Generator de grafice cu API-ul Google


La început de decembrie Google lansa, spre bucuria webmasterilor, un API pentru grafice. Iniţiativa s-a bucurat de succes, cel puţin aşa se spune pe Google Code Blog, de unde aflăm despre un instrument deosebit de interesant. Dacă vă amintiţi de respectivul API ştiţi atunci că sintaxa este destul de complicată, transmiterea şirului de valori făcându-se printr-un cod generabil după un anume algoritm. Aici ne vine în ajutor un interesant instrument: un generator de grafice.

Acest instrument foloseşte desigur Google Chart API dar simplifică modul de indicare a datelor şi configurarea graficului. În locul respectării sintaxei din API se completează ca într-un formular numele graficului, dimensiunea lui şi apoi datele, conform exemplelor furnizate. Pe taburi sunt organizate cele cinci tipuri de grafice. După ce s-au scris cele de cuviinţă trebuie doar apăsat butonul Get Chart şi jos de tot se va vedea graficul şi se va furniza codul de folosit. Aşa am făcut pentru graficul de mai sus.

În paranteză fie spus, din "look"-ul acestei aplicaţii v-aţi dat probabil seama că este făcută cu framework-ul JS Ext. Aplicaţia arată foarte bine, cam ca un program.

img55 img56

Înainte de a încheia să mai semnalăm ceva util pentru webmasteri şi tot de la Google. Ieri a fost publicat următorul clip, în care Matt Cutts explică un lucru de bază: cum să faci ca o pagină să nu apară în Google. Da, unii doresc să apară în Google, dar şi invers. Desigur problema e veche şi probabil mulţi ştiu soluţiile, dar pentru cei care se confruntă prima oară cu ea e o introducere utilă. Vizionare plăcută!


PS: Matt se autocorectează, post-video, subliniind că robots.txt există din 1996 şi nu 2006.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    O aplicatie care permite crearea de grafice este prezentata si la pagina urmatoare: http://www.chartall.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *