Drawter: pictaţi designuri


Am vorbit astăzi despre CodeIDE.com, un sit cu lipsuri dar excelent ca intenţie cel puţin (apropo: ulterior am citit într-una dintre pagini despre potenţialul lui pentru şcoală; profesorii pot alcătui teme, înscrie elevi şi reuni într-o grupă, urmând ca aceştia să rezolve online, să salveze rezolvările, iar profesorul să le evalueze… deştept sistemul). Iată în continuare încă un sit care uimeşte la capitolul intenţie, dar nici în practică nu stă rău. Drawter.com are un nume cam ciudat dar este un puternic editor pentru… să zicem… schelete de pagini. Eu i-aş spune pictor de pagini, într-un regim WYSIWYG (ceea ce vezi aia primeşti, într-o traducere neinspirată). Dar dacă de regulă programele WYSIWYG sunt pentru începători, această aplicaţie, ne-o spune chiar autorul, este pentru "profesionişti". Vă număraţi printre ei – din perspectiva Drawter.com – dacă aveţi cunoştinţă despre HTML şi CSS (hai că nu e o definiţie pretenţioasă!).

Situl, realizat cu jQuery (trăiască), vă pune în faţă o "pânză" goală pe care să pictaţi designul (cadrele lui principale cel puţin). Asiguraţi-vă că sunteţi în Draw Mode şi trageţi cu mouse-ul dreptunghiuri. Apoi în Edit Mode puteţi să realizaţi diverse ajustări (elementare dar şi avansate – CSS în speţă). Piatra de temelie o reprezintă desigur div-urile, dar puteţi "trasa" şi tabele, formulare şi altele. Cu precizie de pixel!

Dacă ar fi să îi reproşez ceva acestei webaplicaţii este că cere un timp de… dezmeticire. Există un meniu care afişează diverse ferestre (acum cel puţin ele nu pot fi închise decât debifându-le din meniul View). Există o oarecare stângăcie în interfaţă dar ideea este lăudabilă şi să sperăm că polonezul îşi va duce proiectul mai departe, menţinându-l gratuit. Iniţial m-am temut că va trebui să scriu cum se face una sau alta, dar până să ajung să scriu despre sit am descoperit cu bucurie că s-a adăugat un screencast lung şi laaaat dar foarte bun. Vă invit să îl urmăriţi de aici. E cea mai bună reclamă la acest produs care, recunosc, m-a entuziasmat.

img47

Am uitat să spun esenţialul: la final, din meniul Code puteţi cere generarea codului pentru tot designul la care aţi lucrat. Veţi avea codul HTML şi CSS necesar pentru a duce mai departe designul în conformitate cu dorinţele Dvs.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *