GIMP 2.4: arată şi merge mai bine


După doi ani de la ultima actualizare majoră (spun diverse bloguri), GIMP a sărit săptămâna aceasta la versiunea 2.4, care aduce diverse îmbunătăţiri dar şi un sit refăcut. Disponibil sub Linux, Mac OS X, Sun OpenSolaris şi FreeBSD, GIMP poate rula şi sub Windows, având acum 14MB.

img272

La capitolul istorie pot să spun că am instalat şi testat GIMP de mai mulţi ani, periodic. La început recunosc că eram exasperat de frecventele erori care duceau la închiderea aplicaţiei. GIMP a devenit apoi tot mai stabil, tot mai complex, dar cum sunt fan Paint Shop Pro l-am folosit rar. Unul dintre lucrurile care mă deranjează cel mai mult este sistemul de ferestre care nu sunt încorporate într-o fereastră "mamă". Pentru utilizatorii de Windows sistemul de ferestre al GIMP este ciudat… Desigur, există GIMPshop, care rezolvă această problemă, dar pentru moment GIMPshop nu foloseşte GIMP 2.4. Abia aştept să se actualizeze.

Cu ce vine nou GIMP 2.4? Găsiţi aici release notes. Că s-au schimbat iconiţele cu unele mai estetice nu cred că reprezintă ceva convingător pentru cei mai mulţi. Dincolo de stabilitatea aplicaţiei – care m-a bucurat mult – ultima versiune a venit cu diverse noutăţi interesante. Mi-a plăcut posibilitatea lucrului cu o selecţie după ce ai făcut-o. De regulă după ce ai făcut o selecţie poţi să tai după ea, să o măreşti/micşorezi cu n pixeli, dar cam atât… În GIMP 2.4 o selecţie poate fi uşor modificată. Veţi putea vedea în demonstraţia de mai jos. Am văzut că sunt multe tutoriale video pe net despre GIMP, şi inspirat de unul am încercat să şi demonstrez ceva mai jos: cum putem face o fotografie nouă să arate ca una veche.

img273

Pe scurt paşii pentru cei care preferă instrucţiuni text decât video. În primul rând am făcut imaginea alb-negru. Am revenit apoi în modul color, dar imaginea a rămas evident alb-negru. Am adăugat un layer, l-am umplut cu un cărămiziu (roşu, maro, ce doriţi… puteţi încerca şi alte nuanţe, ex: verde). La acel layer i-am pus o transparenţă apreciată din ochi. Şi pe acelaşi layer am introdus zgomot tot după ochi, pentru ca poza să arate ca mai sus. Acum vă doresc vizionare plăcută şi sper să vă atragă GIMP. Cum Paint Shop Pro probabil nu au mulţi instalat şi e program comercial (îşi merită banii, credeţi-mă), mă gândesc că ar fi poate util să prezint următoarele videotutoriale despre prelucrarea de imagini cu GIMP. Dar e doar o idee.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *