NewsGator îşi dă gratuit programele!


Ştirea bombă a zilei de ieri a venit dinspre NewsGator care a anunţat că dă gratuit programele pentru citit RSS. E vorba deci de trei programe: NetNewsWire (pentru Mac), FeedDemon (pentru Windows) şi NewsGator Go (Blackberry, Java Mobile şi Windows Mobile). Faptul a fost salutat de aproape toate blogurile IT de limbă engleză pe care le urmăresc, unii vorbind chiar de o reînclinare a balanţei cititoarelor RSS spre programe dinspre webaplicaţii.

img50

Eu am folosit într-o vreme FeedReader. Am trecut apoi pe GreatNews pe care îl folosesc de vreo doi ani. Acum mi-am spus să dau o şansă noului intrat pe piaţa programelor gratuite, aşa că mi-am instalat FeedDemon (30usd până mai ieri). Am încercat să rezist tentaţiei de a scrie chiar ieri despre el, pentru a ajunge să îl folosesc măcar câteva ore. Pentru o opinie mai competentă ar mai fi trebuit să aştept câteva zile, dar… nu mai am răbdare 😉 .

Adevărul este că nu sunt şocat sau super-încântat de FeedDemon.

Dar este totuşi un program bun. Cum nu pot să scap de comparaţii, voi sublinia ceea ce îl avantajează faţă de GreatNews. Una din marile mele probleme era că în GreatNews deschideam uneori şi zece-două zeci de taburi cu pagini web din materialele RSS consultate. Dacă doream să repornesc calculator (sau să îl închid) trebuia să îmi salvez manual într-un fişier text adresele taburilor deschise. Şi îmi tot spuneam: ah, de-a merge GreatNews ca Firefox, să îşi amintească taburile deschise… Iată că exact aşa ceva face FeedDemon, dar nu implicit. Vedeţi în opţiuni, tabul al treilea, Browsing, ultima opţiunie: Remember tabs between sessions. Bravo FeedDemon!

Un alt lucru pe care mi-l doream la GreatNews: posibilitatea să îmi încarce imaginile la feeduri (la cele integrale) pentru ca să le pot consulta offline (dacă de exemplu plec într-un birou unde nu am internet, şedinţa e plicticoasă 😉 şi vreau să citesc între timp noutăţile). Am avut bucuria ca în meniul File să găsesc opţiunea Prefetch Items for Offline Reading… Consultaţi opţiunile înainte să apelaţi la prefetch şi de asemenea aveţi grijă dacă urmăriţi sute de feeduri. Ţineţi cont că nu doar vor fi descărcate imaginile din articolele RSS ci şi paginile web ce apar în articol! Wow… Bravo FeedDemon!

img52

Acestea ar fi cele două lucruri care pentru moment mă entuziasmează. Interfaţa este mai elegantă, combinaţiile de taste evident diferite faţă de GreatNews, dar există un oarecare grad de configurare astfel că fiecare îşi poate "aranja" programul după propriile obiceiuri. Vă puteţi adăuga feeduri şi organiza pe directoare. Pentru afişare se poate opta între mai multe modur, dar tot cel implicit îmi pare cel mai bun. Există o facilitate numită Clipings pentru a reţine deoparte articolele de interes şi o facilitate numită Watches pentru realizarea unei selecţii după cuvinte cheie (aici GreatNews se descurca mai bine!). Pentru alte detalii exploraţi singuri programul…

img53 img54


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. Roby spune:

    GreatNews şi Newzie au un tab special pentru flux (în vederea ziar). FeedDemon nu are aşa ceva şi este enervant să apeşi pe Ctrl+legătură pentru deschiderea în tab nou cînd eşti în tabul fluxului. Probabil că FeedReader va dispare de pe piaţă, pentru că din păcate pentru el este extrem de lent şi cei care-l utilizau vor trece imediat pe FD. Utilizatorii de GN sau de Newzie probabil că vor rămîne fideli programelor lor, FD nu este peste ele dpdv al funcţionalităţii. Dar bineînţeles că numărul de utilizatori ai FD se va dubla în cîteva luni, ceea ce este un cîştig pentru dezvoltator, care va avea imboldul de a actualiza regulat programul.

  2. blutus78 spune:

    E tare.

  3. radu.capan spune:

    După puţin FeedDemon am revenit la GreatNews 🙂 .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *