Diferenţa dintre Stand By şi Hibernate


Dacă daţi să închideţi calculatorul în Windows XP veţi vedea aşa ceva:

img223

Dacă ţineţi apăsată tasta SHIFT, primul buton se va modifica:

img224

Care este diferenţa dintre Stand By şi Hibernate? Vă propun să discutăm pe scurt despre ea în baza unui articol apărut acum câteva zile. Voi încerca să traduc/rezum ideile. Legat de Restart şi Turn Off lucrurile sunt clare, aşa că să vedem strict cele două opţiuni mai… ciudate.

Stand By permite o revenire mai rapidă

Atunci când dorim să facem o pauză mai scurtă, timp în care nu ne vom afla lângă calculator, opţiunea recomandată este Stand By. Datele se salvează în memoria RAM care este, ştim, o memorie rapidă. Aceasta înseamnă că şi salvarea datelor în RAM când se dă Stand By, cât şi recuperarea din RAM când se revine din Stand By se face rapid. În acest mod calculatorul foloseşte mai puţină energie, dar tot consumă! Dacă de exemplu aveţi un laptop care la apăsarea capacului trece în Stand By (şi în setări nu are ca după un anumit timp, ore, să facă Hibernate) atunci să nu vă miraţi că dimineaţa bateria este consumată. În Stand By monitorul e închis, hardul e deconectat de la energie, dar un mic consum de energie este necesar. Dacă – revenind la laptop – aţi lăsat în Stand By fără baterie şi aceasta se consumă… s-ar putea să pierdeţi date (de exemplu fişiere deschise şi nesalvate).

Hibernate este o abordare pe termen lung

Dacă nu ştiţi când reveniţi la calculator (plecaţi la o şedinţă ce poate dura ore sau vă culcaţi) şi nu doriţi să închideţi calculatorul, atunci recomandabil este să daţi Hibernate. În acest caz datele de care este nevoie pentru "revenirea" calculatorului în modul funcţional nu se salvează în memoria RAM ci pe harddisk. Mai exact în fişierul hiberfil.sys. Acesta are de regulă capacitatea memoriei RAM, adică la 1GB RAM va exista un fişier hiberfil.sys de 1GB. Dacă nu doriţi să folosiţi hibernarea atunci puteţi scăpa de acest fişier care – după capacitatea hardului – poate să fie o pierdere importantă. Pentru aceasta va trebui din Control Panel, Power Options, tabul Hibernate, să debifaţi Enable hibernate support şi să reporniţi calculatorul: abia atunci veţi putea şterge hiberfil.sys.

Evident, la revenirea din hibernare timpul necesar este mai mult, citindu-se de pe hard (mai lent) şi nu din RAM (memorie rapidă). Dar dacă aţi pus în Stand By calculatorul, cu date importante nesalvate şi s-a luat curentul sau s-a golit bateria… adio date! În schimb în modul Hibernate calculatorul nu consumă energie deloc, iar eventuala cădere/consumare a sursei nu are nici un efect. La repornire, cu alimentare, datele vor fi luate din fişierul hiberfil.sys.

Cam atât ar fi de spus. Nu lăsaţi în Stand By peste noapte dacă nu aveţi motive serioase, măcar pentru a economisi energie. Setaţi din Power Options ca automat să se treacă în Stand By sau Hibernate după un anumit timp. Succes!

img225


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (20 evaluări, media: 4,35 din 5)
Se încarcă...

27 comentarii

 1. Ionel spune:

  Calculatorul va intra in hibernate daca am pornit utorrent? Eu mi-l las noapte doar pentru torrente.

 2. radu.capan spune:

  Control Panel, Power Options, tabul Hibernate. Daca acolo este setat dupa X ore sa intre in hibernare, va hiberna. Daca e pus pe never, nu va hiberna.

 3. ady_2007 spune:

  Cum scot laptopul din hiberanare? Pe orice as apasa nu reactioneaza in nici un fel… 🙁

 4. ursu` spune:

  Pt. ady_2007

  Cum scoti lap-ul din hibernare ? Simplu: pui o lampa aprinsa cu fascicolul de lumina indreptat spre el, astfel incat sa-l faci sa creada ca a venit primavara…

 5. radu.capan spune:

  Sper ca ady va gusta gluma. Dincolo de ea, nu prea inteleg problema: ar trebui sa iasa din hibernare fie la ridicarea capacului fie la apasarea butonului de pornire, depinde de cum a fost configurat. Daca nu porneste nicicum… atunci sper sa nu fi apucat somnul de veci 😉 .

 6. adina spune:

  Cum fac sa inchid calculatorul cu Hibernate. Am incercat Control Panel, Power Options, Advanced, Hibernate, Apply, dar nu vrea sa mearga. Nu am decat optiunea Stand By, Shut Down, Restart.

 7. Bobby spune:

  Buna. Am un modem mobil pt internet de la zapp si nu am baterie la el. De ce nu mi-l tine pornit daca pun pe standby sau hibernate. Asta mi se intampla la PC, pe laptop daca-l pun pe standby alimenteaza modemul… E o setare diferita facuta la modul de oprire a PCului in standby?…

 8. Roby spune:

  Salut! Am un Acer aspire 5735z acum cumparat! 🙂
  Ii inchid clapeta (monitorul) si intra in stand by… cand il deschid si apas pe butonul de pornire nu vrea sa iasa din stand by… Am incecat toate butonele… a trebuit sa modific sa nu intre in stand by… da nu e treaba… Va rog ziceti-mi si mie cum sa fac sau ce sa iasa din stand by! 😐 Ca deja ma dispera: trebuie sa plec pana undeva si am nevoie de el peste 10 min sa il aprind, sa il sting… iara sa il aprind… iara sa il sting.

 9. Shorry spune:

  Cum faci laptopul sa mearga normal cand are inchis capacul?

 10. radu spune:

  Foarte util acest post, multumesc.

 11. Scurtu spune:

  Am un Dell studio 1555… Si eu am aceeasi pb. ca si Roby: nu stiu cum sa`l scot din standby. Daca aveti vreo idee va rog sa`mi scrieti.

 12. costy spune:

  Daca am calculatorul in Stand By sau Hibernate mai pot downlada ceva de pe torrent???

 13. WeeBs spune:

  Problema mea este ca nu imi intra PC-ul in Stand By. Ce este de facut in acest caz???

 14. safi spune:

  Eu am un PC in care ma joc si doar cand ma joc la ore fixe se inchide. Ma ajuta cineva pls, ca ma dispera deja. Va rog…

 15. jafarmat spune:

  Cum scot standby la calculator???

 16. G30RG3 spune:

  Am o intrebare: daca pornesc uTorrent si las calculatorul in standby sau in hibernare, atunci mai downloadeaza? De exemplu intr-o noapte vreau sa downloadez cativa giga, si totusi nu vreau sa imi bazaie calculatorul la ureche, pot sa pornesc downloadul si sa pun calculatoru in standby? Rezolv ceva? Astept raspunsuri, explicatii, va rog.

 17. radu.capan spune:

  Nu, nu va descarca nimic calculatorul, decat daca e pornit.

 18. ale spune:

  Dar ce se intampla atunci cand StandBy-ul nu se poate activa. Pe laptopul meu imi apare butonul, dar este doar de forma. E alb-negru si nici gand de stand by. Chiar si atunci cand incerc sa modific power options, nu apare nici stand by, nici hibernare. Ce modificari trebuie sa fac?

 19. catalin spune:

  Salut. Am si eu o intrebare.
  Cine stie cum sa fac cand bag calculatorul in StandBy sa stea netul conectat?

 20. catalin spune:

  De ce nu se poate?

 21. radu.capan spune:

  Pentru ca procesorul nu lucreaza. Modul Stand By doar permite o repornire mai rapida salvand „starea” Windowsului in RAM, dar Windows-ul nu „lucreaza” in StandBy NIMIC.

 22. Cezin spune:

  Daca vreau sa las un torent deschis si eu vreau sa pun calculatorul pe hibernate se deconecteaza la internet. Vreau sa il las conectat la internet dar sa fie intrun mod sleep sau hibernat. Ajutor, please.

 23. deea spune:

  Am o mareee problema si nu stiu daca ma intelegeti… De ce atunci cand inchid orice program sau nu fac nimic pe PC, tot imi face sunetul de la inchiderea PC-ului… Am reinstalat sunetul de cateva ori si tot asa imi face. Ce sa fac?

 24. Dragos spune:

  Eu am o problema astfel: cand intru intr-un joc online ma joc 1 minut, poate chiar 2, iar dupa aceea mi se stinge monitoru si mi se pune in standby. 😐 Ce pot sa ii fac?

 25. bogdan995 spune:

  Salut. Ma poate ajuta careva? Cum pot sa scot PC din hibernare?
  Multumesc.

 26. alex spune:

  Cum pot sa scot de acolo din cele 3: Stand By, Turn Off, Restart, vreau sa scot Turn off se POATE????


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *