YouTorrent şi BitLet


Pentru cei care folosesc (cu atenţie) torrentele iată astăzi două recomandări. Despre amândouă se vorbeşte de ceva vreme pe blogurile IT deci pentru unii nu vor fi noutăţi, cu siguranţă. Primul este foarte lăudatul YouTorrent. Acesta pare a fi doar un alt sit care face căutări de torrente pe mai multe situri deodată, oferind o listă unificată. Din listă fac parte nume mari, precum Mininova, Pirate Bay, Bit Torrent, Legit Torrents… (Cred că nu sunt singurul care simte lipsa defunctului Demonoid. Comunitatea de acolo era, după mine, extraordinară…)

img48

Şi ce scoate totuşi în evidenţă YouTorrent? În primul rând e un sit fără reclame. Unele dintre siturile de torrente sunt groaznice câte reclame (inclusiv pop-up) folosesc. Pentru moment cel puţin, YouTorrent este foarte curat. Situl este în fapt o webaplicaţie construită cu cap, ce foloseşte MooTools şi Ajax pentru a crea o experienţă cât mai plăcută. De exemplu după ce aţi pornit o căutare rezultatele vor apare treptat pe ecran, după situl de torrente folosit în acel moment. Lista se construieşte şi puteţi urmări în stânga care sit de torrente e la rând, până sunt parcurse toate. La final, dintr-o privire, puteţi şti ceea ce căutaţi de unde e mai bine să descărcaţi. Indicativul important (dacă nu cel mai important) este numărul de seed-eri, adică de persoane ce oferă respectivul torrent (parţial sau integral) spre descărcare. Pentru a afla ce torrent are mai mulţi seed-eri daţi click pe capul coloanei Seeds. Da… mulţumită la MooTools, tabelul poate fi uşor sortat după ce doriţi Dvs, fără reîncărcarea paginii. Puteţi da click pe Date şi atunci aveţi torrentele după data publicării, pentru a vedea care e mai nou. Sau click pe Engine pentru a avea grupate torrentele după situl "mamă". Pe viitor YouTorrent promite şi alte lucruri bune, precum operatori logici pentru căutare. Mie mi-ar place să ofere şi RSS pentru căutare.

Să trecem acum la al doilea sit: BitLet. Acesta vă permite să descărcaţi torrente fără să vă instalaţi vreun program (folosind Java… nu JavaScript). E util dacă sunteţi pe un calculator al altcuiva şi aveţi rapid nevoie de ceva găsibil cu torrente. Dar partea mai interesantă este că dacă mergeţi la secţiunea Music de pe BitLet veţi putea indica torrentul unui album, de exemplu, şi începe să ascultaţi piesele! Aveţi şi câteva butoane de control (play, stop, următoarea piesă, modificare volum…) şi, evident, cât timp ascultaţi piesele faceţi şi seed! Dacă nu există mulţi seed-eri evident audiţia va fi cu multe poticneli, dar la torrente cu mulţi participanţi audiţia va fi chiar bună.

img49

Iată două situri interesante şi pe care mulţi le vor considera, sunt sigur, utile. Atenţie însă în ce măsură…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Dick Tseeonar spune:

  Torrent (en) = Torent (ro)

  N-are rost să băgăm în română un cuvînt în plus numai pentru a-l folosi în legătură cu calculatoarele. Aşa ar fi trebuit să băgăm şi „catholic” în loc de „catolic”, nu-i aşa ? Hopa, parcă s-a şi întîmplat pe situl ăsta… Din cîte ştiam eu catolicismul are legătură cu italiana, nu cu engleza… Dar cel mai bine era dacă se folosea denumirea română. Ce avea sintagma „reţeaua catolică” de nu era bună?

 2. radu.capan spune:

  Vă mulţumesc că i-aţi luminat pe cititorii noştri (nu prima oară), traducându-le cuvântul torrent. Şi apoi o lămurire. Există Catholica.ro, optându-se pentru Catholica pornind de la limba latină, nu de la limba engleză. Catholica.ro a lansat apoi CNet.ro, Catholica Network (şi nu Catholic Network), desemnând reţeaua Catholica şi nu reţeaua catolică (da, a ieşit o salată latino-engleză care îi va oripila pe unii). Sunt sigur că explicaţia nu vă va satisface, dar mi-am făcut datoria să răspund provocării. Mulţumesc că ne citiţi.

  PS: Catolicismul „are legătură” cu universalitatea, nu cu vreo limbă 😉 .

 3. Dick Tseeonar spune:

  Nici o problemă, mai revin cu torentul ori de cîte ori e nevoie. Glumesc, dar o să ajungeţi la aceeaşi părere cu mine cînd o să vedeţi că englezescul „torrent” are mai multe pluraluri în română, în funcţie de inspiraţia de moment a celui ce scrie (torrente, torrent-e, torrenturi, torrent-uri). Dacă s-ar folosi românescul torent, lucrurile ar deveni clare şi toată lumea ar putea folosi liniştită „torente”. La fel stau lucrurile cu „seed”, căruia în română i se spune „sursă” şi reprezintă o persoană ce are copia integrală (nu şi parţială, aşa cum susţineţi dv.) a unui fişier şi o oferă spre descărcare.

  Revin la discuţia despre Catholica Network. Biserica Catolică este percepută de unii ca fiind „străină”, ca nefiind o biserică „naţională”. Trebuie menţionat că biserica trebuie să fie aproape de poporul în mijlocul căruia îşi desfăşoară activitatea. Evident că este de discutat măsura în care o biserică sau o religie ar trebui sau nu să fie naţională, din moment ce se ocupă şi cu „lucruri supranaturale”. Dar asta e situaţia, iar cuvîntul „catholica” nu îndepărtează această percepţie, ci o adînceşte. Poate că termenul „catolica” aduce a mămăligă românească, însă percepţia sa e mai bună decît a salatei latino-engleze. Nici CNET.ro nu sună prea bine, eu am crezut prima dată că e vorba de filiala celor de la CNET.com. Dar în sfîrşit, CNET.ro conţine singurul blog pe teme de softuri în limba română, deci e oarecum o asemănare cu situl american binecunoscut.

  Citim şi comentăm, cît timp ne oferiţi ocazia, bineînţeles. E dealtfel un mister numărul mic de comentatori raportat la numărul de abonaţi la flux.

 4. radu.capan spune:

  Cu termenii tehnici în română e o poveste complicată şi interesantă. Ar fi interesantă o dezbatere (nu ştiu în ce cadru, pe ce sit/blog/forum) sau o tranşare de către autoritatea în domeniu. Deşi mă mănâncă degetele, nu mă lungesc cu partea de Biserică dat fiind că una dintre politicile noastre asumate aici a fost să nu facem… religie. Doar să promovăm o cunoaştere şi folosire corectă a calculatorului şi internetului. Admit însă că alegerea numelor nu a fost cea mai inspirată, dar căutăm atunci (în 2002) ceva cu puţine litere. Mulţi ne acuză că ar fi fost o strategie pentru a semăna cu CNet.com. Nu e aşa – mă rog, cine crede bine, cine nu, nu – ci a fost o coincidenţă, în acel moment eu neştiind de CNet.com, ci având o singură intenţie: să pornim un sit de hosting pentru parohiile catolice. Deja găzduim zeci de situri parohiale, dar în timp a apărut şi cealaltă dimensiune: a articolelor. Astăzi s-a ajuns ca – la publicul larg – CNet.ro să nu mai fie cunoscut atât ca soluţia de hosting pentru situri catolice, ci ca un blog IT. Nu ne supără. Noi continuăm să facem ambele lucruri. Cu pasiune şi cu scăpări deopotrivă.

 5. -Hawkeye- spune:

  Radu, primul link e super ok, al doilea e naspa 😛
  Thanks!

  Dick Tseeonar, esti off-topic 😛


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *