Miro: Calculator = TV


În urmă cu câteva luni am dat de o ştire cum că Mozilla Foundation a investit o parte din veniturile obţinute de pe urma succesului cunoscutului lor browser Firefox în Participatory Culture Foundation, tot o fundaţie non-profit (ea urmează trei principii: Open Access, Open Standards şi Open Source). Ştirea a trecut oarecum neobservată, însă investiţia s-a dovedit inspirată, căci ultima organizaţie a scos un produs de calitate, un program numit Miro. Ce face Miro? Foarte simplu: Transformă calculatorul într-un televizor online. Programul se doreşte a fi o platformă pentru vizionarea canalelor TV disponibile pe net, mai exact a emisiunilor TV favorite.

img53

Pentru a folosi serviciile Miro, disponibile în peste 40 de limbi, se pare că şi în limba română (eu am testat varianta în limba germană), trebuie să mergeţi la pagina principală şi să descărcaţi programul. Este vorba de un executabil gratuit de 23,2 MB ce merge sub Windows, Linux şi Mac. Instalarea pe calculatorul personal este foarte uşoară. Puteţi indica imediat la început care formate media (ex. MPEG, Quicktime, AVI, Divx, Windows Media, Flash Video) să fie deschise cu Miro. Aici putem vorbi de un prim atuu important: programul poate fi folosit şi fără legătură internet ca simplu player audio şi video.

După ce aţi deschis pentru prima oară programul (atenţie: este necesară o conexiune bună la internet pentru ce voi descrie în continuare), mergeţi în meniul din stânga la Miro Guide (un director de feeduri RSS video, şi dvs. sunteţi invitaţi să indicaţi canalele dvs. favorite). Aici puteţi naviga între cele mai populare, cele mai bine cotate, cele mai noi canale TV sau vă afişaţi categoriile sau limbile emisiunilor TV. În limba română, respectiv din România, sunt oferite pe moment doar ştirile de pe Realitatea TV. Sper ca în viitorul apropiat numărul posturilor TV din România suportate de Miro să crească (de exemplu în Germania toate canalele publice de televiziune îşi oferă emisiunile cele mai cunoscute spre vizionare şi descărcare).

img54

img55

În continuare facilităţile programului:
– Căutarea şi descărcarea de filme video de pe cele mai cunoscute site-uri de găzduire, ex. YouTube, Yahoo!, Google Video, Blip etc.
– Vizionare video în full-screen (unele canale oferă cel mai nou format digital HD)
– Folosirea tastaturii în navigare (aşa-numitele keyboard shortcuts)
– Sortarea emisiunilor favorite în liste video
– Importul şi exportul de canale (feed-uri în format OPML)
– Crearea de thumbnail-uri pentru recunoaşterea mai uşoară a filmelor
– Introducerea filmelor deja aflate pe calculator în listele Miro
– Descărcarea prin torrente
– Indicarea timpului de stocare a formatelor media descărcate
– Rezervarea unui anumit spaţiu pentru stocarea filmelor şi podcast-urilor
– Memorarea întreruperilor şi continuarea automată a vizionărilor sau descărcărilor
– Împărtăşirea filmelor sale favorite prin email către un prieten sau cunoscut

img56

Personal mi se pare că Miro contribuie şi mai mult la acapararea timpului liber în defavoarea televizorului clasic. De urmărit sunt reacţiile televiziunilor, cum vor reuşi ele să realizeze un program diversificat şi uşor de integrat cu conexiunile tot mai puternice de internet. O concurenţă serioasă pentru Miro vine din partea aplicaţiei Joost, care este de fapt mai bătrână, însă pentru mult timp a fost accesibilă doar prin invitaţie. Favoritul meu pentru urmărirea emisiunilor TV rămâne însă Zattoo, despre care încă nu pot scrie un articol fiind disponibil doar în câteva ţări din Europa. El permite vizionarea în timp real a posturilor de televiziune suportate.

Pentru o mai uşoară înţelegere şi folosire a programului Miro vă invit să urmăriţi următorul material.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. Robert spune:

  Sună promiţător! Însă nu m-am putut convinge…
  Am încercat de două ori Miro dar – pur si simplu – nu porneşte. Rulez un Windows XP fără nici un service pack. Asta să fie cauza?!?

 2. jürgen.toth spune:

  Am incercat sa aflu un raspuns pe forumul getmiro.com, insa nu am aflat prea multe. La recomandarile pentru functionalitatea programului este indicat doar Windows XP, nu sunt specificate SP-urile. S-ar putea ca problema sa fie data si de porgramul firewall. La mine tot a cerut acordul pentru rularea Miro, mai ales ca este nevoie de conexiune internet.

 3. Robert spune:

  Ok! Voi incerca sa rezolv ceva cu firewall-ul… Multumesc mult.

 4. jürgen.toth spune:

  A aparut o noua versiune a aplicatiei Miro. Se pare ca ea consuma mai putina memorie, suporta mult mai bine filmulete flash si ofera abonare la peste 4000 de canale tv online. Versiunea Miro 1.2 este accesibila la adresa http://www.getmiro.com/
  (Pt. Robert: Poate noua versiune functioneaza acum si la dvs.)

 5. alin.alvin spune:

  Mi se pare super acest program ramane doar sa il incerc pe deplin. Intrebarea ramane: ce riscuri se impun? Exista riscuri prin folosirea acestui program?

 6. jürgen.toth spune:

  Sunt aceleasi riscuri ca la orice alt program pe care doriti a-l instala. Daca calculatorul dvs. suporta cerintele afisate pe pagina de download (http://www.getmiro.com/download/) atunci nu ar trebuie sa apara probleme.

 7. jürgen.toth spune:

  Realizatorii Miro au scos şi un program de convertire formate video, foarte util: http://mirovideoconverter.com/
  (eu am reusit să îl fac portabil cu Universal Extractor)

 8. NoMmather spune:

  E nasol… are doar videouri… Nu vi’l recomand.

 9. dani spune:

  Pot sa vad si emisiuni din Romania?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *