişte fişiere cu mouse-ul şi ele vor fi publicate în contul de email. Adică în contul celor 4GB. Veţi putea urmări transferul. Suplimentul GSpace mai permite ceva inteligent: puteţi vedea imaginile şi asculta muzica! Aţi ghicit, foloseşte chiar facilităţile contul GMail – care include un player MP3 – şi atunci mă mir că nu face ceva similar şi cu fişierele DOC, PPT, XLS… Apelaţi meniul contextual (click dreapta pe un fişier) şi veţi vedea la muzică şi imagini activă opţiunea Preview. Veţi vedea acolo că foarte uşor se poate trimite un fişier unui prieten sau descărca fişierul undeva pe hardul calculatorului.

img209

Acum să vorbim despre limite. Până când Google va lansa serviciul – probabil numit – GDrive, utilizarea conturilor de email ca HDD este… nu tocmai în conformitate cu termenii şi condiţiile impuse de GMail. Dar cum soluţii există încă din 2005 (am amintit cele două recenzate atunci) şi Google nu a intervenit, putem deduce că Google nu e foarte deranjat. Oricum, un transfer de prea multe fişiere într-o zi (aparent între 500 şi 700) duce la o blocare timp de 24 de ore a contului de email – apoi totul revine la normal. Cum nu este un serviciu specializat de backup, nu este bine să ţineţi cu această soluţie fişiere foarte valoroase, eventual acolo şi nicăieri alte copii. Ca un backup secundar sau pentru a ţine nişte muzică ce o aveţi şi pe un CD prin cine ştie ce sertar… merge. Dacă veţi intra în contul GMail veţi vedea cum sunt păstrate fişierele. Subject-ul complicat al emailurilor este folosit pentru a deduce calea, fişierul şi alţi parametri. Consultând situl suplimentului veţi găsi sfaturi pentru a defini un filtru ce să arhiveze automat aceste emailuri – util dacă cumva folosiţi respectivul cont şi pentru corespondenţă (am spus că nu e recomandat!).

img210

Am testat soluţia şi merge destul de bine (după cum spuneam, nu am putut crea directoare) dar rămâne o scărpinare la urechea dreaptă cu mâna stângă: Google trebuie să lanseze serviciul specializat de depozitare de fişiere online. Cât mai trebuie să aşteptăm oare?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. claudiu slav spune:

    E bine ce au facut inainte cu 20 de mega trimiteai 10 poze la rezolutie mai buna si blocai casuta postala:)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *