Fotografiile spun multe… doriţi?


În timp ce desigur mulţi ştiu ce înseamnă EXIF, sunt sigur că sunt şi unii pentru care această noţiune poate fi complet necunoscută. Pe scurt: fişierul unei fotografii digitale conţine pe lângă informaţia ce priveşte fotografia în sine (pixelii) şi nişte informaţii tip text, date detaliate despre aparatul foto, momentul şi condiţiile de fotografiere. CameraSummary.com este un sit unde puteţi încărca o fotografie (maxim 1.5MB) pentru a vedea ce informaţii EXIF are asociate. Am făcut testul cu o fotografie recentă şi am obţinut imediat marca aparatului foto, ora fotografiei, că a fost făcută fără bliţ şi alte zeci de informaţii. Dacă aveţi o fotografie digitală cu situl indicat puteţi testa imediat cele spuse.

img59

Desigur, înainte de soluţia aceasta online au existat şi există programe specializate: vedeţi la pagina de Download secţiunea Grafică – EXIF. Dar cam orice program modern de grafică ţine cont de informaţia EXIF. De exemplu clasicul Irfan View. Deschideţi o fotografie şi apăsaţi pe I. Veţi avea (I)nformaţii despre imagine. Vedeţi un buton EXIF info. Dacă are * atunci înseamnă că sunt informaţii EXIF. Cu un click le veţi putea vedea şi eventual copia în clipboard. Aceste informaţii pot fi doar citite, dar există şi programe care modifică EXIF-ul unei fotografii, ceea ce înseamnă că datele pot fi alterate şi deci nu întotdeauna credibile. Dacă vreţi să arătaţi fotografii de la Crăciunul 2007 şi să pretindeţi că sunt din 2006 sau eliminaţi informaţiile EXIF sau le modificaţi. (Sau mai bine fiţi cinstit.)

img60

Cum scăpaţi de informaţiile EXIF? Din nou, majoritatea editoarelor grafice (cele serioase cel puţin) vă dau opţiunea ca la salvarea unei imagini să se păstreze informaţiile EXIF sau să fie pierdute. Poate fi perfect normal să doriţi să publicaţi o poză pe internet şi să doriţi să nu se ştie cu ce aparat a fost făcută sau la ce oră. Dacă veţi încerca însă cu poze de pe net veţi vedea că majoritatea nu au eliminat informaţiile EXIF, deci puteţi afla informaţii interesante. De exemplu fotografilor le este util acest fapt: dacă văd o fotografie reuşită pot să o "studieze": din informaţia EXIF pot afla inclusiv timpul de expunere folosit sau distanţa focală. Mai jos vedeţi din nou cu Irfan View. La Save as apare între opţiuni şi Keep original EXIF data. Dacă demarcaţi, fişierul salvat nu va avea datele EXIF.

img61

Atenţie: date EXIF nu au doar fotografiile digitale. Tot mai multe programe de grafică îşi lasă "semnătura" scriind în EXIF de exemplu la marcă numele programului (ex: Photoshop). Ţineţi deci cont de aceste informaţii şi eliminaţi-le când aveţi motive serioase. Aparatele digitale mai recente au fiecare o amprentă proprie, astfel că – fie că e vorba de pedofilie sau fotografierea unui obiectiv militar – poliţiei îi este tot mai uşor să dea de făptaşi. Probabil vă amintiţi că unul dintre romanele Harry Potter (ultimul parcă) a apărut fotografiat prima oară pe net, pagină cu pagină, şi în baza informaţiilor EXIF s-a ajuns la persoana cu pricina şi nu i-a fost bine 🙂 .

Desigur, informaţiile EXIF nu înseamnă doar de rău. Îmi amintesc că la un moment dat am avut fotografii de la acelaşi eveniment din patru surse (patru persoane, fiecare cu aparat foto digital propriu). A trebuit să combin fotografiile în ordinea cronologică. Atunci am dat pe net de un program – nu mai reţin care – ce sorta după data şi ora din EXIF şi un efort ce putea dura ore – şi imprecis! – a devenit o treabă de secunde. În alte contexte însă prezenţa lor poate fi nedorită. Dvs decideţi. Nu uitaţi însă că fotografiile digitale spun multe.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *