Prism: poarta spre webaplicaţii


Deja termenul de webaplicaţii nu ne mai este străin. Am tratat pe CNet.ro despre zeci, poate chiar peste o sută de webaplicaţii. Ele sunt – simplist definindu-le – nişte situri web care oferă nişte funcţionalităţi ca şi cum ar fi programe… dar rulează dintr-un navigator. Dacă nu ar fi lansate dintr-un navigator… ar fi programe tradiţionale care se conectează la internet şi depind obligatoriu de el. Următorul pas firesc este crearea unui cadru de lansare a webaplicaţiilor care să fie un navigator (că doar webaplicaţiile au pagini web) fără să fie chiar navigator. Nu aţi înţeles nimic? Reformulat: un navigator curăţit de orice, orice element inutil când ai de-a face cu o webaplicaţie.

img261

Aşa s-a născut acum 1-2 săptămâni WebRunner realizat de Mozilla. Un fel de Firefox dar fără meniuri, fără bări de instrumente… Pentru a-l folosi trebuia să scrii un fişier text pe care îl salvai cu extensia webapp şi care putea fi apoi lansat. Laboratoarele de la Mozilla au mai şlefuit ideea şi săptămâna aceasta a apărut Prism. Ideea ne-o explică chiar Mozilla prin imaginea următoare. Pentru a folosi anumite webaplicaţii (anumite situri la modul generic), putem folosi Prism în loc de Firefox (sau alt navigator). De ce am opta pentru aşa ceva când în Firefox avem atâtea instrumente (majoritatea prin suplimente)? Răspunsul este destul de simplu şi de aceea încă nu foarte atractiv: Prism ocupă mai puţină memorie fiind un navigator super-super-super-simplu (dar bine securizat, ca Firefox). Aşa că problema se pune invers: de ce să lansezi Firefox când tot ce vrei să faci este să îţi consulţi calendarul de la Google?

img262

Poţi mai bine să îţi defineşti calendarul Google ca o webaplicaţie Prism. Vedeţi fereastra din prim plan din captura de mai jos. Location bar, dacă bifaţi, va fi doar ca să ştiţi la ce adresă sunteţi, fără posibilitate de editare. Rezultatul este fereastra din planul secund din captura de mai jos: un navigator distraction-free. Ceea ce nu înseamnă navigator nedistractiv ci navigator care nu îţi distrage prin nimic atenţia: te concentrezi asupra webaplicaţiei şi punct. Webaplicaţia îşi are propriul sistem de navigare aşa că nu îţi trebuie unul al programului sau alte instrumente.

img263

Prism – şi ideea în sine – va deveni mai atractiv când se vor adăuga elemente precum suport pentru offline (vei putea încărca o aplicaţie şi apoi rula offline). Sunt şi alte îmbunătăţiri care se pot aduce. De fapt este vorba de un început de drum… nu ştim cât de lung va fi drumul dar la final e clar că diferenţa între programe (executabile) şi webaplicaţii (navigabile) va fi tot mai mică.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *