Pencil: desenaţi animaţii


Pencil este un program gratuit care îi va interesa în primul rând pe cei dornici să păşească pe tărâmul animaţiei 2D. Programul este disponibil sub Windows, Mac şi Ubuntu deopotrivă, ceea ce îl face larg accesibil. La o primă vedere pare un MS Paint poate mai evoluat. Dacă privim în partea de jos, vom zice: are în plus straturi (layere). Dar dacă ţinem cont că aceste straturi pot avea şi o dimensiune temporală, atunci parcă începe să semene cu Macromedia Flash. De fapt Pencil este undeva între Paint şi Flash.

img22

Programul permite desenare tip raster dar şi vectorială. Veţi vedea, desenând vectorial, că o linie frântă primeşte automat "rotunjimi", în mod raster foarte greu dacă nu imposibil de realizat. De fapt programul vă permite să luaţi o imagine raster şi, prezentând-o în plan secund şi cu o oarecare transparenţă, să o redesenaţi vectorial. Acest procedeu este folosit şi pentru desenarea cadrelor următoare: tot timpul puteţi avea în semitransparenţă cadrul ultim, pentru a marca următoarea mişcare (exemplu: gura zâmbind se modifică de la un cadru la altul, restul rămânând mai mult sau mai puţin neschimbat).

Programul este foarte simplu de folosit, dar nu scontaţi pe mouse pentru desene de calitate, ci apelaţi la periferice dedicate. Vizitând situl programului veţi putea vedea o (prea) mică galerie de exemple. Pentru cei care studiază la şcoală/facultate ideea de animaţie cred că este un instrument excelent. Precum şi pentru toţi cei care au timp să se "joace" cu aşa ceva, fără pretenţii profesioniste.

img23


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (16 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Silvius spune:

    Minunat. Thx pentru resursa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *